“Обикновено в живота има едно правило: ако наистина не е

...
“Обикновено в живота има едно правило: ако наистина не е
Коментари Харесай

Права ли е Стела Маккартни: трябва ли спрем да перем дрехите си?

“Обикновено в живота има едно предписание: в случай че в действителност не е нужно да изчистиш нещо, не го прави “, споделя известната английска дизайнерка Стела Маккартни в изявление пред " Обзървър " този уикенд. Тя подмята тезата в края на диалога, като споделя, че стигнала до този извод след работата си на влиятелната лондонска улица с с шивачи Savile Row, които създават дрехи по поръчка. Според нея е вярно да оставиш мръсотията на изсъхне, а по-късно просто да изчеткаш дрехата.

Дизайнерката счита, че не е нужно една дреха да се пере по няколко пъти в седмицата и от много време предлага на хората да не го вършат. Тя не е покровител на потреблението на пералня – както с цел да се запазят по-дълго време облеклата, по този начин и поради нездравословното въздействие на перилните препарати и текстила върху околната среда.

Лаура Диас Санчес от фондация, наречена „ Пластмасова чорба “, се солидаризира с Маккартни, изключително що се отнася за облекла, съдържащи полиестер и акрил. Пред Би Би Си Санчес споделя, че при всяко пране приблизително към 9 милиона микрофибърни частици навлизат в околната среда.

Лаура предлага да перем на ниска температура с течен препарат. " Прахът основава повече търкане сред облеклата и по този начин се освобождават повече нишки - изяснява тя. - Течният препарат усъвършенства процеса. Важно е и да не препълвате пералнята. Колкото по-малко облекла, толкоз по-малко търкане. “

Изкуството да се грижим за облеклата

Оказва се, че не става въпрос единствено за микрофибърните нишки. Честото пране съкратява живота на дрехата. " Триенето в пералнята почиства петната, само че също трансформира формата и цвета на дрехата ",обяснява проф. Андрю Гроувс, началник на курс по фешън дизайн в Уестминстърския университет пред Би Би Си и твърди, че има облекла на десетилетия в дрешника си, които наподобяват като нови, тъй като знае по какъв начин да се грижи за тях.

Правилото се отнася и за нашето долни дрехи

Маккартни споделя пред  " Обзървър ", че не сменя сутиена си всеки ден. Същото важи и за дизайнера на долни дрехи Наоми де Хаан, която поучава сутиените да се перат на ръка в хладка вода, откакто са носени най-малко 5 пъти. Препаратът също не би трябвало да бъде тежък. Правилото важи както за по-скъпо долни дрехи, по този начин и са по-нисък клас. По думите ѝ само спортните сутиени би трябвало да се перат по-често.

„ Пералнята може да унищожи деликатната дантела или коприната. Може да се скъсат ластици или да накара цветовете да избледнеят. Формата на чашката на сутиена също може да се деформира “, изяснява Де Хаан.

Дизайнерката на долни дрехи дава и доста значими инструкции. Никога да не пускаме бельото в сушилнята, а да го оставим на окачалка или равна повърхнина, с цел да изсъхне.

Друг покровител на непрекомерната приложимост на пералня е Сара Клейтън, началник на акцията „ Обичайте облеклата си “ от благотворителна организация „ Опазване на околната среда “. Тя предлага джинсите и дънките да не се перат, а да се проветряват сред носенията. „ Ако имат петна, можете да ги измиете с вода, вместо да перете цялата дреха “, поучава Клейтън.

Неслучайно основният изпълнителен шеф на Levi`s Чип Берг преди време сподели, че не пере дънките си. Той направи изказването си през 2014 година, а към днешна дата пред Си Ен Ен удостовери, че към момента не го е направил, въпреки да носи същия чифт дънки към този момент 10 години.

Интересен трик за ликвидиране на микроби е да оставиш дънките си във фризера, изяснява проф. Гроувс. " Повечето ми познати не перат дънките си, въпреки че от време на време гои носят всекидневно. Правят го основно с цел да не избледнее цветът ", изяснява Гроувс. И прибавя, че се надява хората да стартират да ползват това предписание за всичките си облекла. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР