Обемът на сключените сделки с офис площи през 2020 г.

...
Обемът на сключените сделки с офис площи през 2020 г.
Коментари Харесай

По-ниски цени и повече предлагане

Обемът на подписаните покупко-продажби с офис площи през 2020 година е 107 600 кв.м. През втората половина на 2020 година брутно наетите площи са 51 100 кв.м, на годишна база се записва спад от 39% по отношение на 2019 година Търсенето през обсъждания интервал се дефинира от секторите: ИТ и аутсорсинг (47%), Професионални услуги (18%), Финансови услуги (13%), Комунални услуги (11%), Търговия (5%) и други (7%). От разбор на консултантската компания Colliers се вижда, че Професионалните и Финансови услуги избират зона център и необятен център, до момента в който ИТ и аутсорсинг компаниите са с фокус върху периферията.

Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през втората половина на 2020 година означи 3% растеж и доближи общо 2,388,380 кв.м. Средните равнища на свободните площи на пазара са малко над 13%, което е нарастване от към 2% по отношение на първото полугодие.

В края на 2020 година делът на скритата незаетост на пазара, т.е. неизползваните от някои компании пространства, предоставени за преотдаване, е сред 3-5% от размера на клас А офиси в столицата.

Средните офертни наеми* резервират своите равнища от първата половина на 2020 година, а точно за клас А - 12.5 кв.м. и за клас B - 10 евро на кв.м.

В взаимозависимост от развиването на пандемията и процеса на имунизация, чиновниците ще стартират поетапно да се връщат в офисите след пролетта на 2021 година, като по-активен този развой се чака да бъде през втората половина на годината. Предвижда се потребление на хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства. Форматите на работа на водещите корпорации, които всекидневно задават трендовете в промишленостите си, следва да бъдат дефинирани през първата половина на годината.

По-ниската интензивност при наемане на площи и изчаквателната позиция на фирмите ще продължи. На офис пазара ще преобладават подновяванията на контракти или приключването на покупко-продажби за релокация или консолидация, планувани преди пандемията.

Наемите задържат равнищата си, като в кратковременен проект се чака лек спад поради прогнозите за растеж на свободните площи и излизането на нови планове на пазара.

Споделените работни пространства се чака да бъдат сегмент с добра вероятност за развиване, защото дават опция за бързо разгръщане на огромните корпорации, както и са различна среда на работата от у дома.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР