Генералният прокурор на Ню Йорк иска незабавна присъда по съдебно дело за измама срещу Доналд Тръмп

...
НЮ ЙОРК (AP) — Главният прокурор на Ню Йорк казва,
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (AP) — Главният прокурор на Ню Йорк казва, че съдията не трябва да чака до октомврийския процес по гражданското й дело срещу бившия президент Доналд Тръмп да постанови, че е извършил измама, докато е изграждал империята си за недвижими имоти.

В съдебни документи, публикувани в сряда, главният прокурор Летиция Джеймс призова съдия Артър Енгорон да издаде незабавна присъда, подкрепяща нейното твърдение, че Тръмп и компанията му са извършили измама банки и бизнес партньори, като лъже във финансови отчети за неговото богатство и стойността на неговите активи.

Engoron е насрочил изслушване на 22 септември по искането на Джеймс. Нейният иск, който изисква 250 милиона долара неустойки и забрана на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк, трябва да бъде разгледан на 2 октомври в щатския съд в Манхатън. Дори Engoron да се произнесе по твърдението за измама, той пак ще ръководи процес без съдебни заседатели по други твърдения в делото, ако то не бъде уредено.

Съобщенията с искане за коментар бяха оставени на адвокатите на Тръмп и говорител на неговата компания, Trump Organisation. Тръмп, фаворитът за републиканската номинация на президентските избори следващата година, твърди, че съдебният процес е част от „политически мотивиран лов на вещици“, воден от Джеймс и други демократи.

Искът на Джеймс, включващ твърдения за преди президентския живот като бизнесмен, е едно от многото правни главоболия, с които се сблъсква, докато търси завръщане в Белия дом.

Тръмп е обвинен четири пъти през последните пет месеца — обвинен в Джорджия и Вашингтон , D.C., за заговор да отмени загубата му на изборите през 2020 г., във Флорида за съхраняване на секретни документи и в Манхатън за фалшифициране на бизнес записи, свързани с тайни пари, платени от негово име. Някои от наказателните процеси срещу Тръмп са планирани да се припокрият с натоварения първичен президентски сезон.

За да се произнесе, Енгорон трябва само да отговори на два въпроса, твърди кабинетът на Джеймс: дали годишните финансови отчети на Тръмп са неверни или подвеждащи и дали той и организацията Тръмп са използвали тези изявления, докато са извършвали бизнес транзакции.

„Отговорът и на двата въпроса е твърдо „да“ въз основа на планината от неоспорими доказателства“ по делото, специалният адвокат на Джеймс Андрю Амер каза в съкратено съдебно решение от 100 страници.

Въз основа на това, твърди Амер, не е необходим съдебен процес, за да се установи, че Тръмп, организацията Тръмп и други обвиняеми са „представили грубо и съществено завишени активи стойности” във финансовите отчети и след това използва тези изявления „многократно в бизнес транзакции, за да измами банки и застрахователи.”

„В края на деня това е случай с документи и документите не оставят и следа от Съмнявам се, че (декларациите за финансовото състояние) на г-н Тръмп дори отдалеч не отразяват „приблизителната текуща стойност“ на неговите активи, тъй като те биха търгували между добре информирани участници на пазара“, пише Амер.

Две от тези на Тръмп деца, които са работили като ръководители на компания, Доналд младши и Ерик Тръмп, също са посочени като ответници в делото, заедно с други високопоставени служители на организацията на Тръмп. Съобщенията с искане за коментар бяха оставени на техните адвокати.

Дъщерята на Тръмп, Иванка Тръмп, първоначално беше посочена като обвиняем, но щатският апелативен съд я отхвърли от делото през юни, след като реши, че обвиненията срещу нея са забранени от щатската давност.

Джеймс съди Тръмп през септември 2022 г., твърдейки, че той и компанията му са лъгали поне десетилетие относно годишните отчети за финансови интереси, които той е предоставял на банки, застрахователи и други. Изявленията увеличиха нетното състояние на Тръмп с милиарди долари и подведоха банки, застрахователи и други относно стойността на активи като голф игрища, хотели и имението му Мар-а-Лаго във Флорида, каза Джеймс. Тя нарече предполагаемата схема „Изкуството на кражбата“, фалшиво върху заглавието на мемоарите на Тръмп от 1987 г. „Изкуството на сделката“. до доказателства, които показват, че Тръмп е надул нетното си състояние с до 39%, или повече от 2 милиарда долара, през някои години. Офисът на Джеймс каза, че „откровените и очевидни измамни практики“ на Тръмп включват невероятно надценяване на размера и стойността на домовете му във Флорида и Ню Йорк, маркиране на стойността на непродадени кооперации и площи под наем и твърдение, че може да направи повече с определена земя, която позволява — като изграждането на повече домове на неговото шотландско голф игрище, което местното правителство е одобрило.

Тръмп отговаряше на въпроси в съдебния процес в продължение на седем часа в офиса на Джеймс през април, обратно в сравнение с показанията миналата година, преди беше заведено дело, където той отказа да отговори на всички процедурни въпроси, освен на няколко. При това по-ранно показание Тръмп се позова на защитата си от Петата поправка срещу самоуличаване повече от 400 пъти.

Не се очаква Тръмп да свидетелства в съда, но видеозаписите на показанията на Тръмп могат да бъдат възпроизведени.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР