Обикновено смятаме, че мухълът в жилището ни просто загрозява гледката.

...
Обикновено смятаме, че мухълът в жилището ни просто загрозява гледката.
Коментари Харесай

Проклятието на фараоните или просто мухъл?

Обикновено считаме, че мухълът в жилището ни просто загрозява гледката. Истината е, че води до куп заболявания и нещата не опират единствено до хармония, а съществено заплашват здравето ни. Причиняват го спорите на плесента, а тях не постоянно ги виждаме. Може да са в праха по мебелите в хола, в мазните петна към печката, по продуктите в хладилника, в почвата на саксията и колкото и да Ви се коства неуместно – по човешката кожа.

Продължителната и висока мокрота бързо дават развиване на спорите на плесента. Тези гъби обичат хартията, тапетите, плоскостите от гипсокартон, силикона, лепилото и то без значение дали жилището Ви е ново или остаряло. Дори в развити страни, като Австрия, Германия и Полша, е изумено всяко 10-то жилище.

Големите наводнения способстват в допълнение за развиване на плесенни гъби. Те нормално порастват върху студени повърхности или по места, кондензиращи въздушна влага. Стига влажността в помещението да е над 70% и изискванията са налице. Гъбите се приспособяват прелестно в необятен диапазон - сред 15 и 50 градуса топлота. Това не трябва да успокоява тези, които считат, че с идването на лятото казусът изчезва, тъй като те оцеляват и при 0 градуса мраз, и при 50-градусово горещина. Сигурно сте виждали това „ население “ под килими, мокети, зад дрешници и пердета, под порти и прозорци… Достатъчно е да не се проветрява постоянно.

Вредата за нас

Вдишването на плесенните спори предизвиква алергии. Първо биват ударени страдащите от хрема и бронхит. Често се появява зачервяване на очите, следва изнемощялост и главоболие. При по-чувствителните даже къс престой в помещение с плесен може да провокира мощен алергичен припадък. Често подлите гъбични спори водят до астма, а това изисква доста съществени грижи от всеки разболял се. Най-чувствителни са хората с отслабена имунна система, по тази причина чести жертви стават даже новородените бебета.

Много мъчно се лекува и е рискова за прекарване инфекцията на белите дробове, породена от вдишани плесенни спори. Доста по-рядко се появяват микотоксини. Това са отровни субстанции, получавани от обмена на субстанциите в гъбите. А те са над 100 000 типа! При към 200 от тях се отделят и смесват сходни субстанции.

Някои от плесенните гъби, като афлатоксинът B1, може да провокира даже рак. Повечето учени считат, че тази гъба прониква в индивида през храната, само че други настояват, че е допустимо и посредством поемане. Това заболяване мъчно се разпознава и има теории, че въз основата на този плесен съществува така наречен „ Проклятие на фараоните “, довело до доста загадъчни смъртни случаи на експерти, работили в египетските пирамиди.

Хората даже не подозират всички аргументи за повишение на влажността в жилището. Термомостовете нормално кондензират влага, а в случай че 4-членно семейство се изкъпе, се отделят към 15 литра водни изпарения. Многото саксии с цветя, аквариумите с рибки, сушенето на облекла в закрити пространства и десетки други аргументи могат да доведат до повишение на влагата в пространствата и да основат комфортна среда за развиването на болестотворните гъби.

Как да се оправим

Да спрете отоплителните уреди и да проветрявате към 10 минути е елементарно, само че не постоянно оказва помощ. Модерните технологии към този момент дават решения за този камшик над жилищата ни и над човешкото здраве. В домашни условия хората си създават самоделни смеси с алкохол или сода, само че те дават краткотрайни или нулеви резултати. Трайното решение към този момент е на пазара и то от български производител. Повърхностите усърдно се напръскват със спрея „ Леко срещу плесен със сребърни йони “ на „ Оргахим “ и по-късно се избърсват елементарно с елементарна почистваща гъбичка.

Дотук решавате казуса единствено с почистването, само че същинското решение е да пребоядисате стаите, в които живеете или работните пространства в стремежи от Вас цвят с багра „ Леко със сребърни йони “. Операцията по пребоядисването ще Ви коства доста по-малко, в сравнение с лекуването даже на един член от Вашето семейство, само че ще получите многогодишна отбрана от грозния тип и ще съхраните здравето на всички.

В Западна Европа към този момент третират повърхностите с тези бои и пазят преди всичко пространства за деца, здравни заведения, хранителни магазини и заведения за хранене, обекти с публично предопределение и други.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР