Обикновено се смята, че еднояйчните близнаци не се различават по

...
Обикновено се смята, че еднояйчните близнаци не се различават по
Коментари Харесай

Защо еднояйчните близнаци нямат еднакви пръстови отпечатъци

Обикновено се счита, че еднояйчните близнаци не се разграничават по нищо с изключение на по пръстовите си отпечатъци (въпреки че проучванията са открили, че това не е правилно – измежду тях може да има и други физически разлики).

Този тип близнаци се появяват, когато една яйцеклетка, оплодена от един сперматозоид, се раздели на две. В резултат на това те имат съвсем идентични геноми, постоянно са от еднакъв пол и наподобяват съвсем еднообразно. Какво се случва с пръстовите отпечатъци?

 Fingerprint detail on male finger in Třebíč, Třebíč District

Вероятността двама души да имат идентични отпечатъци е към 1 на 64 милиарда, съгласно Science Focus на BBC. Дори при еднояйчните, чиито ДНК последователности са съвсем идентични, вероятността е извънредно дребна.

Но за какво?

Оказва се, че генетиката не е всичко, когато става въпрос за отпечатъците ни – или пък за каквото и да било друго: нашата ДНК не е наложително напълно да предсказва ориста ни.

Макар че тя безспорно е значима за установяване на рисунъка на грапавините, които виждаме на върховете на пръстите си,. „ Различните детайли на околната среда в утробата също играят роля за развиването на отпечатъците “, споделя пред Live Science Симона Франсезе, криминалист и специалист по пръстови отпечатъци в университета Шефилд Халам.

Неща като дължината на пъпната шнур, ситуацията в утробата, достъпът до храна, кръвното налягане и скоростта на напредък на пръстите могат да повлияят на неповторимите ни пръсти, които се откриват сред 13 и 19 седмица от развиването на плода.

А всички тези неща могат да се разграничават даже при еднояйчните близнаци, което значи, че въпреки и да имат подобие в извивките и хребетите на пръстите си, те в никакъв случай няма да бъдат изцяло идентични. Например мястото, където се срещат, разделят или приключват гребените, евентуално ще бъде друго.

Дори и отвън утробата на майката, факторите на околната среда могат да повлияят на пръстовите отпечатъци на индивида: „ Състоянията на кожата, белезите, изгарянията и в някои редки случаи медикаментите могат трайно или краткотрайно да трансформират детайлите по пръстите ни “, прибавя Франсез.

Едно изследване от началото на тази година навлезе в детайлите на образуването им, като разпознава три фамилии сигнални молекули, които – дружно с разликите във формата на пръста и времето на напредък на кожата – са виновни за нашите неповторими пръсти.

„ Това е превъзходен образец по какъв начин дребни съмнения и разлики … могат да генерират безкрайни вариации на даден модел “, споделя пред списание Science Роел Нус, биолог по развиването в Станфордския медицински институт, който не е взел участие в проучването.

Всичко това води до неповторим набор от пръстови отпечатъци, даже при съвсем идентични хора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР