Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с

...
Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с
Коментари Харесай

Хем оскъпяване на куриерите, хем държавата реши да им търси милиони

Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски компании, нарастват с 20%. Причината е, че върху тях към този момент ще се начислява Данък добавена стойност. Освободени от налога остават само услугите на " Български пощи ", което съгласно засегнатите компании значи единствено едно - страната се пробва да върне монопола на държавната компания, написа в. " Сега ".
Промяната е уредена с ремонти в Закона за пощенските услуги, които сега се гледат в Народното събрание и минаха на първо четене. Изменението е за разграничение на универсалната пощенска услуга на " Български пощи " от тази на частните оператори. В същото време Националната организация за приходите (НАП) изненадващо реши да търси от частните куриери Данък добавена стойност за тези услуги и със задна дата. Така фирмите ненадейно се оказаха данъчни извършители, дължащи милиони левове Данък добавена стойност на хазната.
Повече от 10 години в конкуренция с " Български пощи " частните куриери оферират универсална пощенска услуга, която по Закона за Данък добавена стойност е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, в това число и предложени, както и на пратки до 20 кг, които, за разлика от другите колета, се доставят в период от 3 дни и не се връчват персонално на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската компания. Сега обаче Национална агенция за приходите твърди, че освободени от Данък добавена стойност са само услугите на " Български пощи ", само че не и тези, предлагани от частните оператори. Специално напътствие на данъчните по въпроса няма.
За новата обстановка излиза наяве чак в средата на април, когато има срещи в Национална агенция за приходите поради данъчни проверки, почнали в куриерски компании в края на предходната година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои настояват, че им е казано, че ще би трябвало да платят Данък добавена стойност върху тези услуги за 5 години обратно, колкото е давностният период. Официално не е ясно дали това е правилно - т.е. няма публично удостоверение от Национална агенция за приходите.
Ако се стигне до възобновяване на данъка, то това би било убийствено за сектора, тъй като значи фирмите да извадят общо десетина милиона лв. за всяка отминала година, без да се броят лихвите.
В общо писмо до министрите на финансите и на превоза, до Комисията за контролиране на известията и до парламентарната транспортна комисия три от огромните компании в сектора - " Еконт Експрес ", " МиБМ Експрес " и " Тип-топ пощальон ", упорстват за взаимна среща. На нея те желаят да обсъдят създалата се обстановка в по-широк кръг и да се откри " взаимно задоволително решение на казуса ". До момента отговор от ведомствата няма.
През годините от 2006 година насам частните куриерски компании последователно иззеха огромна част от пазара на " Български пощи " в елементарните пощенски услуги. По данни на Комисията за контролиране на известията за 2017 година приходите от универсалната пощенска услуга са 89 млн. лева, от които към този момент 53% се осъществят от частните оператори, а останалите 47% - от " Български пощи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР