Обединените арабски емирства днес се опитват да изсъхнат, след като

...
Обединените арабски емирства днес се опитват да изсъхнат, след като
Коментари Харесай

Засяването на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Обединените арабски емирства през днешния ден се пробват да изсъхнат, откакто най-проливният дъжд, регистриран в миналото в пустинната нация, провокира цялостен безпорядък - само че има съмнения, че ужасяващите наводнения в Дубай и на други места може да са били породени от самите тях.

Обикновено парещите ОАЕ мощно разчитат на засяването на облаци - техника, при която самолетите изстрелват солни факли в облаците, с цел да ускорят кондензацията и да провокират превалявания - за обезпечаване на своите подпочвени води.

Данните за следене на полети, оценени от Associated Press, демонстрират, че един аероплан, обвързван с напъните на ОАЕ за засяване на облаци, е прелетял из страната в неделя.

Междувременно Ахмед Хабиб, метеоролог в Националния център по метеорология (NCM) на ОАЕ, сподели за Bloomberg, че са осъществени няколко полета за засяване на облаци в дните преди невижданите превалявания.

С повишаването на спекулациите по отношение на засяването на облаците, NCM по-късно отхвърли в мнения за CNBC, че интервенцията е осъществена във вторник в часовете преди бурята - само че удостовери, че интервенцията е осъществена в неделя и понеделник.



Шокиращи видеоклипове, споделени в обществените медии, демонстрират по какъв начин колите се пълнят с вода, принуждавайки стотици водачи да изоставят транспортните си средства и да плуват на безвредно място. Някои транспортни средства бяха изцяло потопени, като покривите им едвам се подаваха над водата. 

Някои богати водачи с първокласни коли се хвалеха, че са „ плавали “ през водния ад – само че множеството видяха по какъв начин транспортните им средства стопират, до момента в който ги гълтам потопът.

Дъждовната вода също се изля в домовете, карайки хората под паника да излизат от къщите си по улиците, с цел да търсят заслон в по-високи здания.

Ужасните наводнения заляха летището и доста от близките пътища, принуждавайки десетки полети да бъдат анулирани заради проливния дъжд.

В Рас ал-Хайма, най-северното емирство в страната, полицията заяви, че един 70-годишен мъж е умрял, когато автомобилът му е бил отвеян от придошлата вода.

Дъждовете започнаха късно в понеделник, напоявайки пясъците и пътищата на Дубай с към 0,79 инча дъжд, съгласно метеорологичните данни, събрани на интернационалното летище в Дубай.

Бурите се ускориха към 9 сутринта локално време във вторник и продължиха през целия ден, изсипвайки повече дъжд и градушка върху затрупания град.

До края на вторник повече от 5,59 инча превалявания бяха напоили Дубай за 24 часа.

Средно годишно пада 3,73 инча дъжд на интернационалното летище в Дубай, най-натовареното в света за интернационалните пътувания и център за превозвача на дълги дистанции Emirates.

Някои коментатори твърдяха, че засяването на облаците не може да е причина за наводненията, като специалистите считат, че техниката може да усили сезонните превалявания единствено с 10-30 %.

Вместо това те допуснаха, че към района към този момент се е насочила необикновена метеорологична система и упрекнаха бруталните наводнения на неприятните дренажни системи на Дубай.

Операция по разчистване е в ход от рано тази заран, като камиони с цистерни са ситуирани по улиците и автомагистралите, с цел да изпомпват водата.

Властите анулираха образователните занятия и държавното управление вкара политика за работа от у дома, до момента в който интервенцията по почистването продължава.

Пътническите управляващи на Дубай през днешния ден приканиха пътуващите да стоят надалеч от летището, което единствено за няколко часа беше залято от дъжд, преизпълнен нормата за година и половина. 

„ Възстановяването ще отнеме известно време “, оповестиха от летището в обществената медийна платформа X, някогашна Twitter.

„ Благодарим ви за търпението и разбирането, до момента в който се оправяме с тези провокации. “

Кадри, публикувани през вчерашния ден от вътрешността на летището - най-натовареното в света за интернационалните пътувания - демонстрират пасажери, които спят на пода, до момента в който други са връщани от терминала.

Водата залива и пистите за рулиране, когато самолетите се приземяват, принуждавайки операторите да затворят изцяло летището за съвсем час през вчерашния ден.

Съоръжението бързо отвори още веднъж, само че графикът изпадна в безпорядък с още десетки прекратени полети.

Изявление, споделено от операторите на летището в Дубай в обществените медии, гласи:

„ Съветваме ви да НЕ идвате на летището, в случай че не е безусловно належащо. Полетите не престават да се забавят и пренасочват ".

„ Моля, проверете положението на полета си непосредствено с вашата самолетна компания. Работим интензивно, с цел да възстановим интервенциите допустимо най-бързо в доста сложни условия ", оповестиха от летището.



Свидетели на летището във вторник вечерта описват, че в зоната за очакване не е останало празно място, защото обезверените пасажери се свиват и се приготвят за дълга нощ.

Най-натовареният въздушен център в света за интернационалните пасажери удостовери прекъсването на идващите към 15:30 ч. GMT, преди да разгласи „ последователно обновяване “ над два часа по-късно.

Извън стените на летището, фрагменти от хора, хванати в капан във влажните условия, споделят видеа и фотоси, които наподобяват апокалиптичен свят.

Няколко смели водачи, борещи се със стихията, бяха видяни да седят върху колите си и да чакат избавление под черното небе, само че доста повече избраха да изоставят транспортните си средства и да плуват на безвредно място.

Клип, споделен в X рано във вторник, демонстрира бизнесмена и YouTuber Джордан Уелч, заловен в капан в своя Rolls Royce в Дубай, до момента в който пътят е наводнен.

„ Моят Rolls Royce се наводни и ние останахме по средата на пътя в Дубай “ , написа той.

„ Точно като всички мои другари... през днешния ден съм под вода “, разгласява той в следващо известие.

Но водачи на Tesla използваха X, някогашен Twitter, с цел да похвалят Илон Мъск, защото са имали „ най-хубавото преживяване с модела Tesla Y “, до момента в който „ плуват “ по наводнените пътища, до момента в който „ всяка друга кола е заседнала “.

Стотици здания и магазини бяха унищожени през целия ден, защото огромните маси вода се блъскаха през прозорците и караха транспортни средства да плават през стените.

Очаква се нестабилните метеорологични условия да продължат в района до през днешния ден, сподели Националният център по метеорология на ОАЕ, макар че по-голямата част от дъжда наподобява се е преместила на изток.



Градските управляващи посъветваха хората да останат вкъщи, до момента в който „ изключителното метеорологично събитие “ завърши.

Националният център по метеорология също „ прикани жителите да вземат всички защитни ограничения... и да стоят надалеч от региони на наводнения и струпване на вода “ в обява на X.

Поройната вода беше забелязана да се стича каскадно през първокласни подземни молове, до момента в който купувачи в дизайнерски облекла газеха през водата.

Над земята виещите ветрове отвяха мебелите от балконите, до момента в който черното небе беше осветено от светкавици на всеки няколко секунди.

Автобусните услуги бяха неотложно проведени, откакто водата нахлу в метростанция Onpassive, причинявайки съществени разстройства.

Дъждът не е постоянно срещан в ОАЕ, само че се появява от време на време през по-хладните зимни месеци.

Много пътища нямат дренажни системи за ръководство на наводненията.

На някои поданици е казано да се приютят, в случай че се почувстват в заплаха.

Полицията и военните бяха изпратени да оказват помощ за евакуацията на жителите в най-тежко засегнатата провинция Аш Шаркия Север, оповестиха държавните медии.

Футболният полуфинал от Шампионската лига на Азия сред Ал Айн от ОАЕ и саудитския Ал Хилал, който трябваше да се организира в Ал Айн, беше отсрочен с 24 часа поради времето.

Дъжд валя и в Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия.

В прилежащ Оман, султанат, ситуиран на източния завършек на Арабския полуостров, минимум 18 души са били убити при проливни дъждове през последните дни, съгласно изказване във вторник от Националния комитет за ръководство на изключителни обстановки на страната.

Това включва към 10 възпитаници, пометени в транспортно средство.

„ Обичам да играя под дъжда, само че за първи път ме плаши “, сподели деветгодишният Али Хасан, до момента в който помагаше на майка си да почисти водата от къщата им в Манама.

„ Бях ужасяващ от звука на гръмотевицата и небето беше осветено от светкавици. Никога не бях виждал нещо сходно, по тази причина се скрих при майка ми... шумът на дъжда ме изплаши ", споделя малчуганът.

Министерството на вътрешните работи на Бахрейн издаде предизвестия за социална сигурност късно в понеделник на фона на гръмотевици, светкавици и мощни ветрове.

В Кувейт метеорологичният отдел предизвести за идни гръмотевични стихии и посъветва обществеността да остане бдителна.

Вятър и градушка се чакат в Ал Касим, Рияд и Ал Шаркия, където температурите могат да надвишават 40 C през лятото.

Както държавните управления на Емирството, по този начин и Оман предизвестиха по-рано, че изменението на климата евентуално ще докара до повече наводнения.

Министерството на външните работи настрана издаде ново предизвестие за пътуващите до голям брой дестинации в петък, в това число Египет, ОАЕ (включително Дубай), Йордания, Израел, Мароко, Оман и Тунзия, базирайки се на „ възходящото напрежение сред Иран и Израел “.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР