Обичаме и капучино, обичаме и лате, но в интерес на

...
Обичаме и капучино, обичаме и лате, но в интерес на
Коментари Харесай

Капучино, лате и каква е разликата между двете кафе напитки

Обичаме и капучино, обичаме и лате, само че в полза на истината нямаме никаква визия каква е точната разлика сред двете кафе питиета. В търсене на най-точното диференциране попаднахме на публикация на Eat This Not That, които беседват с Ед Мофат, специалист по кафетo и съосновател на кафе пекарната Common Room Roasters в Съединени американски щати.
Лате против капучино - съществени разлики

Според кафе специалиста, с цел да разберем главните разлики, най-добре е да стартираме с точното значение на всяка дума. " Лате " (latte) е италианската дума за мляко. Така че механически напитката се назовава кафе лате, което значи кафе мляко.

Капучиното също има италиански генезис. Думата " капучино " (cappuccino) е обвързвана с италианския монашенски медал на братя Капуцини. Те са известни с мисионерската работа, която правят за бедните, датираща още от XVI век.

Защо обаче кафе напитка е кръстена на дълготраен отшелнически медал? Капуцините са необятно разпознаваеми с отличителния си дрешник: кафява тога с дълга заострена качулка, която виси на гърба. Капучио (Cappuccio) е италианската дума за тази съответна качулка, от която произлиза и думата капучино. Когато напитката се появява за първи път, тя е кръстена на братята Капуцини, поради цвета, който еспресото добива, откакто се смеси с мляко. То прилича цвета на техните облекла.

Колко мляко има в капучиното спрямо латето

Едно лате съдържа повече мляко от капучиното. И двете питиета имат двойна доза еспресо като основа. Въпреки това, латето има по-високо съответствие на мляко към еспресото от капучиното, което го прави по-меко и по-млечно. Ето за какво латето се сервират в по-големи чаши от капучиното.

Има ли латето същия усет като капучиното

Както можем да си представим, поради другите съотношения на млякото в тези питиета, ароматът на кафе в капучиното е доста по-силен, в сравнение с в латето.

" Тъй като капучиното се сервира в по-малка чаша, то има по-тежък мирис на кафе с повече киселинност, заради по-голямото количество еспресо и по-малкото количество мляко ", заключва Мофат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР