Обемът на кредитите, които домакинствата в страните от еврозоната са

...
Обемът на кредитите, които домакинствата в страните от еврозоната са
Коментари Харесай

ЕЦБ: Кредитирането за домакинствата в еврозоната с най-бавен темп на нарастване от 2015 г.

Обемът на заемите, които семействата в страните от еврозоната са взели през януари 2024 година, се е нараснал с най-бавния си ритъм от началото на 2015 година Това сочат данните от изследване на Европейската централна банка, оповестени през днешния ден и представени от ДПА.

Коригираното ниво на заемите, изтеглени от семействата, се е покачило с 0,3 на 100 на годишна основа през предишния месец (спрямо януари 2023 г.) при годишен растеж от 0,4 на 100, регистриран през декември 2023 г. 

Кредитирането за частния бранш в еврозоната е повишено с 0,4 на 100 през януари при растеж от 0,5 на 100 през предходния месец.

Равнището на паричния елемент, измерващ така наречен " необятни пари " - М3, се набъбна с 0,1 на 100 на годишна основа, откакто се повиши с поправените 0,2 на 100 през декември 2023 г. 

Данните, показани през днешния ден от ЕЦБ, удостоверяват, че наподобява е завършила най-тежката фаза на отрицателния резултат, който по-високите лихвени проценти оказват върху банковото кредитиране, отбелязва икономистът от банка Ай Ен Джи (ING) Берт Колийн.   

Тази обстановка допуска, че не се постанова Европейската централна банка да стартира бързо да понижава водещите си лихви, отбелязва Колийн.  Той чака ЕЦБ да остави без смяна лихвените проценти на идващите си две съвещания и да стартира да ги снижава през юни. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР