Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз. Три години и половина

...
Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз. Три години и половина
Коментари Харесай

Обединеното кралство напуска Европейския съюз

Обединеното кралство напуща през днешния ден Европейския съюз. Три години и половина след референдума от юни 2016 година, на който британците взеха решение да излязат от блока на 28-те, Европейски Съюз за пръв път ще загуби страна членка. Брекзитът ще стане факт в 23 часа по Гринуич (полунощ брюкселско време), заяви Франс прес.

Раздялата няма неотложно да провокира съответни промени, а ще означи началото на договарянията по изискванията на бъдещите им връзки. Отношенията сред Англия и Европейски Съюз ще се запазят както до момента до края на 2020 година. През този 11-месечен временен интервал Лондон и Брюксел би трябвало да договорят бъдещите си връзки. Някои на практика промени обаче ще се случат още преди този момент.

С напускането на 66 милиона британци популацията на Европейски Съюз ще стане към 446 милиона, а територията му ще намалее с 5,5 на 100. Ако в миналото Обединеното кралство реши да се върне, ще би трябвало да премине през нормалната процедура за присъединение.

В Брюксел свалянето на английското знаме пред Европейския парламент ще символизира една действителна смяна: Англия напуща Европейски Съюз и се трансформира в една от " третите страни ". Англия към този момент няма да има евродепутати и еврокомисар, английският министър председател към този момент няма да бъде канен на европейските срещи на високо ниво и членовете на държавното управление няма да вземат участие в министерските срещи. Но Лондон, който е вторият по величина чист вносител в бюджета на Европейски Съюз след Германия, ще продължи да заплаща вноски до края на преходния интервал.

По силата на съглашението за овакантяване, подписано сред английския министър председател Борис Джонсън и водачите на 27-те страни членки, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за престояване и работа в приелите ги страни до края на преходния интервал. Живеещите във Англия европейски жители би трябвало да се записват, с цел да се възползват от тези права. За британците, живеещи в Европейски Съюз, процедурите варират в другите страни. Правото на свободно придвижване ще се ползва до края на декември тази година, осведоми Българска телеграфна агенция. Подробностите за реципрочните права ще бъдат контрактувани след Брекзит.

Излизането на Англия от Европейски Съюз през днешния ден бележи началото на епоха на обновяване и обединяване на страната. Това се споделя в готова тирада на премиера Борис Джонсън, фрагменти от която популяризира канцеларията му, предадоха Франс прес и ТАСС.

" Това не е край, а начало. Настъпил е миг на зазоряване и повдигане на завесата през ново деяние. Това е миг за национално обновяване и обединяване ", се споделя в речта, която Джонсън ще произнесе в 22 ч. по Гринуич, един час преди настъпването на Брекзита, с който Англия ще стане първата страна, напуснала Европейския съюз.

" Това е нова епоха, в която повече няма да се съгласяваме, че опциите в живота за вас и фамилията ви зависят от това в коя част на страната живеете. Нашата роля като държавно управление, моята работа, е да обединим нашата страна и да поведем хората й напред ", прибавя Джонсън.

Днес министър председателят ще свика съвещание на кабинета си в североизточния британски град Съндърланд, който поддържа Брекзита с 61 % на референдума през 2016 година В града се намира основният европейски цех на японския автомобилостроител Нисан, чието бъдеще беше под въпрос при корав Брекзит, който обаче беше избегнат с помощта на подписаното с Брюксел съглашение за овакантяване, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР