Облак от тъмна плазма, изхвърлен от слънцето, ще бъде погълнат,

...
Облак от тъмна плазма, изхвърлен от слънцето, ще бъде погълнат,
Коментари Харесай

Земята във вихрен танц с протуберансите на Слънцето


Облак от " тъмна плазма ", изхвърлен от слънцето, ще бъде обхванат, с цел да образува " канибално " изхвърляне на коронална маса, което ще стигне Земята през днешния ден, четвъртък, 18 август. Учените предсказват мощна геомагнитна стихия G3. Звучи злокобно, само че опасността не е толкоз сериозна, колкото през март 1989 година да вземем за пример... 
Геомагнитните стихии се класифицират от G1 до G5 съгласно тяхната мощ. G3 бурите са мощни геомагнитни стихии, което значи, че идващият безоблачен гърмеж може да донесе ослепителното зарево чак на юг до Илинойс и Орегон, съгласно spaceweather.com. G3 бурите могат да причинят периодически проблеми при нискочестотната и сателитната навигация, нараснало противодействие на спътниците в ниска околоземна орбита. Може би ще се наложи някои енергийни системи да създадат корекции на напрежението, съгласно SWPC.
Сайтът на NASA споделя за най-мощната слънчева детонация в най-новата история. Автор на обявата е Д-р Стен Оденвалд, астроном на НАСА, ADNET/Католически университет.
На 13 март 1989 година стопира токът в цялата провинция Квебек, Канада. Всяка година в някои елементи на Северна Америка се случват стотици спирания на електричеството. Затъмнението в Квебек обаче е друго, тъй като е породено от слънчева стихия!В петък, 10 март 1989 година, астрономите стават очевидци на мощна детонация на слънцето. В рамките на минути заплетените магнитни сили върху слънцето освобождават облак газ от милиарди тонове. Енергийният заряд се равнява на хиляди нуклеарни бомби, експлодиращи по едно и също време. Буреносният облак се втурва от слънцето право към Земята с милион благи в час. Слънчевото изригване, което съпровожда изригването, неотложно провокира късовълнови радиосмущения, в това число заглушаване на радиосигнали от Радио Свободна Европа към Русия. Смяташе се, че сигналите са заглушени от Кремъл, само че това беше единствено слънцето, написа Оденвалд.

Вечерта в понеделник, 12 март, големият облак от слънчева плазма (газ от електрически заредени частици) удря магнитното поле на Земята. Силата на тази „ геомагнитна стихия “ провокира впечатляващо „ северно зарево “, което се вижда на юг чак до Флорида и Куба. Магнитното разстройване е необикновено интензивно. Малко след 2:44 сутринта на 13 март за по-малко от 2 минути цялата електрическа мрежа на Квебек остава без ток. По време на последвалото 12-часово прекъсване на тока милиони хора внезапно се озовават в тъмни офис здания и подлези, тунели на метрото,  както и в блокирали асансьори. Отоплението в жилищните здания не работи.  Някои от американските електроснабдителни компании също имат проблеми. New York Power губи 150 мегавата сега, в който електрическата мрежа на Квебек се срутва. New England Power Pool зуби 1410 мегавата почти по същото време. Обслужването на 96 електроснабдителни компании в Нова Англия е прекратено, пускат се запаси. Съединени американски щати разполагат с такива, въпреки и в неголеми количества.  В космоса някои спътници излизат отвън надзор за няколко часа. Комуникационният спътник TDRS-1 на НАСА записва над 250 аномалии, защото високоенергийни частици нахлуват в сензитивната електроника на изкуствения сателит. Дори галактическата совалка Дискавъри регистрира за малко мистериозни засечки.  Случилото се през 1989 година е трагичен образец за това по какъв начин слънчевите стихии могат да ни обиден даже тук, на Земята. За благополучие толкоз мощни стихии като онази са необичайност. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР