Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Благоевград спря

...
Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Благоевград спря
Коментари Харесай

Развалиха рахатлъка на Пачката 

Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Благоевград спря нелегално съревнование с коне от тежковозни породи в якорудското с. Бела Места, проведено от кмета на с. Конарско Ахмед Ахмед-Пачката.

Турнирът по надтегляне е бил плануван за 23 октомври в 5 категории, според от тежестта на конете – до 500, 600, 700, 800 и до 900 кг. Според регламента, направен от Пачката, трябваше да бъдат позволени единствено животни в чудесно здраве и водачи с готова конна екипировка. Конете трябваше да теглят трупи по пясъчна писта с дължина 30 метра при контролно време 3:00 минути.

Междувременно обаче преди самата дата в Българска организация по сигурност на храните е изпратен сигнал, очевидно от постоянен участник в такива шампионати, добре осведомен с регламентите им и условията към уредниците.

Вестник " Струма “ се стартира със самия сигнал, който в скъсен вид гласи:

" Организаторът – кметът на с. Конарско Ахмед Ибрахим Ахмед, отглежда коне в нерегламентирани животновъдни обекти и ги употребява постоянно за такива демонстрации със залагания и наградни фондове. Състезанията се правят без нужните уведомления на общинска администрация Якоруда и Министерство на вътрешните работи, каквото е условието на закона. Животните идват от цялата страна. Обикновено те се транспортират незаконно в бусове и други транспортни средства, непригодени за тази активност. Голяма част от животните са с неразбираем генезис, без паспорти и документи за генезис и без ветеринарномедицински надзор. Често в тези надпревари животните са измъчвани и се стига до чупене на крайници. Честа процедура е животни, които пострадат, да се продават в нерегламентирани кланици в прилежащите общини.

Подобни мероприятия се снимат от кмета на село Конарско Ахмед Ахмед и се пускат в неговата Facebook страница. Този човек си разрешава да прави постоянно такива събития в прорез със закона. Преди няколко месеца още веднъж на такова мероприятие бяха паркирани десетки коли на основния път и това сътвори безпорядък и вълнения в транспортния поток от и за Банско и Велинград. Чак при случило се ПТП пристигна патрул на Министерство на вътрешните работи и разкара тълпата “.

Веднага откакто сигналът е препратен от БАБХ към регионалната дирекция на организацията в Благоевград, от тук изпращат инспекция в Якоруда и още същия ден – 21 октомври, идното съревнование е анулирано. Съобщението се появява на уеб страницата на списание EZDApress, който се употребява като указател от феновете на сходен жанр
залагания, и е оповестено с гриф " Важно! “.

" Обявеното съревнование по надтегляне с коне от тежковознипороди за 23 октомври в село Конарско (община Якоруда) се анулира по самостоятелни от уредника аргументи. Турнирът се отсрочва за друга дата, за което домакинът ще осведоми навреме участници, фенове и медии “, гласи то.

От ОДБХ в Благоевград потвърдиха за " Струма “, че те са повода надпреварата да бъде анулирано.

" Ние не бяхме известени, че се приготвя такова мероприятие, а уредникът е задължен да го направи 2 седмици преди самия шампионат “, изясни доктор Григоров. " Тук даже не става въпрос за позволение, а единствено за съобщение. После ние би трябвало да проверим конете, които идват, дали са чипирани, дали са здрави, всевъзможни ветеринарномедицински документи. Организаторът е доста добре осведомен с това условие, само че очевидно е решил, че Якоруда е много надалеч и няма да разберем. Предложихме му да набави нужните документи, само че той самичък се отхвърли. Затова отменихме надпреварата. Следващата неделя сходна кушия имаше в Разлог, само че там имаше постоянно съобщение, конете бяха добре и всичко мина както би трябвало “.

Д-р Григоров призна, че от кореспондент на " Струма “ чува, че отсроченото от с. Бела Места съревнование към този момент е планувано за 6 ноември в с. Дъбница, община Гърмен.

" Така ли? Ами отново нямаме съобщение, т.е. уредникът отново ще си има неприятности “, реагира той. Според наши източници надпреварите, проведени от Пачката, към този момент са на вниманието и на Националната организация по приходите. На тези надтегляния нормално се събират по към 2000 души участници и аудитория, и всеки заплаща по 10 лева вход, против които би трябвало да се издават билети или бонове.

Това е следващ за тази година удар против кмета на Конарско Ахмед Ахмед. Преди няколко месеца инспектори от РДНСК – Благоевград издадоха наставление за унищожаване на противозаконния му дърводелски завод и неотдавна се наложи да припомнят на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов, че откакто досега Пачката не го е премахнал самичък, то общината е длъжна да го направи.

Ахмед Ахмед е на 45 година и има разностранни бизнес ползи, измежду които дърводобив, препродаване на коне, покупко-продажба на недвижими парцели и така нататък От многото му странични задължения не е ясно по кое време му остава време да заработва кметската си заплата, която получава от 2007 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР