Обединяващите приоритети са по-силни от временните дрязги.Това заяви в студиото

...
Обединяващите приоритети са по-силни от временните дрязги.Това заяви в студиото
Коментари Харесай

Андрей Цеков за управлението: Обединяващите приоритети са по-силни от временните дрязги

Обединяващите цели са по-силни от краткотрайните дрязги.

Това съобщи в студиото на " Събуди се " по Нова телевизия министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

„ Управлението постоянно е в риск, изключително когато то се крепи на болшинства сред партии, които по принцип са политически съперници. В актуалната обстановка няма кой знае каква сензация ”, разясни той.

За положението на пътищата:

„ Участъкът Ботевгра-Мездра е част от бъдещата автомагистрала, която би трябвало да свърже Видин с Ботевград оттова със София посока „ Кулата ” през автомагистрала „ Струма ”, с цел да обезпечи съгласуваност сред Гърция и Румъния през България. По контракт този сектор би трябвало да бъде подготвен в края на 2025 година, като в края на тази година следва да се отвори трасето за придвижване, само че ще продължат работите по построяването на мостовите уреди ”, изясни Цеков.

„ Истината е, че у нас по едно и също време строим 5 автомагистрали, което не е обикновено за една страна. Бюджетът е една рамка, която дава еластичност на министрите да влагат пари там, където се строи. В бюджета на АПИ има 2 милиарда и половина и съм сигурен че сега, в който бъде позволен правният проблем с индексиране на цените по контракти за „ Хемус ” ще се задейства строителството. Това ще стане до края на годината ”, разясни още районният министър.

Той разяснява и новината, че тол камерите към този момент ще снимат за превишена скорост.
„ Националното тол ръководство разполага с над 300 рамки на които са инсталирани камери. Те са високо софтуерни и имат опция да засичат моментна и междинна скорост. Досега не бяха сертифицирани за подобен вид измервания. Подадохме документи за сертификация и процесът към този момент е приключен ”, сподели още Андрей Цеков.

 

Относно митинга по време на мача България-Унгария, той сподели следното:

„ Не трябваше да се позволява събиране на враждуващи агитки, които са прочувствени хора, на едно място ”.

Министър Цеков разяснява и положенията на 14 сектора на пътища, които са тествани през октомври.

„ Установен е един сектор с проваляне и слягане на асфалтовата настилка, а при 3 има незадоволителна дебелина на асфалта. Проверени са 7 моста, като при всички са открити градивни недостатъци. Поканили сме всички реализатори да ги отстранят за лична сметка ", уточни министърът на районното развиване.

 

" Добрата вест е, че лот 1 на автомагистрала „ Хемус “ може да бъде приключен в границите на идната година. При индексация на договорите лот 3 може да бъде достроен идната година, а лот 2 – да напредне две трети. По последни планове аутобанът може да стигне до Велико Търново към 2027-ма година, само че за 7-и и 8-и сектори се постанова да се промени трасето ", стана ясно от думите на министъра.

Двата лота на скоростния път Видин – Ботевград сред Мездра и Ботевград би трябвало да са подготвени до края на 2025 година, като в края на тази година би трябвало да се отвори трасето за придвижване, само че ще продължи работата по построяването на мостовите уреди.

„ Строителството постоянно основава дискомфорт на живущите към градежа и не е обикновено в резултат на взривни работи да се стига до вреди “, разяснява Андрей Цеков създалото се напрежение след следените взривни работи край село Ребърково, където текат строителни работи по модернизацията на трасето Мездра – Лютидол. Според него в този случай явно става въпрос за неспазване на технологиите за работа с взривни субстанции. От направената от АПИ инспекция излиза наяве обаче, че официално са спазени всички условия.

„ Не е обикновено при следени взривни действия да има вреди. Очевидно планът е бил погрешен, контролът е бил непълен, би трябвало да се вземат ограничения от надзорните органи, с цел да не се повтори “, съобщи още Цеков.

Регионалният министър посочи, че актуалният план за довършването на автомагистрала „ Струма “ е за трасе по източния скат на Кресненското дефиле. Той напомни, че в управническата стратегия на държавното управление е записано, че решението едното платно на автомагистралата да минава през дефилето е неуместно и се търсят разновидности то да бъде изнесено отвън дефилето.

„ Това изрично нищо няма да забави “, увери министърът и добави, че сега е предоставено строителството единствено на трасето през източния скат. Договорът за завършването на сектора е до 2027 година Другото трасе – през Кресненското дефиле, не би трябвало да се строи, безапелационен е Андрей Цеков. То може да е краткотрайно, до момента в който се построи трасе отвън дефилето.

Регионалният министър разгласи и резултатите от продължаващите през октомври инспекции на още 14 пътни сектора в гаранционен период. Тестовете с профилограф и сондажни ядки стартираха през септември. През октомври са изследвани близо 242 км. Взети са и 129 сандажни проби. Резултатите демонстрират, че е открит един сектор с проваляне и слягане на асфалта, в 3 незадоволителна дебелина на асфалта, а при 7 моста има установени градивни недостатъци. Всички реализатори са поканени да си отстранят минусите.

„ Когато контролът е неминуем и когато знаят, че ще бъдат тествани, няма да позволяват икономии на асфалт “, беше безапелационен министърът. Той добави, че строителните компании към този момент отстраняват откритите несъответствия при първия стадий на инспекцията през септември на други пътни сектори в гаранционен период.

„ Имаме цялостна готовност за зимното поддържане, има подписани контракти за зимно поддържане на републиканските пътища, 1583 снегорина са в подготвеност за разчистване на снега в цялата страна “, заяви още Цеков.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР