Обезлесяването все по-често се посочва като един от актуалните проблеми

...
Обезлесяването все по-често се посочва като един от актуалните проблеми
Коментари Харесай

Стената, която променя животи

Обезлесяването все по-често се показва като един от настоящите проблеми на околната среда. То е причина за изгубване на гори и скотски типове, за наводнения и пожари.

Именно против обезлесяването в Африка се опълчва една огромна самодейност, която започва още през 2007 година, само че всe още не съумява да събере нужната поддръжка, с цел да се финалзиира.

Великата зелена стена (Great green wall) е план на най-голямата жива структура в света, формирана от новозасадени дървета. Тя се разгръща от изток на запад, преминавайки през граничния регион Сахел на пустинята Сахара. Планираната дължина е 8000 км., което е три пъти повече от Големия бариерен риф.
 Снимка 442305

Полученото до този миг финансиране е над четири милиарда $, а планът има поддръжката на 21 африкански страни. На Филмовия фестивал във Венеция бе прожектиран документален филм за Великата зелена стена, а преди дни самодейността получи поддръжката на редица сътрудници и се начертаха съответни проекти, които да се изпълнят до 2030 година

Сред задачите са възобновяване на 100 милиона хектара земи , обезпечаване на условия за произвеждане на храна на над 20 милиона души, основаване на над 10 милиона " зелени " работни места и понижаване на излъчванията въглероден диоксид с 250 милиона тона.
 Снимка 442303

Допълнителните резултати от самодейността са: основаване на ново естествено знамение на света, тъждество сред половете, по-голяма сигурност във връзка с водните запаси, обезпечаване на зелена сила, по-големи стопански и бизнес благоприятни условия, съкращаване на миграцията, вяра против бедността.

Търсените промени към този момент са налице в регионите, където засаждането на горските масиви е осъществено. Районът Сахел един от най-потърпевшите от климатичните промени в последните години, а и един от най-бедните в света. Затова смяната тук е извънредно наложителна и би трябвало да се стартира със земята и природата.
 Снимка 442304

През 2016 година са засадени 15% от целевия брой дървета, а активността не стопира и до през днешния ден. А световният резултат от Великата зелена стена също не трябва да се подценява, тъй като намаляването на нездравословните излъчвания лимитира парниковия резултат и световното стопляне.
 Колко дървета ще преборят световното стопляне
Колко дървета ще преборят световното стопляне

Ново проучване дава вяра

Според уредниците на самодейността, стената от дървета може да се трансформира в световен знак на обединяването на хората против една от най-големите закани за човечеството - бързите и отрицателни промени в околната среда. А по този метод се основава и един по-добър свят за идващите генерации.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР