Обектът се експлоатира неправилно и не се поддържа, затова се

...
Обектът се експлоатира неправилно и не се поддържа, затова се
Коментари Харесай

Пълен батак със строежа на ларгото, обектът приет, след това видели пропуските

Обектът се експлоатира погрешно и не се поддържа, по тази причина се разрушава, споделя инж. Росен Колелиев, представител на консорциума “Антична Сердика”.

Министерството на културата съди консорциума “Антична Сердика” за 754 хиляди лева, сподели инспекция на “24 часа”.

Причината са забавени периоди за предаване на обекта и неопределено осъществяване на контрактуваните строително-монтажни работи, написа в материалите по делото.

Софийският градски съд е отхвърлил желае на министерството, което е упълномощило публичната поръчка за създаване на комплекса. Ведомството би трябвало да заплати на компаниите от консорциума 26 хиляди лева разходи. Очаква се делото да се прегледа в Апелативния съд, само че още не е планувано.

Преди седмица във Facebook бяха публикувани фотоси от обекта, които демонстрират разрушени плочки, течове, липса на осветяване и счупени стъкла на купола. Оказва се, че по контракта и поддръжката на обекта от дълго време има разногласия сред Министерстовото на културата и консорциума “Антична Сердика”.

“Направените в медиите констатации са поради неправилна употреба и липса на съответна поддръжка на обекта. В ДЗЗД “Антична Сердика” има постъпили сигнали и информация от очевидци за осъществено снегопочистване с тежкотоварна техника, което е неприемливо, тъй като настилката е проектирана и изпълнена единствено за пешеходци”, споделя инж. Росен Колелиев, който съставлява консорциума, построил втори и трети стадий на обекта.

Няколко пъти е желано от Министерството на културата непрекъсната поддръжка на “Антична Сердика”, само че до момента това не е изпълнено.

В отговора на Росен Колелиев написа още, че отводнителната система би трябвало да бъде почиствана от боклуци най-малко два пъти годишно, което не се прави.

Заради това тя се е запушила и се трансформирала в безотточен басейн. Така водата, която се задържа под повърхността на настилката към куполите, прониква под структурата и поврежда облицовките на комплекса.

“По същия метод стои въпросът и с куполите, климатичната, осветителната и другите системи на обекта”, споделя инж. Колелиев.

“Обектът е в гаранция и дефектите в осъществяването би трябвало да бъдат отстранени от изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика " за негова сметка според изискванията на контракта. В случай на несъблюдение Министерството на културата ще предприеме дейности по правосъден ред”, дават отговор от Министерството на културата на питане на “24 часа”. Посочват още, че от датата на издаване на позволение за прилагане ларгото действа и там се организират културни събития.

Докато към момента се чака ремонтът на “Антична Сердика” да стартира, възложителят по контракта - Министерството на културата, и компаниите от консорциума, които са построили втория и третия стадий на обекта, водят правосъдна борба за 754 хиляди лева

Обществената поръчка за ларгото е оповестена през юни 2014 година Целта на плана е да се свържат в едно археологическите разкопки в центъра на София с модерната градска среда.

Цената е 12 569 394 лева, а срокът за построяването на обекта е 7 месеца.

Търгът печели консорциумът “Антична Сердика " с водещ сътрудник варненската “Пътища и мостове”, държавната “Реставрация” ЕАД, “Пътстрой-Варна” и “Финанс груп 2013” ЕООД. Последното сдружение по това време е благосъстоятелност на Ирена Георгиева, майка на изгряващата поппевица Гери-Никол.

“Финанс груп 2013” е продуцент на първите клипове на звездата. Работата по обекта стартира незабавно след сключването на контракта. Няколко пъти се постанова тя да бъде прекъсвана поради археологически разкопки. Възникват обаче и непредвидени условия и нужда от още строителни действия. Затова с ДЗЗД “Антична Сердика” е подписан още един контракт, този път за 2,1 млн. лева Срокът за привършване на работите е избран със съглашение за 20 януари 2016 година

Работата е приключена на 29 декември 2015 година, а на 25 януари 2016-а Министерството на културата приема обекта без забележки. 4 дни по-късно обаче Държавната приемателна комисия (ДПК) към Министерството на районното развиване и благоустройство открива пропуски на свое съвещание.

Съставен е протокол, в който са посочени неизвършени действия. Според документа не са инсталирани 50% от стъклата на купола, а вместо тях има плексигласови плоскости.

Няма шпакловка на облицовъчните аквапанели, има наклонени колони и гредови детайли. И още: не са довършени окачените тавани в южната част на ларгото, асансьорът не е остъклен и изолиран, не са довършени осветлението, елинсталацията на пожароизвестителната система и видеонаблюдението.

Друг извод на комисията е, че по тавана на част от обекта е инсталирано винилово платно, което не дава отговор на условията, посочени са и ред други нарушавания. Всичко това е разказано в решението на Софийския градски съд от 28 декември 2017 година

“Неизпълнените строително-монтажни работи са осъществени в границите на контракта. Обектът е признат от Държавната приемателна комисия и е публикуван акт 16”, дават отговор от Министерството на културата, като показват, че на първа инстанция искът им за забавено осъществяване е отритнат, само че са обжалвали.

Заради потребността от коригиране на ларгото ДПК приема градежа за кадърен на 25 февруари 2016 година - 36 дни по-късно от авансово контрактувания краен период. Точно това е и повода от Министерството на културата да изискат наказателна клауза по контракта с консорциума в размер на 0,2% дневно от цялата сума, или тъкмо 754 хиляди лева

Исковата молба против ДЗЗД “Антична Сердика” е подадена съвсем 1 година по-късно - на 20 януари 2017-а, а седмица преди назначение на служебното държавно управление.

Съдът обаче приема, че съгласно уговорка в контракта градежът е бил изпълнен и признат от възложителя още в края на 2015 година и няма закъснение на предаването му, даже да се е наложило да се правят спомагателни строително-монтажни работи.

Проблемът с ларгото е по-сложен от три разрушени плочки. Там има сериозна отводнителна система, плочките върху самите куполи са закрепени на специфични скари и постоянно има догадка при по-активно влияние от горната страна те да се разместят, разяснява пред Българска национална телевизия министърът на културата Боил Банов.

Той съобщи, че в околните дни ще се направи инспекция и ще се откри от кое място идва казусът. И не просто ще се замаже от горната страна, а ще се направи по този начин, че да не се повтаря, посочи министър Банов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР