Обединеното кралство се прощава днес със своята кралица Елизабет Втора.

...
Обединеното кралство се прощава днес със своята кралица Елизабет Втора.
Коментари Харесай

ПОСЛЕДНО СБОГОМ: Великобритания се прощава със своята кралица

Обединеното кралство се прости през днешния ден със своята кралица Елизабет Втора. Целият свят е смълчан и вперил взор натам. Траурната церемония ще се състои в Уестминстърското абатство и ще стартира към обяд. На нея ще участват стотици високопоставени водачи и политици, измежду които и българският президент Румен Радев. 

След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор и подложен до този на брачна половинка й принц Филип. Това ще постави край и на 11-дневния народен печал в Обединеното кралство.



Държавното заравяне на кралица Елизабет Втора ще бъде " удивителна примес от грандиозна гала и някои доста дълбоки, само че доста елементарни думи ", довери индивидът, който ще води церемонията, представен от ДПА.

Главният духовник на Уестминстърското абатство доктор Дейвид Хойл сподели, че това ще бъде събитие " от мащаб, който не е нещо постоянно срещано даже за " него.

Хойл сподели още, че държавното заравяне е нещо " в действителност значимо "  и по тази причина би трябвало да бъде образно ефектно и грандиозно. Целта " частично е да си напомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната й роля) за (Великобритания) и Общността на нациите ", уточни той.

В същото време основният духовник на Уестминстърското абатство означи, че " това е заравяне. Има скърбящо семейство. Личната тъга в основата на това в действителност е значима. "   

Снощи Великобритания резервира национална минута безмълвие в памет на кралица Елизабет II, като хората бяха насърчавани да отбележат този миг на прага на домовете си или на публични събития и бдения.

В цялата страна настана мълчание за минута тъкмо в 19:00 ч. по Гринуич със спомен за най-дългогодишния монарх в английската история. На някои обществени събития в кралството след минутата безмълвие последваха овации. А хиляди хора се редиха на голяма опашка, с цел да отдадат респект пред ковчега на кралицата. 

Междувременно погребението на кралица Елизабет Втора постанова Лондон да провежда най-голямата интервенция в областта на сигурността, провеждана в миналото в английската столица, съобщи Асошиейтед прес.

Кметът Садик Хан сподели, че траурната гала представлява безпрецедентно предизвикателство за сигурността, защото стотици хиляди поданици и посетители на града ще изпълнят централните му елементи, а описът с публични лица включва 500 души, измежду които императори, крале, кралици, президенти, министър председатели и други водачи от целия свят.

" От десетилетия не е имало сходно скупчване на толкоз доста международни водачи на едно място ", съобщи Хан.   

Стюарт Кънди, върховен представител на лондонската полиция, сподели, че изключително комплицираната полицейска интервенция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 година

Днес британската столица ще бъде охранявана от над 10 000 служители на реда, като ще дойдат подкрепления от цяла Англия. Стотици доброволци от въоръжените сили ще извършват организационни функционалности по маршрута на погребалното шествие. 

Това обаче е единствено най-видимата част от интервенцията по сигурността, която се управлява от високотехнологичен център, ситуиран покрай моста " Ламбет " в региона на Народното събрание. Уличната канализация и кошчетата за боклуци се проверяват  и запечатват. По покривите ще бъдат ситуирани полицейски наблюдаващи, по улиците ще се движат чиновници на реда с полицейски кучета, река Темза ще бъде охранявана от военнослужещи от флота, ще има и конна полиция. 

Снимки: БТА
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР