Обикновено човешкото възприятие на пространството се ограничава до три измерения,

...
Обикновено човешкото възприятие на пространството се ограничава до три измерения,
Коментари Харесай

Революционен метаматериал управлява енергията в четири измерения

Обикновено човешкото усещане на пространството се лимитира до три измерения, само че съществуват теоретични концепции с повече измерения. Екип от учени от Съединени американски щати оповестява за основаването на неповторим метаматериал, който те са създали въз основа на една от тези концепции. Този 4D материал може да се употребява за управление на придвижването на енергийните талази върху избрани повърхности.

Като изследват концепцията за четириизмерните материали, Хуанг Гуолян и неговият екип от Университета в Мисури са разкрили по какъв начин пасивните метаматериали – изкуствени композитни материали с необикновени свойства – могат да се употребяват за управление на звуковите талази, движещи се по едни и същи траектории сред обектите. Те са приложили този опит в следващи опити с четириизмерни материали, оповестява изданието Debrief.

„ Традиционните материали са лимитирани единствено до три измерения – осите X, Y и Z “, изяснява Хуанг. – Но в този момент създадохме материали в изкуствено измерение, или 4D, което ни разрешава да насочим пътя на енергийната вълна, пътуваща от един ъгъл на материала до различен, тъкмо там, където желаеме да отиде “.

Учените назовават откритието си топологично изпомпване. Този механизъм дава опция на вълните от сила да се движат по повърхността, без да срещат противодействие от дефектите. Учените показват това събитие върху повърхностните талази, като покриват еластична повърхнина с повтарящи се шарки и резониращи колони, свързани с мостове. Комбинирането на тази техника с VKB (Wentzel-Kramers-Brillouin) разбор откри опцията за управление на повърхностните талази в четири измерения.

Те считат, че това може да откри приложение в квантовите калкулации и обвързваните с тях области, защото разрешава квантовомеханични резултати в измерения, разнообразни от трите, до които са лимитирани стандартните обекти. Освен това материалите с сходни свойства биха могли да се употребяват в индустрията. Например, в случай че конструкция, покрита с метаматериал, се сложи под постройка, тя ще я защищити от сриване по време на земетресение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР