Няма война с правителството, а кампания на сглобката срещу президента

...
Няма война с правителството, а кампания на сглобката срещу президента
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Добре е да закрият служебните кабинети - няма да има нови Асен Василев и Кирил Петков

Няма война с държавното управление, а акция на сглобката против президента
Най-добре и обикновено е Движение за права и свободи да влезе публично в ръководещата коалиция 

Стига борба по тематиката Украйна! Някой желае да приказва от името на присвоената народна власт, само че разединението на обществото ще спре, когато всеки е свободен да си каже и намерим пресечната точка

Не имам вяра в искреността на причините им за 24 май

Призовавам малко по-спокойно да използваме думата " война ", още повече когато знаем какво става на няколкостотин километра от нас. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпроса във война ли са президентството с държавното управление в предаването " На фокус " по Нова тв.

  " Не, несъмнено не ", бе безапелационният й отговор на въпроса на Лора Крумова. По думите на Йотова обаче следим " една акция на сглобката против българския президент. "

Не виждам смяна в позицията му, отхвърли тя и допускането, че Румен Радев се е радикализирал след визитата у нас на украинския президент. Напомни, че срещата им със Зеленски е била открита, за разлика от закритата в Министерския съвет. И изказаната позиция на Радев там е излагана към този момент от него и отвън, и в България.

Тя посъветва да се обърне фокусът в предаването " На фокус ", запитана за какво Радев е споделил, че Украйна упорства да води тази война. И изясни, че обществото, в това число тя персонално, дълго е чакало постоянен кабинет и че съставянето му е добра вест макар

" съмнителната коалиция ", която в този момент ръководи

Но логичност и бистрота в ръководството се чакали от този постоянен кабинет, а в този момент Йотова не намира такава.

Стабилност - социално-икономическа, господство на закона, спор пред очите на българските жители чакат тя и хората. Тъкмо похвалихме закона на Крум Зарков във връзка с отчетността на основния прокурор - единствената похвала в отчета на Брюксел, и единствено след няколко дни се внесе корекция, която го обезсмисля. Затова споделям, че не намирам логиката, даде образец Илияна Йотова.

Очевидно има разнообразни отзиви по тематиката Украйна, само че дано понижим тази борба и тази гравитация все надолу, тъй като разделянето в обществото до нищо положително не води, прикани вицепрезидентът. И съобщи, че е уверена, че президентската институция работи за единството на обществото.

" А това, че някой желае да приказва от името на

присвоената народна власт - ще има единство тогава, когато вие се съгласявате с това, което ние мислим,

в противен случай е! ", съобщи Йотова. Единение ще има тогава, когато всеки си каже какво мисли и се откри общата консенсусна точка, даде рецептата тя.

Нямаме вест. Така разяснява Йотова предложенията на ПП-ДБ за промени в конституцията, с изключение на може би 24 май и някои оферти за служебните кабинети.

Докато ги слушах, си дадох сметка, че някъде към този момент тази неща съм ги чувала. Това е опит за " Исторически компромис " 2. Т.е. връщаме топката 7 години обратно, препрати тя към правосъдната промяна при ръководството на Бойко Борисов, когато Демократична България бяха съдружни сътрудници на ГЕРБ.

Има едно съревнование кой пръв е споделил нещо и го е защитил, кой е бащата и кой майката, само че и си е въпрос на съдружните им взаимоотношения, леко ги иронизира тя. Пак от " Правосъдие за всеки " бяха тогава в основата на едни 7 точки, които трябваше да доведат до смяна в българското правораздаване. А какво видяхме като промяна  - навлизане в президенството, безотговорен основен прокурор. Под тази смяна стоят подписите на същите тези партии, без Политическа партия, изясни гледната си точка вицето.

На второ място, спомняте си по какъв начин беше реализиран тогава този компромис - още веднъж с ролята на Движение за права и свободи. През 2017 година Движение за права и свободи стана водеща партия в плана за промени в конститутицията. Сега си имат собствен план, само че отново ще имат водещата роля. Учудена съм, че е показан единствено като пакет на ПП-ДБ, а на ГЕРБ отредена ролята на помощно колело. 

Много съществено публично разискване е наложително оттук насетне, доста е значимо за мен да чуя мнението на същинските специалисти по конституцията, настоя Йотова. Трябва да се обмислят измененията не просто като политика в този момент, а като един повсеместен развой, който води до смяна в доста други текстове, които контролират публични връзки.

" Като прочетох през днешния ден едно от предложенията - тъй като има разнообразни разновидности за служебно правитество и в този момент въпреки всичко е заложена по-мека форма, първата ми мисъл беше, че не е неприятно предложение. тъй като ще избегнем рисковете от служебни министри като Кирил Петков и Асен Василев. В последна сметка с помощта на служебните държавни управления те станаха политици. Това в границите на шегата ", направи спогодба Йотова. Да спрем с опитите, вметна въпреки всичко тях.

Но към този момент съществено - за 30 година преход сме играли разнообразни стъпки на тангото с конституцията, би трябвало доста съществено разискване, акцентира още веднъж вицето.

В " Историческия компормис " №1 президентът Плевнелиев го узакони в ущърб на едно доста по-сериозно в началото предложение на тогавашия министър на правораздаването Христо Иванов, разяснява още Йотова. И в този подтекст отвърна задочно на апела на соцлидерката Корнелия Нинова и Румен Радев да извади плана си за конституционни промени, за който се приказва от предишния мандат. И това ще стане, увери вицето, само че не уточни по кое време: " Когато счита за най-удачно, ще каже какво предлага. "

Йотова увери, че е виждала плана и разкри, че

част от хората, взели участие в днешната конференция на ПП-ДБ, са работили и по плана на президентската институция

Защото ние сме правили такива съвещания още преди 3-4 години, изясни Йотова.

Не им имам вяра на искреността, с която оферират 24 май за народен празник, разяснява тя друга от лансираните хрумвания на ръководещата групировка. 

Датата е безусловно безспорна, дата на всеки българин. Има няколко такива и тя е венецът им, въпросът е, че нямам доверие в искреността на причините, съобщи Илияна Йотова. 7 години съм упорствала, в това число когато сегашният министър председател Денков бе министър на образованието и науката, България да има своя  културен институт и да може да въздейства през него като носителка на кирилицата, изясни вицепрезиденката. Това е писменост, избавена от България, на която през днешния ден пишат 300 милиона. Но никой не обърна внимание на това.

Единствената страна сме в Европейски Съюз, която няма своя културен институт,

тъй че позволете ми да нямам доверие в тези причини, затвори тематиката тя.

Движение за права и свободи несъмнено също ръководи, съобщи Йотова в отговор на въпрос на водещата. " За разлика от други политици считам, че е редно Движение за права и свободи да си влезе обикновено в една коалиция, а не да е просто в поддържащата роля. Въпрос и на техен избор е. само че Движение за права и свободи естествена партия, представител на либералите в Европа и в случай че поддържат тази политика, за какво не влязат публично в обединението - не виждам нищо неприятно, това е обикновено ", разяснява вицепрезидентът. По отношение на листата " Магнитнски " пък вметна, че всяко знамение е нас е за 3 дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР