Няма възраст, в която сънят може да бъде по-малко от

...
Няма възраст, в която сънят може да бъде по-малко от
Коментари Харесай

Учен: Не бива да спим под 7 часа, сриваме организма си

Няма възраст, в която сънят може да бъде по-малко от 6 часа, а 8 часа са оптимални за възрастните хора. Това съобщи Джанлука Росато, невролог от Италианския проучвателен клиничен институт „ Sacro Cuore “.

" Възрастните би трябвало да спят по 7 до 8 часа. Всички ние сме склонни да спим по-малко, в сравнение с би трябвало. Въпреки последователното понижаване на времето с течение на годините, не съществува възраст, на която човек би трябвало да спи по-малко от 6 часа. Това не е задоволително даже в преклонна възраст ", сподели Джанлука Росато пред публика преди Международния ден на съня, който тази година бе маркиран на 17 март.

Според авторитетния сомнолог (специалист по съня) неналичието на задоволително сън е обвързвана с намалена централизация, отмалялост, спад в настроението, раздразнителност. Увеличава се рискът от пътнотранспортни катастрофи и човек мъчно усвоява нови познания, изключително младежите.

" Съществуват патологии, свързани с продължителен дефицит на сън, който се проточва с години. Те засягат обмяната на веществата, като усилват риска от диабет и затлъстяване, както и от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Лошият и дребното сън се отразява доста зле на имунната система. Недоспивайки си, ние сриваме имунитета си, организма страда извънредно доста ", сподели лекарят от Неграр край Верона.

Росато акцентира, че пониженият или нарушен сън в резултат на патологии води до понижено произвеждане на хормона, отговорен за ситостта, което кара хората да ядат " нездравословна храна " с високо наличие на калории и въглехидрати и по този метод генерира наднормено тегло и проблеми с кръвната захар.

Говорейки за хигиената на съня, специалистът съобщи, че главното предписание за приготовление на спалнята за сън е цялостната мрачевина. " Стаята би трябвало да остане тъмна, до момента в който не звънне аларменият звънец. Правилата на хигиената на съня са пресен въздух, мрачевина и тишина. Температурата не би трябвало да надвишава 21 градуса ", сподели експертът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР