Няма забавяне с поръчката на машините за електронно гласуване. Това

...
Няма забавяне с поръчката на машините за електронно гласуване. Това
Коментари Харесай

Андреев: на следващите избори ще има електронно гласуване

Няма закъснение с поръчката на машините за електронно гласоподаване. Това заяви в изявление за БГНЕС членът на Централната изборна комисия Александър Андреев.

„ През 2019 година бе оповестена социална поръчка за доставка и наем на машини за провеждането на машинно гласоподаване, само че съгласно настоящия Избирателен кодекс те бяха предопределени за тестово гласоподаване. Не бяха употребени по време на локалните избори, тъй като законът ни задължава машинното гласоподаване да е въведено при избори за Народно заседание, за Велико Народно заседание, Европейски парламент, и за президент и вицепрезидент. В идващите избори, които са за Народно заседание, и президент и вицепрезидент, би трябвало да има машинно гласоподаване “, подсети Андреев.

По думите му Централната изборна комисия не е серпантина да работи по документите, нужни за оповестяването на новата социална поръчка за машините, като се чака тя да стане факт до няколко седмици или месец.

„ Независимо че ние по силата на текстове от Изборния кодекс и на решения на Върховния административен съд би трябвало да стартираме да се готвим след Указа на президента за насрочване на изборите, ние не сме спирали и изготвяме документите, свързани с подготовката на машинното гласоподаване в идващите избори “, акцентира Андреев и добави, че точно в тази връзка има и решение на Министерския съвет – номер 100 от февруари 2020 година, с което министър председателят разпорежда на заместника си Томислав Дончев да координира с ЦИК провеждането на машинното гласоподаване, а точно – закупуването на машините, логистичното запазване, одитиране, узаконяване, узаконяване и защита на машините.

След извършеното тестово машинно гласоподаване на локалните избори през октомври и на тези за Европейски парламент ЦИК е изготвила отчет с констатации и изводи за провеждането на идващия избор, а документът е бил изпратен в Народното събрание.

„ Надяваме се в идващите дни и седмици да може дружно с Министерския съвет да координираме дейностите си и каквото е належащо – да се направи с оглед подготовката на машинното гласоподаване за парламентарните избори през идната година “, добави Андреев.

Забавяне няма нито в подготовката на документите, нито в оповестяването на публичната поръчка за тях, увери той.

Пред комисията стоят редица въпроси, които не са написани в детайли, само че всички те са разказани в разбора на предишните избори, който е импортиран в Народното събрание – че би трябвало да бъде извършено едно-единно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели, само че дали тези машини ще се купят, кой ще ги придобие – страната ли или различен, т.е. – дали те ще бъдат част от активите на комисията, към момента не е ясно. „ Ако бъдат добити от комисията, не е ясно къде ще се съхраняват, по какъв начин ще се охраняват и прочие – тези въпроси сме сложили, по тази причина чакат своето решение. И тук е ролята на това Решение на Министерски съвет №100, с което беше образувана и групата в Народно събрание за изменение на Изборния кодекс. Тя би трябвало ясно да разпише тези правила “.

На въпрос по какъв начин пояснява думите на някогашния омбудсман Мая Манолова, която тази заран заяви, че има закъснение в публичната поръчка за машините, Андреев отговори, че не би тълкувал думите на политик. „ Има неща, които не подхожда на фактическата част – приказва се за отдалечено електронно гласоподаване, а ясно и изрично би трябвало да бъде казано, че такова няма и не е планувано в Изборния кодекс. Предвидено е пробно отдалечено електронно гласоподаване, – т.е. да бъде изработен опит, в който да вземат участие гласоподаватели, и въз основа на този опит в три избора към този момент да бъде преценено дали въобще да бъде въведено отдалечено електронно гласоподаване. Но към този момент изрично такава форма на гласоподаване не е планувана. Нека гласоподавателите да не се объркват, че е допустимо такова гласоподаване “, прикани Андреев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР