НЗОК ще има право да проверява дали разтворите се правят

...
НЗОК ще има право да проверява дали разтворите се правят
Коментари Харесай

Отрязаха болниците от търговете за лекарства


НЗОК ще има право да ревизира дали разтворите се вършат в болнични или в аптечни условия, защото има открити нарушавания

Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще провежда търга за медикаменти за онкологично лекуване.

Това сподели пред публицисти подуправителят на НЗОК Димитър Петров след съвещание на Надзорния съвет на институцията. Сега това се прави от лечебните заведения.

След търга НЗОК ще подписа контракта с търговеца на едро, посочи Петров.

Очаква се търгът да бъде през есента, а през януари следващата година към този момент да има контракти с търговците на едро. Болниците ще са длъжни да възнамеряват оптимално медикаментите, които употребяват за лекуване на онкологични болести.

Това може да се прави посредством ръчни, полуавтоматизирани или автоматизирани смесители за разтворите. Това е технология за по-добро обмисляне, от която се чака на месец да бъдат спестявани 1-2 млн.лв., уточни Петров.

НЗОК ще има право да ревизира дали разтворите се вършат в болнични или в аптечни условия, защото има открити нарушавания, че се подготвят в отделенията. Той уточни, че има опозиция от част от лечебните заведения за въвеждане на автоматизираните системи. За нас е значимо да не се изхвърлят медикаментите, акцентира Петров.

Петров изясни, че условието на Здравната каса за изписване на най-евтино лекарство от страна на лекаря не визира медиците в извънболничната помощ, а се отнася за изписване на скъпоструващи лечения, което се прави от комисии.

Предстои смяна, съгласно която компаниите, плащащи до момента скъпи генетични проучвания на пациенти, ще превеждат парите на НЗОК, а Касата ще подписва контракти с референтни лаборатории, съгласувани с притежателите на разрешението за приложимост. Така ще разделим платеца от този, който прави проучването, добави Петров.

НЗОК се управлява краткотрайно от Димитър Петров, откакто шефът на касата Глинка Комитов подаде оставка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР