Обединение Костенец – Септември 2018, съставено от три фирми без

...
Обединение Костенец – Септември 2018, съставено от три фирми без
Коментари Харесай

Втори жп договор за над 500 млн. лв. за фирми без опит

Обединение " Костенец – Септември 2018 ", формирано от три компании без опит в железопътното строителство, едната от които е с обвиняване от антикорупционната комисия за корист с еврофондовете, съгласно уеб страницата " Биволъ ", подписа контракт за над 500 млн. лева за построяването на жп линията Костенец Септември. Това оповестиха от Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) без да посочат какъв опит имат фирмите.

Това е втори контракт, който НКЖИ дава на компании без опит в железопътното строителство и който се финансира с европейски средства. Първият подобен беше подписан с унгарско-българското обединяване " Келет – АБ " за построяването на жп линията София – Елин Пелин за 150 млн. лева

Двата обекта са част от железопътната автомагистрала " Тракия ", която пък е включена в европейската жп мрежа в Югоизточна Европа. Българският сектор би трябвало да обезпечи скоростна връзка сред сръбска граница през София и Пловдив с пристанище Бургас, както и с границите с Гърция и Турция през разклоненията от Свиленград и Благоевград.

Двата обекта – 24.5 км жп път Костенец-Септември и 23 км път София-Елин Пелин, се финансират със средства от механизма " Свързана Европа ", по който се обезпечава 85% безплатна европейска помощ.

Миналата сряда държавното управление отпусна 116.4 млн. лева в допълнение за построяването на жп линията Костенец – Септември. Мотивът беше, че осъществяването на обекта ще излезе отвън периодите за допустимост на европейските разноски. За да продължи финансирането от Европейски Съюз, би трябвало да се усили националното съфинансиране за дейностите, които ще се извършват след тези периоди, се споделя в държавното известие, без да е посочено какви са те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР