Обезлесяването на Амазонка е шестгодишно дъно в Бразилия след спад с 66% през юли

...
Обезлесяването в бразилската Амазония е намаляло с 66% миналия месец
Коментари Харесай

Обезлесяването в бразилската Амазония е намаляло с 66% миналия месец в сравнение с юли 2022 г. и сега е най-ниското си ниво от шест години, според предварителните данни, публикувани от Националния институт за космически изследвания на Бразилия (INPE) в четвъртък.

Близо 500 квадратни километра (193 квадратни мили) тропически гори бяха изсечени през юли, значително намаление от 1487 квадратни километра (574 квадратни мили), изсечени миналия юли.

Налице е рязък спад в обезлесяването, откакто Луис Инасио Лула да Силва беше встъпил в длъжност като президент през януари. Лула обеща да прекрати обезлесяването, което се увеличи бързо при неговия предшественик Жаир Болсонаро.

Министърът на околната среда на Бразилия Марина Силва каза, че правителствените политики, включително засилване на наблюдението и глобяване на извършителите, са изиграли голяма роля за намаляване на темповете на обезлесяване.

„Това е краят на очакванията за безнаказаност“, каза Силва пред журналисти на пресконференция, обявяваща резултатите. „Когато видите увеличаването на операциите... това създава благотворен кръг, в който вече не се очаква безнаказаност.“

Дъскорезница в Moraes Almeida в щата Пара, Бразилия, на 13 септември 2019 г. Дъскорезница в Moraes Almeida в щата Пара, Бразилия, на 13 септември 2019 г. Нелсън Алмедия/АФП/Гети изображения

Предварителните данни трябва да бъдат потвърдени през следващите няколко дни и идват, когато страните, които съдържат части от Амазонка, се подготвят да се срещнат на 8 и 9 август в бразилския град Белем за среща на върха, насочена към увеличаване на защитата на тропическите гори.

Намаленият процент на обезлесяване е положителна новина в момент, когато Амазонка остава критично уязвима.

Някои учени предупредиха, че тропическите гори може да се приближават до критична повратна точка, която може да ги превърне в тревиста савана. Това би имало огромни последици за биоразнообразието, както и за климатичната криза – Амазонка съхранява огромни количества въглерод и оказва значително влияние върху глобалните климатични модели.

Това също дава известна надежда, че степента на унищожаване на тропическите гори може да започне да намалява в световен мащаб. През 2022 г. площ от глобална тропическа гора с размерите на Швейцария беше изгубена, тъй като унищожаването на горите се увеличи с 10% в сравнение с предходната година, според неотдавнашен доклад на Global Forest Watch на Института за световни ресурси (WRI).

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР