ОББ подписа десетото си споразумение с Националния гаранционен фонд за

...
ОББ подписа десетото си споразумение с Националния гаранционен фонд за
Коментари Харесай

ОББ подписа десетото си споразумение с Националния гаранционен фонд

ОББ подписа десетото си съглашение с Националния гаранционен фонд за поддръжка на българското предприемачество посредством гарантиране на заеми за дребни и междинни предприятия за над 400 млн.лв.
На 5 август 2022 година Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, и Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българската банка за развиване, подписаха десетото си съглашение за издаване на  гаранции по заеми, отпуснати за финансиране на микро-, дребни и междинни предприятия (МСП). Съвместната стратегия е ориентирана към поддръжка на предприемачеството и ще предложи гаранции на обща стойност от 192 млн. лева Споразумението дава опция на ОББ да построи най-големия портфейл по програмата, като клиентите на банката ще могат да се възползват от заеми за над 400 млн.лв.

Основни преимущества на гаранционната скица са преференциалните цени и отстъпките в обезпеченията по отношение на общоприетите за банката, както и опцията да се подсигуряват заеми за финансиране на европейски планове.

Споразумението беше подписано от Десислава Симеонова, изпълнителен шеф „ Малки и междинни предприятия “ в ОББ, Татяна Иванова, изпълнителен шеф „ Маркетинг и дистрибуция – банкиране на дребно “ на ОББ, Тодор Тодоров, изпълнителен шеф на НГФ и Деян Калъпчиев, член на Съвета на шефовете на НГФ.

„ ОББ имадългогодишенопит в партньорството с Националниягаранционенфонд, катодомоментауспешно е подкрепила2800 МСП клиента, с над 3300 заема. Чрез новата гаранционна стратегия получаваме опция да продължим тази линия на държание, да потвърдим, че ОББ е предан и благонадежден сътрудник. Възнамеряваме  още веднъж да фокусираме напъните си въвф инансиране на клиенти, които имат ясна тактика за бъдещото си развиване, приспособяват бизнес и те си съгласно динамично изменящата се икономическа конюнктура. Програмата ще подкрепи и финансирането на редица планове по нови грантови стратегии, които започват тази и идната година. Инвестициите във ВЕИ също са измежду предпочитаните области, както на програмата, по този начин и на банката “, разяснява Десислава Симеонова, изпълнителен шеф „ Малки и междинни предприятия “ в ОББ.

„ Новата ни гаранционна стратегия е поредна стъпка в поддръжка на задачата на сдружението да подтиква устойчивото развиване на МСП чрез даването на еднакъв достъп до финансов запас. Удовлетворени сме от изключителния интерес към програмата иценим високо доверието на дългогодишните ни сътрудници. Съвместната ни работа затвърждава водещата ни роля като поръчител на дребния и междинен бизнес в страната. “, добави Тодор Тодоров, изпълнителен шеф на НГФ.

ОББ е с максимален осъществен портфейл от всички търговски банки на пазара и има подписани още 5 съглашения с Фонда за финансиране на МСП, както и 4 контракта за работа по Програма за развиване на селските региони (ПРСР). Настоящата гаранционната скица е предопределена за съществуващи и започващи микро-, дребни и междинни предприятия, като гаранцията покрива до 50% от размера на отпуснатите заеми. До момента банката е отпуснала обезпечени заеми с общ размер от над 930млн. лева

Допустими по схемата са капиталови, оборотни заеми и банкови гаранции в левове и евро. ОББ предлага преференциални условия и облекчени условия за поръчителство, както и спомагателна опция за съчетание с други гаранционни схеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР