Обезлесяването на Амазонка е намаляло с 22,3% до юли, показват

...
Обезлесяването на Амазонка е намаляло с 22,3% до юли, показват
Коментари Харесай

Обезлесяването на Амазонка спада с повече от 20% до най-ниските си нива от 5 години

Обезлесяването на Амазонка е намаляло с 22,3% до юли, демонстрират държавни данни в четвъртък. Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва реализира прогрес по обещанието си да овладее унищожаването, настъпило при неговия предходник Жаир Болсонаро.
Прочетете още
Около 9000 квадратни километра амазонска джунгласа са били унищожени за 12 месеца до юли съгласно данни на бразилската организация за галактически проучвания Inpe. Това е спад от 11 568 квадратни километра, изчистени година по-рано.

Това е най-малката зона, разчистена от 2018 година, годината преди Болсонаро да встъпи в служба. Амазонската джунгла е най-голямата тропическа гора в света и нейната отбрана се счита за жизненоважна за ограничение на промените на климата.

„ Това е впечатляващ резултат и подпечатва завръщането на Бразилия в дневния ред за климата “, сподели Марсио Астрини, началник на групата за покровителство Climate Observatory, представен от CNN.

Въпреки това тазгодишното равнище на обезлесяване остава съвсем два пъти по-високо от най-ниското равнище на заличаване на гори от 2012 година и надалеч от обещанието на Лула да доближи нулево обезлесяване до 2030 година

Лула заложи интернационалната си известност за прекъсване на обезлесяването при встъпването си в служба тази година и ускори използването на законите за околната среда след четири години на внезапно заличаване при Болсонаро.

Под ръководството на десния някогашен президент разрушенията в ръцете на животновъди, спекуланти със земя и миньори скочиха до 15-годишен връх.

Годишните данни, изготвяни всяка година от програмата за сателитно наблюдаване PRODES на Inpe, са доста по-точни от системата за предизвестие DETER, която разгласява седмични данни.

Измерванията са от август до юли, защото в средата на годината има по-малко облачно покритие, което скрива обезлесяването на сателитните изображения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР