Обителта край Дебелец била любима на царете Асен и ПетърМлад

...
Обителта край Дебелец била любима на царете Асен и ПетърМлад
Коментари Харесай

Икона, открадната преди 25 г., се върна в манастира

Обителта край Дебелец била обичана на царете Асен и Петър Млад преподавател по история разкрил реликвата в интернет  
 

Ценна възрожденска икона, открадната през 1997 година от манастира " Св. Архангел Михаил " край Дебелец, се върна на мястото си в светата обител четвърт век по-късно.По време на обира преди 25 години монасите към този момент са били напуснали манастира, а единствените му жители били психологично заболели хора. Те са настанени в жилищните елементи на обителта и килиите, а църквата била заградена с ограда. Крадци обаче съумели да обхванат и отмъкнали реликви, чието местоположение и до през днешния ден е незнайно.

Обявена за продажба в интернет

Една от тях предходната есен внезапно се появява в уебсайт в интернет, където е оповестена за продажба. За благополучие, на обявата попаднал младият преподавател по история Йордан Райков. Той разпознал в пуснатата за обмен икона една от изчезналите реликви от манастира. Именно негова е самодейността тя да бъде отккупена и върната на мястото си в светата обител, след което експертиза удостоверила достоверността й. " По обучение съм историк. От там идва ползата ми към старините. Затова проследявам разнообразни аукциони в интернет постоянно. Веднъж през есента ми попадна едно изображение, което ми е познато като осъществяване и като жанр ", описа Йордан Райков пред " Стандарт ". Той е добре осведомен с иконографията в " Св. Архангел Михаил ", защото от 2019 година светата обител се възвръща, а младият историк има опция да следи от близко живоата на манастира.

Дело е на Тревненската школа

" Трябва да отбележим въздействието на Тревненската иконописна школа. По време на Българското Възраждане Захари Зограф и огромна част от българските зографи разчупват канона - иконите стартират да наподобяват от ден на ден човешките лица и да бъдат все по-реалистични. Тревненската школа се познава по един от тези фактори - че изобразените на иконите светци се приближават много до човешките облици. От друга страна емблема и запазана марка на Тревненската иконописна школа е небесносиният декор. Така че реалистична икона на лазурен декор сигурно е Тревненска школа ", изяснява историкът.

Нещата съответстват

Той вижда, че посоченият в интернет размер на тази икона съответствува с размера на иконите в храма. Освен това и художествено осъществяване е в същия жанр. Нещата съвпаднали и младият историк решил, че би трябвало реликвата да бъде изплатена. " Бях много сигурен, че тази икона в миналото е принадлежала на обителта. Следя живота на манастира от близко и знам, че преди 25 години в манастира е осъществена кражба, при която огромна част от истинските икони са откраднати. Част от тях не престават да бъдат в неопределеност. Но въпреки това реставраторите, които се грижат за манастира, реставрираха и тази икона, след което изрично посредством експертиза те потвърдиха, че тя в миналото фактически е била на това място в храма ", изяснява Йордан Райков. Обителта посещавана постоянно от царете Асен и Петър

Манастирът е основан още през 11 век.  Според каменния надпис в католикона (съборният храм на манастира) годината е 1089. През годините на Второто българско царство манастирът " Св. Архангел Михаил " се употребява със статут на така наречен царски обители. " Със сигурност знаем, че негови ктитори са братята боляри и след това български царе Петър и Асен. Мястото е много обичано от българския цар Иван Александър ", споделя историкът Йордан Райков.По думите му в годините на Османската власт, по-специално в в интервала 15-18 век, там действа книжовна школа и иконописна работилница, в която даже и през днешния ден има непокътнати икони, рисувани в този манастир.

Монасите съжителствали с психологично заболели

Манастирът е бил настоящ до 80-те години, като до последно монасите, живеещи там, съжителстват с психологично болните хора. В един миг обаче монасите виждат, че духовните функционалности на обителта са доста изродени и непринудено я напущат. Впоследствие манастирската черква е заградена с огромна ограда, което ненапълно я избавя и в действителност са употребявани единствено жилищните елементи на манастира. " Този манастир и парцелите, принадлежащи към него, постоянно са били благосъстоятелност на Великотърновска света митрополия. С тази разлика, че тя на доброволни начала е пускала психологично болните там ", изяснява учителят Йордан Райов, който помни, че в детството му обителта е била употребена като лудница.

През 2019 година стартира възсатновяването

През 2019 година психологично болните хора, обитаващи до тогава манастира, са настанени в разнообразни здравни заведения. Тогава стартира възобновяване на светата обител и на нейните изначални функционалности. Специално за тази цел там дойде йероски духовник Димитрий Зографски от Света гора. В манастира се  отслужва литургия всеки ден.Все още има какво да се желае от позиция на постройките на манастира, защото е възобновено северното по-старо и доста по-високо крило. Това крило, което е по-ново и е на западната страна на манастира, в действителност нямаше потребност от необикновен ремонт. В по-тежко положение е южният дувар на манастира, споделя Йордан Райков, който предишното лято е приключил история във Великотърновския университет, а в този момент преподава в междинното учебно заведение " Вела Благоева " във Велико Търново. През това време не стопира да следи и живота в светата обител.

 
Славейков щял да става духовник, Левски отсядал там Димитър Общи дарил " черни пари "
Манастирът претърпява най-големия си подем по време на Българското Възраждане. През 1856 година Майстор Петко построява храма, отдаден на Свети Архангел Михаил. В него неколкократно е отсядал и Васил Левски. Ктитор (или дарител) на манастира е бил и Димитър Общи. Дарението, което е получено от него обаче в действителност били " черни пари ", защото Димитър Общи подарява откраднати суми. Обителта е обвързвана и с Петко Рачев Славейков, който за малко да стане духовник, а не строител на модерна България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР