Нямате ли чувството, че започнахме да живеем прекалено бързо? Бързо

...
Нямате ли чувството, че започнахме да живеем прекалено бързо? Бързо
Коментари Харесай

Не оставяй днешния сън за утре!

Нямате ли възприятието, че започнахме да живеем прекомерно бързо? Бързо скачаме заран от леглото, препускаме през планини от задания, в крачка решаваме (доколкото е възможно) леки фамилни драми, пишем домашните на децата по телефона, до момента в който другата половина от мозъка ни е в ексела или презентацията, която трябваше да е подготвена още през вчерашния ден. Докато се озърнем, работният ден от дълго време приключил, на открито е нощ, само че ни би трябвало час, най-малко още час да задраскаме последната задача от деловия график. Последен имейл и...те станали два часа! Хайде, отново бързо към у дома, че би трябвало и да поспим.

Впрочем, спите ли добре? А крадете ли от нощния си сън, с цел да добавите тези 2-3 часа към денонощието, които все не ви доближават – за отчета, който на следващия ден би трябвало да визиите на мениджърската среща, или пък за новия сезон на обичания ви сериал, който пък сте чакали цяла година и ето го най-накрая. Какво, няма тъкмо в този момент да спите я?!

Бавно и незабелязано, ето в този порядък, човечеството натрупа голям дълг към себе си – сънен дълг. Специалистите по медицината на съня от дълго време следят и предизвестяват за повишаването на този обезпокоителен недостиг. Днес нещата са съвсем пагубни - 80% от хората по света имат проблеми със съня, откри огромно интернационално изследване в 6 страни на разнообразни континенти, извършено от Sanofi Consumer Healthcare. Причините са най-различни, само че най-общо казано, хората страдат от бодърствуване най-често, тъй като имат...проблеми. Италианците да вземем за пример не могат да заспят поради проблеми с персоналните финанси (38%) или работата (28%), а се будят най-много заради терзание или стрес (40%).

В Полша също терзанията за персоналните финанси са причина номер 1 за въртенето в леглото и тревожното взиране в тавана през нощта. Във Франция с изключение на заради проблеми с парите (39%), хората губят съня си и от терзания за терористични офанзиви (12%). В Япония като цяло хората заспиват по-лесно, само че си имат национални рекордьори по бодърствуване - жителите о. Хокайдо. Цели 20% от тях преди сън се тормозят за здравето си.

Очаквано, една от най-будуващите нощем народи е американската. 26% от американците не си доспиват, тъй като гледат телевизия до късно. 41% не могат да заспят заради терзания за персоналните си финанси. Социалните мрежи крадат от съня на 21% от американките и 15% от американците. Здравословните проблеми държат хората в Австралия будни (30%), а рисковите естествени условия смущават съня им през нощта (29%). Също по този начин австралийците гледат доста телевизия преди да си легнат (25%).

Българите също не са изключение от общата статистика. Проведен през 2016 година народен стрес тест ЛЕКА НОЩ разкри, че 80% от сънародниците ни не се наспиват добре. По мнение на експертите има към 80 заболявания, които утежняват неговото качество. Но, всички, които непрекъснато се усещат недоспали няма по какъв начин да знаят това, защото 50% от хората в никакъв случай не са и помисляли да потърсят лекуване за проблемите със съня си, а 47% от европейците в никакъв случай не са споделяли този проблем с персоналния си доктор. Когато не е породено от заболяване, недоспиването, несъмнено, има своите подли провокатори – кофеиновата взаимозависимост, да вземем за пример. Парадкосално е по какъв начин всеки ден поставяме съществени старания да не заспим, а не вършим нищо против безсънието.

Постоянно възприятие за недоспиване е особено напоследък и за жителите на огромните градове, там, където има по-високи равнища на замърсявания с нездравословни газове, сочат нови проучвания. Те провокират отровен резултат, който утежнява преноса на О2 с кръвта и провокират така наречен кислороден апетит, което ни кара непрестанно да се усещаме сънливи. А един от новооткритите „ крадци ” на качествения сън при модерния градски човек е общественият джетлаг . В последно време даже се счита, че това е една от главните аргументи, довели до внезапния растеж в трупането на сънен недостиг измежду човечеството. Накратко, с този термин се изяснява невъзможността на организма да се приспособява към непрекъснатите смени на графика и ритъма, диктувани от забързаното движение на живот. Поне 30% от хората работят на смени, в това число и през нощта. Доказано, нощната работа е най-големият зложелател на здравия и спокоен сън. А най-малко 50% от популацията си „ отспива ” в почивните дни със приблизително 2 часа повече от нормалното. Защото най-вероятно си е легнало по-късно. Уикенд е въпреки всичко, време да му отпуснем малко края с нощен живот или нощен кино маратон...В понеделник обаче, когато още веднъж би трябвало бързо да станем за работа в 7.00, организмът ни си желае тези два спомагателни часа и отхвърля да одобри, че сме още веднъж в работен режим, на педал. Чувстваме се разрушени и недоспали,  само че ни крепи вярата, че скоро идват събота и неделя, и отново ще можем да си поспим два-три часа повече. Всъщност, даже не подозираме, че сме задействали рисково десинхронизиране на личния ни биологичен темп и естественото периодично повтаряне на режима на сън и на бодърстване. Резултатът е, че човек стартира да страда от недоспиване, въпреки и да счита, че е спал задоволително време.

Съвет номер 1 в такива моменти е : Не оставяйте днешния сън за на следващия ден! Сънният дълг се покрива единствено със сън и то през нощта. Доказано, 7 до 9 часа нощен сън за хората в дейна възраст е най-хубавата терапия против стрес, изтощеност, заплеснатост и липса на централизация.

Дотук добре, само че в случай че си легнем с най-хубави планове да се наспим, а сънят не идва и не идва? Зад неспокойното въртене в леглото може да се крие просто незадоволително произвеждане на мелатонин – хормонът, който дирижира естественият темп на съня, безпроблемното и надълбоко заспиване. Понякога приемът на артикули, които го съдържат, може да помогне. Но единствено мелатонинът не може да подсигурява непробудни нощи. По-доброто решение е комбинацията на мелатонин с витамин В6 и билки, които релаксират нервната система и разрешават на тялото да се отпусне за благословен сън. Маточината, калифорнийският мак и пасифлората са измежду растенията, които имат такова успокояващо деяние и ни обезпечават сладостен и непробуден сън чак до сутринта. Дават ни възстановителният сън, от който имаме потребност. Точно такова  съчетание на съставки съдържа НОВАНАЙТ тройно деяние. Естествената и неповторима формула на продукта не води до приучване. Така че, в случай че паниките и напрежението още веднъж са решили да ви държат будни късно, просто вземет по две капсули НОВАНАЙТ 30 мин до 1 час преди сън и не отлагайте днешния сън за на следващия ден.
4.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР