Нямаме достатъчно авиация, това е факт. Хората, които преди са

...
Нямаме достатъчно авиация, това е факт. Хората, които преди са
Коментари Харесай

Полк. проф. Димитър Недялков: Голям срам е, че друг ни пази небетo

Нямаме задоволително авиация, това е реалност. Хората, които преди са били министри, зам.-министри и президенти би трябвало доста да се срамят, че в продължение на десетилетия извънредно безхаберно е унищожавана българската авиация и значително - българската армия. Това е огромен позор! От 1916 година никой различен не ни е пазил въздушното пространство.

Това съобщи в студиото на " България заран " по Bulgaria ON AIR. полк. проф. Димитър Недялков - учител във Военна академия " Георги С. Раковски " и летец-пилот I клас.

Той е безапелационен, че в бъдеще би трябвало да се укрепи способността на армията ни, само че и да се потърси отговорност на институциите, които в предишното са я докарали до това положение.

" В " Граф Игнатиево " би трябвало да има не по-малко от 24 самолета, от които 16 да бъдат поддържани в бойна подготвеност. Можем да си купим каквото и да било като военна техника, само че в системата на военната авиация най-важното са хората. Ние излизахме от Военно-въздушното учебно заведение с трети клас на подготовка и над 300 летателни часа. Можехме незабавно да изпълняваме бойни задания, в този момент не е по този начин. Новата авиационна техника изисква по-висока подготовка и процедура на хората ", изясни полк. Недялков.

Той посочи, че изтребителите F-16 са с доста огромни качества и дружно с тях би трябвало да имаме не по-малко от 30 готови водачи. Иначе просто сме си купили експонат, а не бойно средство, означи професорът.

" Имам чувството, че към момента в България не е ясно какво би трябвало да съставлява българската армия като равнища на качества. През 2004 година, когато сме се присъединявали към НАТО, неизвестно за какво хиляди единици бронирана техника са били унищожени или разпродадени на безценица. Безхаберието би трябвало да завърши и да сложим въпроса каква армия би трябвало да брани териториалната целокупност на страната. Тези 3000 или 6000 натовски военни могат да съставляват алегорична част от отбраната на българската територия ", сподели още полк. Недялков.

Той чака при визитата на военния министър на Съединени американски щати Лойд Остин у нас да стане дума за изтребителите и за зенитно-ракетни системи. По думите му би трябвало да залагаме на мирните договаряния, а сега има късмет за дипломация.

" Няма по-добро място от България за мирни договаряния, това е късмет и авторитет за страната. Трябва да вземем самодейността и да предложим сходна опция. Това изисква огромна подготовка ", акцентира полк. проф. Димитър Недялков.

Той добави, че има детайл на задържане на военната авиация на Русия над Украйна. Контрола на въздушното пространство са го открили, имат предимство във въздуха, загубите на съветската авиация са от портативни зенитно-ракетни комплекси, разясни специалистът.

" Много би трябвало да ни тревожи нуклеарната конюнктура в Украйна. Имаше " позиви " Украйна да върне нуклеарния си статут, очевидно са правени старания на терен. А ние сме доста близо и сме една от дестинациите, където главно идват хора. Биологичните оръжия се разнасят и от хора. Ако са разработвани такива патогени, това може да се окаже по-голям проблем за човечеството. Светът ще бъде доста друг от това сега ", сигнализира проф. Недялков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР