Обезопасиха свлачището в КняжевоКъм момента няма рискови нива на водите

...
Обезопасиха свлачището в КняжевоКъм момента няма рискови нива на водите
Коментари Харесай

Фандъкова увери: Към момента София няма рискови реки и язовири

Обезопасиха свлачището в Княжево

Към момента няма рискови равнища на водите и рискови сектори в реките и язовирите на Столична община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при приверка на бент. “Марчаево”. “Отново сме в сезона на дъждовете, знаете, че за нас кметовете е извънредно значимо да следим равнищата на реките и язовирите в този период”, сподели градоначалникът. Разчита се на районните кметове и екипите на спешно избавителното звено. На територията на Столичната община има 6 общински язовира. 3 от тях са изцяло изпразнени. Това са язовирите “Бистрица”, “Кремиковци” и “Сеславци”. Наблюдават се деликатно останалите 3, които са в употреба -“Мрамор”,”Суходол” и “Марчаево”. Този в Марчаево е ремонтиран главно през 2012 година 2005 там е имало преливане, само че в този момент там такава заплаха няма, равнищата на водата се управляват, изясни пред “Труд” кметът на Марчаево Грегин Георгиев. Има и стена, която пази от преливания. Тя е 7 м. е висока и е дълга 199 м.   28943574_1998747556819254_1351152564_o

“Погрижихме се през последните години да създадем съществени поправки на общинските язовири, само че равнището на водата в тях непрестанно би трябвало да се следи. Затова е основана организация за 24 часово дежурство и наблюдаване както на общинските язовири, по този начин и на реките и сериозните сектори на територията на Столична община.”, сподели Фандъкова. Към момента ситуацията е спокойна, поддържа се подобаващ свободен размер на общинските язовири. В момента и на трите язовира се прави следено изпускане на вода, тъй че да не прелеят поради дъждовете.

Най-важни са, съгласно кмета, ограниченията по предварителна защита на наводнения при язивирите. Те включват годишно разчистване на 500 метровите сектори след преливниците на тези водоеми. Това се прави всяка година. За тази година общината е заложила за тази активност бюджет от към 100 хиляди лева Според кмета друга значима задача е почистването на речните корита и деретата. През 2017 година са почистени 117 км. речни корита, в това число 5 км. от р. “Искър” в регион “Кремиковци”. 2 млн. и 700 хиляди лева, от които 1, 5 млн. лева от общинския бюджет, са заложени тази година за почистването на към 85 км. речни корита.

Кметът огледа и свлачището, което се образува в региона на Княжево. “Има проваляне на подпорната стена в този сектор. Това е обект, който се поддържа от Агенция пътна инфраструктура. Разговарях с шефа господин Атанасов и той ме увери, че се подхващат всички вероятни дейности първо за обезопасяване, а по-късно и за възобновяване на този сектор. Сега той е обезопасен. За страдание придвижването там е стеснено и за мен е значимо час по-скоро да се възвърне придвижването там”, разяснява Фандъкова.

Тя заяви и, че положението на бент. “Бели Искър” е обикновено и се поддържа равнището на водата, което е по наставление. По отношение на това дали язовирът ще бъде ремонтиран, кметът разяснява, че районното министерство е водещо в това отношение. “Очаквам да бъде определен плана, след което финансиран”, сподели Фандъкова и увери, че Столичната община ще спомага с каквото би трябвало.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР