Нюфаундлендът е изключително красиво куче, което е известно като отличен

...
Нюфаундлендът е изключително красиво куче, което е известно като отличен
Коментари Харесай

Нюфаундленд

Нюфаундлендът е извънредно красиво куче, което е известно като отличен плувец и избавител. Нюфаундлендът е една от най-разпространените служебни породи кучета.

История на нюфаундленд

От антични времена индианците в северно-източната част на Канада са отглеждали нюфаундленди. Европейците видели тези кучета за пръв път едвам през XVI век. Тези едри животни били съвършени плувци и дълго можели да изкарат в ледено студена вода. Смята се, че прародителите на актуалните нюфаундленди са живеели на планетата преди 8 хиляди години. Индианците високо оценявали тези кучета, защото те имали лапи с ципи сред пръстите, дебела опашка за промяна на посоката на придвижване и мощна шия, с която пренасяли товари през вода. След XVII век индианските нюфаундленди почнали да се кръстосват с някои европейски догове.

В края на XVIII век нюфаундлендите почнали да се внасят в Европа. В Англия селекционерите почнали да кръстосват нюфаундлендите от Канада с мастифи, огромни пиринейски кучета и догове. Външният тип на нюфаундленда не се трансформирал доста. През 1860 година породата била показана за пръв път на ревю в Бирмингам. Уелският принц харесал новата порода и взел участие със свое куче в ревюто през 1864 година. То съумяло да вземе първа премия. Стандартът на породата бил избран през 1886 година.

Стандарт на нюфаундленд

Нюфаундлендът е едро, само че съразмерно куче. То е с едри кости и развити мускули. Мъжкарите доближават до 71 сантиметра височина и 67 кг тегло, а женските са високи до 66 сантиметра и тежат до 54 кг. Козината на нюфаундленда е гъста и права. Около главата тя образува нещо като грива. Козината е черна на цвят, само че се срещат кафяви и червеникаво нюфаундленди, а също по този начин сиви и шоколадови. Главата на нюфаундленд е солидна. Носът е черен. Ушите са клепнали, с триъгълна форма и заоблени краища. Очите на нюфаундленда са кръгли или овални, кафяви или черни на цвят. Гръдният панер е доста добре развъртян. Опашката е дълга, права или с лека извивка, напомняща за сърп. Крайниците са мускулести, лапите са едри, с ципи сред пръстите. Горната джука на нюфаундленда компактно покрива долната и виси над нея. Това разрешава на кучетата от тази порода да дишат даже когато устата им е цялостна с вода.

Грижи за нюфаундленд

Гъстата и относително дълга четина на нюфаундленда изисква ежедневно разресване. По време на промяната на козината си нюфаундлендът изисква ресане по няколко пъти дневно, тъй като в противоположен случай козината му се сплъстява. През есента и напролет кучетата от тази порода изцяло сменят долния си пласт четина, от което наподобяват, като че ли горният пласт четина се е надула. Не се предлага нюфаундлендът да се къпе по-често от два-три пъти в годината.

 нюфаундленд

Козината на кучетата от тази порода има специфична смазка, която я прави водоустойчива. Препоръчва се при потребност да се употребява изсъхнал шампоан, тъй като честото потребление на шампоан може да повреди защитния пласт на козината на нюфаундленда. Необходимо е постоянно да се ревизират ушите и очите на нюфаундленда за инфекции. Нюфаундлендът има потребност от постоянни дълги разходки, въпреки че избира да върви умерено, вместо да тича. Тази порода е склонна към затлъстяване, по тази причина би трябвало да се обезпечат физически натоварвания за кучето. Нюфаундлендът обича игрите, само че единствено до момента в който е дребен. Той избира пред всичко опцията да плува.

Нюфаундлендът не понася добре горещините и не се предлага да бъде извеждан в най-топлите часове, защото може да получи безоблачен удар. Нюфаундлендът ще се усеща най-добре в къща с двор, само че се приспособява и към живот в апартамент.

Обучение на нюфаундленд

Нюфаундлендът е извънредно интелигентно куче и с лекост научава разнообразни по компликация команди. Важно е да се поддържа непрекъснато равнището на постигнатите команди, и взависимост от темперамента на кучето да се минава към по-сложни команди. Обучението на дребния нюфаундленд може да стартира от двумесечна възраст. Тогава се натъртва най-много на команди за сядане и идване при стопанина. Още от ранна възраст дребните нюфаундленди се учат да плуват, като освен това се употребяват специфични избавителни жилетки.

Хранене на нюфаундленд

Нюфаундлендът на драго сърце хапва както суха храна и консерви, по този начин и натурални артикули. Тъй като храненето е доста значимо за интервала на напредък на кучетата от тази едра порода, се предлага сухите и консервираните храни да са от висок клас. При хранене с натурални артикули се предлага менюто да се добавя с витамини и микроелементи. Нюфаундлендът се храни с телешко и пилешко месо, свинското не се предлага, защото е прекомерно мазно за тази порода кучета. Нюфаундлендът е податлив към преяждане, тъй че не би трябвало да се прекалява с порциите. Препоръчително е да се храни два пъти на ден, с цел да се заобикалят болести на храносмилателната система.

Нюфаундлендът на драго сърце хапва млечни артикули - кисело мляко и извара. Не се предлага да се дава прясно мляко на нюфаундленда, защото то не може да се преработи от организма и води до стомашни проблеми. Нюфаундлендът може да се храни с термично обработени дреболийки, както и с хрущяли и кокали, като се изключи тръбните. Някои кучета от тази порода хапват плодове и зеленчуци. Добре е да се добавя менюто на нюфаундленда с твърдо сварени яйца. Не се предлага храненето на нюфаундленда с прекомерно солена, пикантна, със сладка, тестена, прекомерно гореща или ледена храна.

 Малък нюфаундленд

Заболявания на нюфаундленд

Нюфаундлендът е издържливо куче, само че е склонно към преплитане на червата и отичане на стомаха. Тази порода също по този начин страда от време на време от тазобедрена дисплазия и проблеми с кръвоносните съдове. Нюфаундлендът страда от време на време от катаракта или проблеми с клепачите. Понякога нюфаундлендите страдат от атопичен дерматит и от кардиомиопатия - болест на сърцето, която може да се окаже съдбовна. Нюфаундлендът е податлив към затлъстяване, което води до редица болести, свързани с наднорменото тегло.

Любопитни обстоятелства за нюфаундленд

Нюфаундлендът се усеща най-добре в компанията на други животни. Тези кучета постоянно се сприятеляват с котки, които нормално спят върху тях. Интересен факт е, че черно белите нюфаундленди били наричани ландзеери, в чест на художника Едуин Ландзеер, който рисувал единствено нюфаундленди с тази багра. След време била обособена обособена порода, която била наречена ландзеер.

През 2006 година монетният двор на Нова Зеландия пуснал в послание сребърни монети с изображение на нюфаундленд.

Малцина знаят, че в оригинала на приказката " Питър Пан " кучето-бавачка Нана е нюфаундленд, въпреки в игралните и анимационните филми тази роля да е поета от санбернар. Нюфаундлендът се схваща доста добре с деца и се грижи за тях, по тази причина не е рисково да се оставят дребни бебета в компанията на куче от тази порода.

Известният британски стихотворец лорд Байрон е имал нюфаундленд на име Боцман, на който посветил едно от стихотворенията си. Интересен факт е, че в случай че козината на нюфаундленда се среши в посока против растежа, след няколко минути тя сама ще възвърне първичния си тип.

Според легенда френският император Наполеон бил избавен от удавяне от куче от породата нюфаундленд. Кучетата от тази порода се образоват в целия свят, с цел да работят като спасители. Те не се опасяват да влязат и в най-студената река и са в положение да плуват дълго време, без въобще да се изморят. В някои страни нюфаундлендите са първи помощници на спасителите по публичните плажове.

По време на плуване нюфаундлендът не плува като останалите кучета, а движи лапите си в съвършен синхрон, което му оказва помощ да покрива доста огромни дистанции. Най-големият нюфаундленд в света е бил дълъг 180 сантиметра и е тежал над 100 кг.

Недостатъци на нюфаундленд

Нюфаундлендът е доста умерено и положително куче и даже не лае постоянно. Но и то има един недостатък - слюнчените му жлези работят прекомерно интензивно, което води до несметно произвеждане на слюнка. Някои хора не могат да си показват, че през няколко минути ще са принудени да бършат устата на любимеца си. Стопаните на нюфаундленди считат, че това не е чак толкоз огромен недостатък, в случай, че кучето е с съвършено държание и в никакъв случай не прави бели.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези разгласи за нюфаундленд.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР