Обединената кандидатура на Великобритания и Република Ирландия получава домакинството на

...
Обединената кандидатура на Великобритания и Република Ирландия получава домакинството на
Коментари Харесай

УЕФА официално обяви домакините на Евро 2028 и Евро 2032

Обединената кандидатура на Англия и Република Ирландия получава семейството на Европейското състезание по футбол през 2028-а година, реши през днешния ден на свое съвещание изпълкомът на УЕФА. Това е изцяло предстоящо и официално решение, защото кандидатурата беше единствена след отдръпването на Турция от конкуренцията. Турците пък дружно с Италия ще провеждат взаимно Евро 2032.

Остава обаче въпросът кои от петте асоциации, които влизат в взаимната поръчка, ще получат правото да играят като домакини. Както е известно, Англия може и да е обединен политически индивид, само че във футбола играят националните тимове на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Плюс Република Ирландия асоциациите стават пет. УЕФА към този момент посочи, че не повече от две страни ще получат правото да играят на финалите като домакини. И този въпрос би трябвало да бъде решен.

Телевизия Скай Спортс разгласи - базирайки се на собствен неназован източник от Футболната асоциация на Англия (ФА), че има предложение и то ще бъде поднесено на днешното съвещание. Англичаните оферират всичките пет страни-организаторки да вземат участие в квалификациите и квотите за домакините да отидат у тези тимове, които не съумеят да стигнат на финалите по състезателен път.

Но към този момент има и съпротива и измежду други европейски страни, и измежду членове на Изпълкома. Те желаят ясно изразена тактика какво ще се случи, в случай че и петте страни по този начин или другояче се класират по състезателен път. Също по този начин по какъв начин ще преминат квалификациите за тимове от Организационния комитет, в случай че в един миг виждайки неналичието на вероятност, не играят на цялостни обороти, тъй като класирането им по този начин или другояче е обезпечено.

Първенството с пет страни-организатори може и да мине за неповторимо, макар че повече от един хазаин е имало през 2000-ата година (Нидерландия и Белгия), през 2008 (Австрия и Швейцария) и през 2012-а (Полша и Украйна). През 2021-а година шампионата, което беше преместено с година поради КОВИД-пандемията, се организира в 11 страни.

Първоначално за Евро 2028 претендираше и Турция, която обаче се отдръпна за този план и получи контракт с Италия за взаимна организация на идващото континентално състезание през 2032-а година. Въпреки че тази страна беше главен любимец, тя се отхвърли в интерес на петорната кандидатура. А почитан служител от УЕФА сподели пред ДПА, че даването на второ следващо Европейско състезание в огромен футболен пазар след Евро 2024 в Германия е опит на централата да събере още пари, които към този момент липсват от касата след близо КОВИД-години.

Кандидатурата на петте страни включва шест стадиона в Англия - това са оборудванията на Тотнъм, " Етихад ", " Сейнт Джеймсис Парк ", " Вила Парк ", новият стадион на Евертън, и несъмнено " Уембли ". По един стадион ще предложат Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия. Това са обновяващият се сега " Кейсмънт Парк в Белфаст, " Авива Стейдиъм " в Дъблин, " Хемпдън Парк " в Глазгоу и " Принсипалити стейдиъм " в Кардиф. Петте народи разгласиха взаимно изказване предходната седмица след отдръпването на Турция, обяснявайки по какъв начин имат " завладяващо " и " новаторско " предложение, което УЕФА би трябвало да прегледа и което ще обезпечи " трайно завещание " в цяла Ирландия и Обединеното кралство. Лидерите на въпросните футболни асоциации пресмятат, че шампионатът през 2028 година се чака да генерира към три милиарда евро стопански изгоди за всяка от петте нации-домакини.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР