Нюйоркската фондова борса отбелязва спад на акциите с повече от

...
Нюйоркската фондова борса отбелязва спад на акциите с повече от
Коментари Харесай

19 октомври 1987 г.: Крахът на фондовата борса в САЩ или т. нар. черен понеделник

Нюйоркската фондова борса отбелязва спад на акциите с повече от 500 пункта на 19 октомври 1987 година Поводът за спада са ракетните удари, нанесени от Иран по нефтени танкери в Персийския залив и закриването на търговията в Лондон, поради циклон на 16 октомври 1987 г. Снимка: АП

Крахът на фондовата борса в Съединени американски щати или така наречен черен понеделник се случва на 19 октомври 1987 година Индексът " Дау Джоунс " пада с 508 пункта, като е регистриран  рекорден спад от 22,6 % - до 1738,41 пункта - най-високият в цялата история от съществуването му. За 7 часа продажби се стопяват близо 560 милиарда $. В резултат на борсовия провал в Съединени американски щати настава борсов провал в Австралия, Англия, Хонконг, Канада. Поводът за спада са ракетните удари, нанесени от Иран по нефтени танкери в Персийския залив и закриването на търговията в Лондон, поради циклон на 16 октомври 1987 година

Подобен спад не е отбелязван от 28-29 октомври 1929 година - така наречен черен четвъртък.

За разлика от " черния четвъртък ", който е последван от настъпването на така наречен Голяма меланхолия в Съединени американски щати, крахът от 1987 година продължава единствено един ден. Следващия ден котировките се повишават. 
Индексът " Дау Джоунс " е основан на 26 май 1896 година от Чарлз Дау, редактор във в. " Уолстрийт джърнъл ", въз основа на акциите на 12 водещи американски компании. Индексът е най-известният пазарен барометър в света.

В бюлетина " Международна информация " на Българска телеграфна агенция написа:

" Черен понеделник " за финансовите пазари

Париж, 19 октомври  1987 година /БТА/ Обезценяването на $ и неконтролируемото рухване на акциите раздрусаха през днешния ден финансовите пазари на капиталистическия свят. Редица финансови специалисти характеризират атмосферата на тържищата в Ню Йорк, Париж, Лондон, Франкфурт на Майн, Токио и Сидни близка до суматохата. Всички наблюдават информацията от Ню Йорк. Тази заран Уолстрийт бе обзет от тресчица. Индексът „ Дау Джонс “ – барометърът на нюйоркската борса – се сгромоляса в течение на деня с повече от 200 пункта. Около 141 милиона акции смениха притежателите си. Във Франкфурт бе маркирано най-голямото еднодневно обезценяване на акциите за цялата история на Федерална Република Германия. Борсовият показател, изчисляван от комерсиалната банка, падна със 132,5 пункта. Според специалистите „ вихър “ опустоши и парижката борса.

Най-голямото обезценяване на акциите за един ден бе маркирано в Сидни и в Хонконг. Токио ги следва по петите. Индексът на английския " Файненшъл Таймс " - вестника на деловите среди, падна със 136,9 пункта.
Днешният " черен понеделник “ е разумно продължение на тлеещата от предходната седмица рецесия, довела в петък до рухването на показателя " Дау Джонс “ със 108 пункта.
Поводът за суматохата на тържищата бяха изказванията на министъра на финансите на Съединени американски щати Джеймс Бейкър, че Вашингтон би се радвал, в случай че доларът падне под курса, избран на срещата на министрите на финансите и шефовете на централните банки на шест от седемте най-развити буржоазен страни през февруари т. година в Париж /тогава Италия не участва/. Както се вижда, Вашингтон счита, че на настоящия стадий " слабият $ “ в комбиниране с наклонността към повишение на банковите лихви са преференциални за Съединените щати, защото оскъпяват вноса и предизвикват притока на задгранични капитали в Съединени американски щати.

***

Вашингтон, 20 октомври 1987 година /БТА/ В Белия дом бе свикано незабавно заседание по отношение на невижданото рухване на курса на акциите на американските и непознатите фондови тържища. „ Президентът следи с паника продължаващото рухване на курса на акциите. Той подреди членове на неговото държавно управление да се съветват с представителя на Управителния съвет на ръководството за Федералния запас, с Нюйоркската фондова борса и с ръководители от финансовите кръгове “, сподели след съвещанието представителят на Белия дом Марлин Фитцуотър.

***

Вашингтон, 20 октомври 1987 година /БТА/ Паника, непозната от борсовия провал през 1929 година беляза началото на Голямата меланхолия през 30-те години, обзе през вчерашния ден финансовите столици на западния свят - Ню Йорк, Лондон, Франкфурт, Торонто, Токио и Хонконг. Вчера акциите на Нюйоркската фондова борса се обезцениха с повече от 22 % или с над 500 милиарда $, надминавайки съвсем два пъти върха от деня на борсовия провал през 1929 година Вчера показателят " Дау Джонс “, отразяващ общото положение на борсата, падна с повече от 500 точки. Както показват международните осведомителни организации, унищожени са цели положения, насъбрани посредством борсови спекулации. Борсовата тресчица стана паническа след известието за нападението на американските Военноморски сили против иранските петролни платформи в Персийския залив. Борсовата тресчица се съобщи и на валутните пазари, където курсът на американския $ пада бързо.

***

Паника и на Токийската борса

Токио, 20 октомври 1987 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Георги Апостолов/ След Ню Йорк и Лондон суматоха обхвана и Токийската стокова борса, която означи през днешния ден рекордната загуба за един ден от 57 билиона йени.
Причината за верижната реакция, провокирана от вчерашния провал на Нюйоркската борса, японските борсови експерти виждат в такива хронични болести на американската стопанска система като инфлацията, бюджетния и външнотърговския недостиг. Някои от експертите считат, че прекомерно огромна част от капитала на Световния буржоазен пазар е съсредоточена в Съединени американски щати и в Япония, и се употребява за „ правене на пари от пари “ без никаква връзка с икономическите действителности. Тази нерационална конструкция в този момент се саморазруши, считат те.
Макар че министърът на финансите Киичи Миядзава и министър-председателят Ясухиро Накасоне излязоха с успокояващи заявления за положителното положение на международната капиталистическа стопанска система, средствата за всеобща информация не престават да съпоставят интернационалната борсова суматоха с началото на Голямата меланхолия, почнала през 1929 година също с краха на Нюйоркската борса. В обособени мнения се прави директна връзка сред икономическото разтърсване и рисковата външна политика на Съединени американски щати, последна демонстрация на която беше нападението против ирански петролни платформи в Персийския залив.
Деловите среди в Токио изпитват избрани опасения, че борсовите земетресения могат да доведат до още по-рязко рухване на курса на $ по отношение на японската йена, което би задълбочило още повече икономическите усложнения на Япония вследствие на обезценяването на американската валута и повишаването на японския експорт.

***

" Черният понеделник “ на " Уолстрийт “

Ню Йорк, 20 октомври 1987 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Любомир Михайлов/ Вчерашният ден влезе в историята на фондовата борса на Ню Йорк като " черния понеделник ". Само за няколко часа междинният индикатор на цената на акциите падна с 22,6 на 100. Такъв „ връх “ с негативен знак нюйоркските фондови среди не познават от основаването на тази борса, която е „ нервната система “ на Съединени американски щати и целия буржоазен свят. Пред това рухване бледнее предходният " връх “, подложен в годините на огромната икономическа меланхолия, когато на 28 октомври 1929 година курсът на акциите е спадна с 12 на 100.
В трескава конюнктура на борсата, при подценена и задръстена компютърна и телефонна връзка за обслужване на борсовите сътрудници и техните компании, лавинообразно бяха разпродадени 604 000 000 акции на обща стойност над половин билион $.  " Това е една същинска катастрофа…Аз съм на борсата над 30 години, само че до момента не съм виждал сходно нещо…Страхът и нервността доближиха невероятни размери… “ - съобщи Джоъл Лоувит, един от най-известните борсови сътрудници.
През вчерашния ден редица огромни компании изгубиха милиони долари. Но както нормално и този път най-вече пострадаха дребните притежатели на скъпи бумаги, в каквито не малко американци влагат спестяванията си.  
Докато на " Уолстрийт “ и през днешния ден продължава суматохата от вчерашния ден, а нейната верижна реакция раздрусва фондовите тържища в столиците на икономическите сътрудници на Съединени американски щати, във Вашингтон дават тип, че „ нищо не се е случило “. „ Всичко в американската стопанска система е наред… “ - съобщи президентът Рейгън. Този оптимизъм обаче се обезценява освен от самото развиване на събитията, само че и от явната паника на Белия дом и в държавните среди, където на незабавни заседания се разискват казусът и възможните реакции на държавното управление, при положение, че ситуацията се усложни. В средствата за информация се отбелязва, че в случай че на „ Уолстрийт “ се развихри нова сходна стихия, Федералните управляващи могат краткотрайно да затворят борсата.
Междувременно през последните часове американските средства за информация са безусловно залети с информации и мнения за трагичната рецесия на фондовата борса. В анализите се акцентира, че комплексния темперамент на аргументите за невижданото до момента внезапно намаляване на курса на акциите. На първо място експертите показват " двете кули - близнаци ", т. е. големите дефицити в външно-търговския баланс и във федералния бюджет, както и засилващите се опасения от увеличение на инфлацията и от нова икономическа криза.
Вероятността за стопански спад в този момент е доста по-силна, в сравнение с изглеждаше преди една седмица, написа вестник „ Вашингтон пост “ в уводна публикация под заглавие „ Черният понеделник “. Много хора, представители на деловите среди и редица компании, и цели браншове на стопанската система ще претърпят финансови загуби от вчерашната драма на " Уолстрийт “, заключва и вестник „ Ню Йорк Таймс “. Вестникът означи, че случилото се през вчерашния ден на Нюйоркската борса в по-далечен проект в допълнение ще забави темповете на американската стопанска система, ще докара до повишаване на безработицата и до усилване на напрежението в икономическите връзки на Съединени американски щати с техните западни сътрудници.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР