Кои бяха тримата мюсюлмани, застреляни във влак от индийски въоръжен охранител?

...
Ню Делхи, Индия – Три дни след като Асгар Абас
Коментари Харесай

Ню Делхи, Индия – Три дни след като Асгар Абас Али беше застрелян във влак заедно с трима други от железопътна охрана, брат му, Мохамад Санаула, все още не може да обработи загубата.

След убийствата в понеделник съседите се събират в къщата им в село Бисфи в квартал Мадхубани в щата Източен Бихар, за да покажат солидарност с опечаленото семейство.

„Какво направи брат ми, за да заслужи това? Той беше прост човек и никога не е създавал проблеми на никого“, каза Санаула, 35-годишен, с пречупен глас.

Близо 1200 км (750 мили) от дома си, 48-годишният Али се беше качил на влак за Мумбай, обширната столица на щата Махаращра, вечерта на 30 юли от Джайпур, столицата на съседния щат Раджастан в западна Индия .

На следващата сутрин, когато влакът стигна до Палгар, град извън Мумбай, 33-годишен въоръжен пазач от Силите за защита на железниците (RPF) вилнее, като се твърди, че е убил трима мюсюлмани и негов индуски колега.

Според свидетели, обвиняемият, полицаят на RPF Chetan Singh, първо е стрелял със служебната си пушка по своя старши колега, помощник-под-инспектор на RPF Tikaram Meena. След това той застреля двама пътници, Абдул Кадар Мохамед Хюсеин Бханпурвала и Сайед Сайфудин, в килера на влака.

Али беше последната мишена, която той застреля в друго купе.

След четвъртото си убийство, Сингх, според смразяващо видео, което показва кървящ Али, лежащ до краката му, приветства премиера Нарендра Моди и твърдолинейния главен министър на щата Утар Прадеш, Йоги Адитянат – и двамата членове на управляващата индуска националистическа партия Бхаратия Джаната (BJP).

„Ако искате да живеете и да гласувате в Хиндустан [Индия], казвам ви, това са само Моди и Йоги“, беше чут да казва Сингх във видеото, потвърдено от Ал Джазира.


След това пазачът на RPF се опита да спре влака и да слезе близо до Боривали в покрайнините на Мумбай, където беше задържан от полицията, която го обвини в множество убийства, застрашаване безопасността на пътниците, злоупотреба с оръжие наред с други обвинения, според полицейския доклад, видян от Ал Джазира.

Междувременно федералното железопътно министерство обяви обезщетение от един милион индийски рупии ($12 000) на семействата на всяка от трите жертви.

„Акт на терор“

Членовете на семействата на мюсюлманите, активисти и опозиционни политици нарекоха инцидента „престъпление от омраза“ и „терористичен акт“.

Мохамад Зиаудин, селският глава в Бисфи, каза пред Ал Джазира, че инцидентът е резултат от омразата, „разпространена от медиите и хората, свързани с BJP и RSS“.

RSS се отнася до Rashtriya Swayamsevak Sangh (или Националната асоциация на доброволците), крайнодесен идеологически наставник на управляващата BJP, който има за цел да създаде етническа индуистка държава в най-населената страна в света.

Индия е дом на повече от 200 милиона мюсюлмани – третата по големина концентрация на общност след Индонезия и Пакистан.

„Видяхме видеото. Очевидно е, че този човек е бил воден от омраза към мюсюлманите. Изгубихме нашия брат, който да мразим“, каза 55-годишният Зиаудин пред Ал Джазира.

Той каза, че познава Али от детството им и го описа като „учтив човек“.

Али, баща на три дъщери и син, продаваше гривни в Джайпур, където се премести миналата година в търсене на по-добро препитание.

Той също е прекарал около 15 години от живота си в различни части на Махаращра, вършейки странна работа, включително водейки молитви като имам в джамия в Пуна, каза брат му Санаула.


„Той беше трудолюбив и честен човек, но това не му отстъпваше много“, каза Калим-уд-Дин, неговият зет.

Според Санаула бизнесът на Али с гривни изпитва затруднения и той проучва нови пътища. Той беше на път за Мумбай, за да се присъедини към джамия в града като мюезин, който провъзгласява призива за молитва.

Селският глава Зиаудин поиска обезщетение за семейството на Али, като каза, че правителството трябва да се погрижи за образованието на децата му и да осигури работа на член на семейството.

„Не мога да повярвам, че трябваше да погреба моя приятел“

За разлика от Али, състоянието на Кадар, 64-годишен мюсюлманин от шиитската секта Бохра, беше относително по-добро.

Кадар живееше със семейството си в Наласопара, на около 58 км (36 мили) от Мумбай, през последните 25 години, където управляваше магазин за домакински продукти.

Първоначално от Бханпур в централния индийски щат Мадхя Прадеш, където беше отишъл да празнува Мухаррам, Кадар се качи на същия влак в Бхавани Манди, град в щата Раджастан на около 18 километра (11 мили) от Бханпур.

Приятелят на Кадар от детството Лукман Бханпурвала, който притежава автосервиз в Наласопара, го описва като „прост човек, който никога не би се сбил с никого“.

Той каза, че са близки приятели и ще се срещат почти всяка седмица въпреки натоварения си живот.

„Не мога да повярвам, че трябваше да погреба приятеля си в гроб. Миналата седмица се смеехме заедно“, каза Лукман пред Ал Джазира.

Кадар е учил до 12-ти клас, преди да напусне образованието си и да започне да печели за семейството си. Той е оцелял от жена си, двама сина, снаха и внук.

„Не знам какво да кажа. Съкрушен съм. Баща ми работи усилено, за да ни даде добро образование“, каза най-големият син на Кадар Хюсеин Кадар, 36, който работи в Дубай.

„Набелязан за брадата му“

Третата мюсюлманска жертва на Сингх, Сайфудин, 43, имаше големи мечти за дъщерите си, каза брат му Сайед Юнус пред Ал Джазира. „Той искаше дъщерите му да станат лекари.“

Според съобщения в медиите, Сингх е принудил Сайфудин с оръжие да напусне мястото си и да го последва до килера, където го е застрелял.

Сайфудин се връщаше в Мумбай от Аджмер, град в Раджастан, известен със светилището на суфийския светец от 12-ти век Кхваджа Мойнудин Чишти.

От Мумбай той трябваше да се качи на друг влак за Хайдерабад, голям град в южна Индия, където управляваше бизнес за ремонт на мобилни телефони през последните 12 години.

Първоначално от Бидар, малко градче в съседния щат Карнатака, Сайфудин е оцелял от съпругата си Анжум Шахин и три дъщери, най-малката от които е само на шест месеца.

Семействата и на трите жертви настояват за строго наказание за Сингх.

„Униформеният, който уби брат ни, не го е познавал лично. Нацели го заради брадата. Беше изпълнен с омраза към мюсюлманите“, каза братът на Сайфула Юнус пред Ал Джазира.

Асадудин Оуаиси, виден мюсюлмански парламентарист от Хайдерабад, който каза, че партията му помага на семейството на Сайфудин, осъди премиера Моди за запазването на мълчание относно убийствата.

„Вие дори не осъдихте атаката; забравете да изразите съчувствие към техните семейства. Дали защото терористът [обвиняемият Сингх] помоли хората да гласуват за вас?“ попита Оуаиси в Twitter.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР