Обещанията за бързи резултати при употребата на различни продукти за

...
Обещанията за бързи резултати при употребата на различни продукти за
Коментари Харесай

КЗП: Внимавайте с рекламите за продукти за отслабване!

Обещанията за бързи резултати при използването на разнообразни артикули за понижаване на тежестта, унищожаване на болки или възстановяване на кондицията могат да бъдат подвеждащи. „ Тогава, когато практиката десетки години обратно е показвала, че избрани резултати, като да вземем за пример бързото намаляване, могат да бъдат реализирани, само че това става единствено с желязна воля, избрани диети и в никакъв случай с няколкодневното потребление на хапче, лепенка, дъвка или нещо сходно, не трябва да се предоверяваме. “

За това предизвести по Нова телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, като удостовери, че институцията продължава да реализира надзор и да реагира на тъжби и сигнали от жители. Маргаритов предложи сдържаност към сходни предложения. „ Напоследък, изключително в онлайн пространството, има много такива, за мен персонално, заблуждаващи послания, които провокират хората да извърнат внимание на избрани артикули – главно заради това, че те имат бърз, чудодеен резултат “, разяснява той. Практиката демонстрира, че постоянно страниците за поръчка на такива артикули са регистрирани в трети страни, а търговецът не всеки път може да се открие и да му бъде ангажирана отговорността.

„ Ако търговците са регистрирани в страна от Европейския съюз, в този момент към този момент ще бъде по-лесно, защото и нашата Комисия в някаква степен, а и сродните ни институции от другите страни членки, ще имат функционалности при избрани условия да разпореждат унищожаване на такова електронно наличие и това би предпазило потребителите в много по-голяма степен “, добави Маргаритов.

Става дума за трансгранични нарушавания на потребителското право, които могат да увредят груповите ползи на потребителите в най-малко две страни членки или да обиден потребителите в минимум две трети от страните членки, които дружно съставляват най- малко две трети от популацията на Съюза. „ Проблем е и че тези предложения основават у потребителите една илюзия и от време на време хората, експериментирайки с сходни артикули, могат да провокират избрани опасности за здравето или даже за живота си “, подчертава Маргаритов.

КЗП има произнасяния за съществуването и възбраната на нелоялни практики при сходни случаи. Например, при предлагането на лепенки за намаляване. Продуктът е трябвало да съдържа кафяви водорасли с огромно количество йод, който да ускори метаболизма и да докара до понижаване на тежестта. „ Отделен е въпросът, който евентуално по-добре биха могли да изяснят експертите в тази област – в случай че въпросното вещество се съдържаше в продукта, това нямаше ли да води до някакви други, здравословни опасности за потребителите. Но дружно с Изпълнителна организация по медикаментите посредством лабораторни изпитвания установихме, че то въобще не се съдържа в тези лепенки.

Така със взаимните старания на двете институции се стигна до възбрана на нелоялната процедура “, уточни ръководителят на КЗП. Маргаритов изясни, че когато се употребяват известни персони без тяхното познание и единодушие, посланията също могат да бъдат прегледани като нелоялни търговски практики и нечиста сделка с персоналната цялост на хората, обезпечена по Конституция.

Според него може да има и правилни реклами, само че по думите му те по-скоро биха касаели артикули или процеси, които имат по-дълго развиване във времето, много по-сложни са и изискват от самия човек да постави някакви старания. „ Когато се чака той единствено да изпие едно хапче или единствено да залепи една лепенка, най-вероятно „ професорът “, който го предлага, в действителност въобще не е професор и може би дори и не съществува такава персона “, уточни ръководителят на КЗП. Той предложи, в случай че се търсят отзиви в обществените мрежи, те да са от близки хора. При подозрения потребителите могат да подават тъжби в КЗП. „ Особено когато видят, че нещо, което се показва с герои с български имена, които популяризират сходни артикули и в същото време някъде другаде се натъкнат в непознат електронен магазин или уебсайт на същите хора, единствено че към този момент с други имена и други националности, да алармират, с цел да може под формата на трансгранично съдействие сред контролните органи тези нарушавания да бъдат установявани и забранявани “, приключи Маргаритов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР