Обикновено държим стайните растения за красота. Но всъщност някои от

...
Обикновено държим стайните растения за красота. Но всъщност някои от
Коментари Харесай

Това са 5-те най-полезни стайни растения – пречистват въздуха и успокояват нервите

Обикновено държим стайните растения за хубост. Но в действителност някои от тях са доста потребни за хората.
Представяме ви най-полезните за чистотата на въздуха в дома ни стайни растения.

Английски бръшлян

Макар да е много капризно за развъждане растение, той е първенец измежду стайните растения по усвояване на въглероден диоксид. Но това не е всичко: това растение има в „ арсенала “ си още едно значимо и рядко свойство: то е естествен сорбент и пречиства от въздуха от тежки метали, отрови, формалдехид. Това растение е доста потребно за хора, които живеят на ниски етажи край огромни пътища и автомагистрали, както и за хора, които работят в полуподземни пространства.

 британски бръшлян

Английски бръшлян

Бамбукова палма

Тя ще ви е признателна, в случай че я сложите на място в дома си, където да влиза единствено малко слънце. Палмата сносно пречиства въздуха, като напълно не е нужно да я поливате постоянно (съобразявайте влажността на въздуха). Ако се притеснявате за температурата, при която я отглеждате, можете да сте спокойни – устоя и под нулата. Тя е измежду най-успешно справящите се с бензена във въздуха растения, като е значимо горният пласт на почвата да е свободен, тъй като по този начин се покачват пречистващите качества на растението.

 бамбукова палма

Бамбукова палма

Спатифилум

Това аристократично красиво цвете не се тормози от „ черната “ работа в дома ви. То се бори безпощадно с промишлени и битови отрови. В неговите благоприятни условия е „ поглъщането “ на парите на ацетона, бензола, разнообразни типове алкохол, амоняк. Добре е да вземете спатифилум в нов дом или след ремонт. Нито едно растение не може да се мери с него в битката с химикалите.

 Спатифилум

Спатифилум – това цвете се бори с промишлените и битовите отрови

Рапис екселза

Изящно растение, което освен пречиства въздуха от нездравословни примеси, само че и го насища с значими минерали и соли, които работят удобно на дихателната система на индивида. Чудесно решение за домовете на хора, които страдат от бронхиална астма, белодробни проблеми или сърдечни болести. За това растение се счита, че прелестно успокоява нервите.

 Рапис екселза

Рапис екселза

Фикус

Той пречиства много ефикасно въздуха и го освежава. Има и една специфичност: на практика не провокира алергични реакции. Особено е подобаващ за спални, защото създава биоактивни субстанции, които оказват помощ на индивида да се наспива добре и да се разсънва жизнен.

 фикус

Фикус

 

 

Здрaвeн жуpнал,Pixabay.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР