Лидерите на Г-20 постигат консенсусен дневен ред, но смекчават езика относно войната в Украйна

...
Ню Делхи, Индия – Опровергавайки всички прогнози за края на
Коментари Харесай

Ню Делхи, Индия – Опровергавайки всички прогнози за края на света, лидерите на Г-20 успяха да съчетаят консенсусно изявление по първия от двудневна среща на върха, въпреки че дълбоките разделения бяха на показ с разводнената позиция относно войната в Украйна, казаха експерти.

В навечерието на срещата на върха на Г-20 в събота и дори през голяма част от деня, въпросът в ума на всички беше дали Индия, като президент на Г-20, ще успее да събере консенсусен документ предвид разрива между Русия и Запада относно продължаващата война в Украйна и факта, че президентът на Китай Си Дзинпин пропусна срещата.

Но в голям дипломатически пробив, индийският премиер Нарендра Моди в събота обяви, че световните лидери са се споразумели за съвместна декларация.

„Това е най-забележително постижение в един разпокъсан свят“, каза Ашок Канта, бивш секретар във външното министерство на Индия, където ръководеше отношенията с 65 държави. „Удивително е, че Декларацията на лидерите на G20 2023 може да бъде финализирана в първия ден на самата среща на върха, опровергавайки всички съмнения и опасения“, каза той пред Al Jazeera.


Москва приветства декларацията, заявявайки, че е „балансирана“, но външното министерство на Украйна разкритикува окончателното изявление, тъй като не споменава инвазията на Русия, добавяйки, че комюникето не е „няма за гордост“.

Ню Делхи върви по дипломатическото въже между Запада и неговия традиционен съюзник в отбраната Русия заради войната в Украйна и се съпротивлява на усилията на Запада да осъди Русия. Миналия септември Моди каза на руския президент Владимир Путин, че „днешната ера не е ера на война“.

Хари Сешасайе, гостуващ сътрудник във Observer Research Foundation, мозъчен тръст, базиран в Ню Делхи, каза, че позоваването на войната е „далеч по-неутрално“ от декларацията на лидерите на Бали от Г-20, тъй като в нея не се споменава Русия контекстът на войната в декларацията от Ню Делхи.

Вместо това окончателното изявление се позовава на езика, използван в органите на ООН, когато се казва, че „всички държави трябва да се въздържат от заплахата или използването на сила, за да търсят териториални придобивания срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава.“< /p>

Сешасайе, който е експерт по Азия и Латинска Америка, добави, че в изявлението също изрично се посочва, че Г-20 „не е платформата за разрешаване на геополитически въпроси и проблеми със сигурността“ и че това е преди всичко икономическа платформа. „Това размива геополитическото значение, което Ню Делхи е придавал досега на групата“, добави той.

Геополитически победи

Но имаше и други геополитически победи. Голяма беше влизането на Африканския съюз в Г-20 като пълноправен член.

„Индия се справи наистина, наистина добре, за да гарантира, че тази среща на върха е много по-приобщаваща в сравнение с предишни срещи на върха“, каза Винсент Магвеня, говорител на президента на Южна Африка, докато говори пред медиите на срещата на върха.


Приемането на АС „сигнализира много положителна стъпка към вида реформи, за които винаги сме се застъпвали по отношение на реформата на Съвета за сигурност на ООН, реформата на различни глобални многостранни финансови институции“, каза той.< /p>

Климатът е друга област на фокус за Г-20. Въпреки че нямаше нов език относно постепенното намаляване на въглищата от предишната среща на върха в Бали, декларацията от Ню Делхи обяви създаването на Иновационен център за зелен водород, утрояването на възобновяемата енергия до 2030 г., създаването на глобален алианс за биогорива и преместването на език на финансите от милиарди до трилиони.

Те бяха „критичен компонент“ за превръщането на декларацията от Ню Делхи в „исторически момент“, каза Арунаба Гош, главен изпълнителен директор на Съвета по енергия, околна среда и вода, мозъчен тръст за климата в Ню Делхи. Развитието дойде в момент, когато много части на света бяха разтърсени от свързани с климата бедствия, каза той.

Мадхура Джоши, ръководител на Индия, E3G, мозъчен тръст за климата, добави, че увеличаването на възобновяемите енергийни източници трябва да бъде подкрепено от постепенно намаляване на изкопаемите горива.

„И двете са незаменими за справедливи преходи и свят с нулева мрежа. Освен това се говори твърде много за скъпи, недоказани технологии за намаляване на емисиите, които не могат да се използват като извинение за забавяне на действията. Имаме нужда от по-силни и смели действия от лидерите и от двете страни.

„Всички погледи вече са насочени към COP28 – могат ли лидерите да постигнат резултат?“ попита тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР