Обезвредената мина край плаж Кабакум е с достатъчен заряд, за

...
Обезвредената мина край плаж Кабакум е с достатъчен заряд, за
Коментари Харесай

Зарядът на обезвредената мина край Кабакум е достатъчен да потопи малък кораб

Обезвредената мина край плаж " Кабакум " е с задоволителен заряд, с цел да потопи дребен транспортен съд. Тя тежи общо 170 кг – единствено мината е 60 кг, а зарядът е 20 кг тротил, който стига да потопи дребен транспортен съд или катер. Застопорява се благодарение на котва и въже. Активира се посредством напън – удар по роговете ѝ, които са три.

Вчера военни прихванаха и взривиха плаваща мина край Варна. Тя беше открита в морето покрай известния плаж " Кабакум ".

Българските военноморски сили са получили сигнал в понеделник от сътрудниците си в Румъния за мина, която плува свободно по крайбрежието. В понеделник е изпратен вертолет от морската авиационна база, с цел да извърши проучване в региона, само че не я открива.

„ Във вторник сутринта риболовец открива обект, който прилича мина и подава сигнал на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили и по заповед мина-ловец „ Струма " се насочва към региона и прави разузнаване. Оказва се, че е мощно обрасла мина, вид ЯМ ". Това разгласи пред bTV капитан II сан Лъчезар Иванов, пълководец на Трети дивизион противоминни кораби.

Налага се мината да бъде изтеглена във вътрешността в морето, преди да бъде взривена, тъй като се е намирала единствено на 200 м от плаж " Кабакум ".

Предполага се, че е стояла 2 години под вода и е от началото на войната в Украйна. От тогава Българските военноморски сили са обезвредили пет мини.

Военните подривчици, обезвредили мината, са открили, че тя е съветска. Корветата, която е отделила региона се споделя " Решителни ".

Мината е хваната на 50 метра от брега, завързана е с въже и е провлачена 1000 метра във вътрешността в морето, където е взривена.

От Министерството на туризма оповестиха, че взривяването на мината не е нанесло вреди по плажната линия.

" Българските военноморски сили непрестанно водят наблюдения и проучване на териториалните води на българското Черноморие, с цел да може да се подсигурява сигурността на транспортите на артикули и товари. Обследването се прави с кораби, с подводни апарати, както и с морската авиация. Всеки един боен транспортен съд може да се оправи с открита плаваща мина ", съобщи кап. Лъчезар Иванов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР