Обичаме сладкиши и торти. А когато стават, стават. Може да

...
Обичаме сладкиши и торти. А когато стават, стават. Може да
Коментари Харесай

Зимна торта с тиква, орехи и шоколадов ганаш

Обичаме сладкиши и торти. А когато стават, стават. Може да са класики като френската селска торта или по-иновативни като суровата шоколадова торта. Изборът е безконечен. Интересното е в това да пробваш, да вложиш усърдие и предпочитание.

Според мен за една домашна торта най-важното е да е прясна и вкусна. Оставете съвършения външен тип на сладкарите! Наблегнете на качествените артикули – подберете хубави яйца, шоколад или сметана. Тук няма санитарни условия за яйца на прахуляк, не е нужно да ползвате синтетични оцветители, нито рискувате да ви продадат замразявана торта на няколко дни. Старанието и желанието са значими. Тортите по тази причина са скъпи. Защото са отражение на желанието ни да създадем фамилията и приятелите си щастливи. А в това постоянно има повече боязън и хубава страст, в сравнение с перфекционизъм. Голяма работа, в случай че някой ъгъл не е както би трябвало. Дайте преимущество на несъвършенството и сърцато се отдайте на предизвикването!

Днешната торта е такава. Блатовете имат усет на печена тиква, орехи и шоколадов чипс, ухаят божествено на ванилия, канела и индийско орехче, а в шоколадовия ганаш има и мъничко кафе арабика. Останалото е захар, несъмнено – не може да се избегне в една торта. 

Технологията е обикновена, нямате потребност от никаква специфична посуда, принадлежности – една телена бъркалка стига. Нямате потребност и от тортена форма за печене. Аз рядко употребявам моята, откакто открих, че в кръгли алуминиеви тавички за еднократна приложимост блатовете в никакъв случай не залепват, постоянно излизат съвършено изпечени и могат да се пекат по едно и също време.

За тортата:
2 ч.ч. пюре от тиква (около 400 г)
1 ч.ч. растително олио
1 ч.л. дестилат ванилия
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела на прахуляк
½ ч.л. индийско орехче на прахуляк
2 ч.ч. бяло брашно
½ ч.ч орехи
½ ч.ч. шоколадов чипс

За шоколадовия ганаш:
500 мл прясна сметана
2 с.л. масло
1 ч.л. кафе
350 г шоколад 

 

Нарежете тиквата на части, поставете ги върху хартия за печене и я изпечете на загрята фурна (200 градуса) за към половин час. Готова е, когато е изцяло омекнала. Извадете частите, изчакайте да изстине. Почистете я от кората и пасирайте доста добре (с пасатор, в блендер или с вилица).

Намалете фурната на 180 градуса.

С железна бъркалка разбийте доста добре яйцата в огромна купа. Добавете захарта и ванилията и разбъркайте по този начин, че сместа да стартира да побелява. Добавете бакпулвера, канелата, индийското орехче и на части брашното, разбърквайки всичко до гладка, хомогенна, пухкава примес. Накрая прибавете към нея пюрето от тиква, счуканите на едро орехи и шоколадовия чипс. Разпределете наличието в три кръгли алуминиеви тавички (диаметър 16-18 см), които авансово са намазани с олио и поръсени с брашно. Ако желаете торта с по-голям диаметър, разделете сместа за два блата.

Печете блатовете за към 40 минути. В края им пробвайте с съчка и, в случай че излиза суха от блатовете, значи са подготвени. Извадете ги, оставете ги настрани и изчакайте да изстинат.

Докато се пекат блатовете, направете шоколадовия ганаш. Начупете шоколада (няма значение какъв е шоколадът, използвайте какъвто обичате) на части. Изсипете сметаната в стъклена купа и я загрейте за 3 минути на 750W в микровълновата фурна. Извадете я и прибавете 1 ч.л. кафе, шоколада и маслото. Изчакайте 30 секунди, преди да започнете да разбърквате с железна бъркалка. Бъркайте, до момента в който шоколадът се стопи. На този стадий сместа е гладка, лъскава, само че течна. Изчакайте да изстине, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника за най-малко 4 часа. В края им сместа е стегнала и можете да сглобите тортата.

Разделете крема на три елементи. Две от тях сложете сред блатовете, а с третата покрийте тортата. Според мен тортата няма потребност от нищо друго, само че можете да я декорирате с ядки или сушени плодове да вземем за пример.

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.

 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР