Област Силистра е вторият най-специализиран регион в земеделието, горите и

...
Област Силистра е вторият най-специализиран регион в земеделието, горите и
Коментари Харесай

Силистра - вторият най-специализиран в земеделието регион в ЕС

Област Силистра е вторият най-специализиран район в земеделието, горите и риболова в Европейския съюз, заемащи 22,8% от брутната стойност в района, сочат данни на Евростат.

Докладът преглежда по-задълбочено брутната добавена стойност на шест съществени стопански действия в районите на Европейски Съюз, с цел да проучва кои са най-икономически профилирани по браншове. Данните са от 2017 г. 

Земеделие, горско стопанство и риболовство

Илея, на западното крайбрежие на Гърция, е единственият район, който е по-специализиран в селското стопанство, горското стопанство и рибарството в Европейски Съюз от Силистра. През 2017 година 24,3% от брутната добавена стойност, основана в Илея, идва от развъждане на царевица, домати и други плодове и зеленчуци, от добитък и от лов на риба (по-специално калмари).

Снимка: Евростат

Промишленост, в това число енергетика

Списъкът с топ 10 на най-специализираните в индустрията райони е доминиран от немски райони, по-специално свързани с производството на коли, стомана и химикали. Във Волфсбург да вземем за пример 75,5% от брутната добавена стойност идва от индустрията. Инголщат (72,4%) и Динголфинг-Ландау (68,2%) са тясно свързани с огромните производители на коли. Четвъртият район в листата, Залцгитер (66.4%), има много диверсифицирана индустриална секция, до момента в който стопанската система на Людвигсхафен (65,6%) е доминирана от производството на химикали.

Стара Загора също попада в топ 10 най-специализирани в индустрията райони в Европейски Съюз с 62,1% от брутната добавена стойност за региона. София е на 8-о място с 57,9% от брутния артикул.

Снимка: Евростат

Строителство

Като цяло брутната добавена стойност от строителството има релативно лимитирано значение във всички райони на Европейски Съюз. Регионът Ноймаркт в Германия, покрай Нюрнберг и Мюнхен, има най-голямата специализация в строителството от всички райони в ЕС; строителството там способства за 15,3% от общата брутна добавена стойност в района през 2017 година След това е белгийският район Нойфшято (с 15,0%), Мителбургерланд (с 14,7%) в Австрия и Дегендорф (с 14,5%) в Германия.

Снимка: Евростат

Търговия, туризъм, превоз и връзки

Осем от Топ 10 райони в сегмента са ситуирани във или по протежението на Средиземно море. Пет гръцки и три испански района участват в листата на топ 10.

Гръцкият район, включващ Андрос, Тира, Кеа, Милош, Миконос, Наксос, Парос, Сирос, Тинос и островната група Киклади, формира повече от половината (53,9%) от брутната си добавена стойност през 2017 година на тези стопански действия. Същото се отнася за испанския район Фуертевентура в Канарите с 51,6% от бртутната си добавена стойност, следвани от района за ски и трекинг Тиролер Оберланд в Австрия с 51,5% и гръцкия район Закинтос в Йонийско море с 51,2%.
gva_trade_tourism_transport_and_communications.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР