Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни

...
Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни
Коментари Харесай

Обединеното кралство окончателно напусна ЕС

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки тил на 48-годишни бурни връзки с европейския план в името на нестабилно бъдеще след Брекзит, осъществявайки най-значимата геополитическа смяна след загубата на империята, съобщи Ройтерс.

" Нашата независимост е в ръцете ни и ние сме тези, които би трябвало да извлечем най-хубавото от това ", сподели английският министър председател Борис Джонсън в обръщение във връзка Нова година.

Вече изтече така наречен " временен интервал " за Брекзит и влезе в действие комерсиалното съглашение за връзките сред Обединеното кралство и Европейския съюз.

Джонсън приветства този необикновен, по думите му, миг - излизането на Обединеното кралство от единния европейски пазар. Той увери, че неговата страна ще бъде отворена, великодушна и обърната на открито.

Краят на сагата Брекзит към този момент е реалност с приключването на преходния интервал и влизането в действие на съглашение за бъдещите връзки сред Обединеното кралство и Европейския съюз. Четири години и половина след референдума, на който 52 % от британците гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз, разводът към този момент е формален и финален.

Обединеното кралство, което напусна публично Европейски Съюз на 31 януари 2020 година, стопира от през днешния ден да ползва европейските правила, напуща единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна стратегия " Еразъм ", само че резервира достъпа си до пазар с 450 милиона консуматори, отбелязва Асошиейтед прес. Сделката, която беше подписана преди края на 2020 година, планува да няма мита и квоти в двустранната търговия. Документът от над 1000 страници би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент, като се чака това да стане през март. Дотогава Европейската комисия планува нейни разпореждания да се ползват краткотрайно.

Излизането на Англия от най-големия търговски блок в света значи връщане към митнически формалности на границата ѝ с Европа. През първите часове след влизането в действие на споразуменето за овакантяване, потокът от товари през терминала на Евротунела във френския град Кале вървеше извънредно безпрепятствено, осведоми Ройтерс. На английските пристанища ще вкарат ускорена процедура за обработка на камиони, пренасящи бързоразвалящи се артикули.

В момента, в който Англия дефинитивно излезе от общността, първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи, че Шотландия скоро ще се върне в Европейския съюз. На страницата си в Туитър тя прикани Европа, " да не гаси светлината за Шотландия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР