Няма увеличение при лихвите по кредитите, коментира за Tribune.bg кредитният

...
Няма увеличение при лихвите по кредитите, коментира за Tribune.bg кредитният
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Да се теглят кредити само за наистина необходими неща

Няма нарастване при лихвите по заемите, разяснява за Tribune.bg кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ Лихвените равнища са доста близки до тези преди изключителното състояние. Все още ипотечните заеми се отпускат при лихви от 2.7 до 3.2%. При потребителските заеми също няма огромна смяна като лихвите са от 5 до 6% “, уточни финансовият специалист.

Процентът на финансиране на договорката за придобиване на парцел, който поемат банките, е по-нисък и е приблизително 80%. „ Банките финансират приблизително 80 на 100 от цената на парцела и чакат кредитополучателят да разполага с 20% лични средства. Естествено това е обвързвано с цените на парцелите. Има упования за спад в тези цени и по тази причина банките желаят да са по-предпазливи, като поемат по-малък риск. Промяната не е огромна. Преди изключителното състояние те финансираха приблизително 85% от цената на парцела, а сега финансират 80%, което демонстрира, че не се чака някакъв сериозен спад при цените на парцелите “, разяснява Тихомир Тошев.

Той прикани хората да са изключително деликатни, когато възнамеряват да взимат заеми и да задлъжняват.

„ Трябва да създадат добра преценка дали секторът им ще бъде обиден от рецесията, тъй като тази рецесия, която стартира като здравна, тя се трансформира в икономическа. Всички виждаме в новините данните за растежа на безработицата, за проблеми на компаниите. Не работят заведения за хранене, хотели, туристическият отрасъл е усложнен, тъй че хората би трябвало да преценяват добре дали секторът, в който работят, се чака да бъде обиден, в случай че към този момент не е обиден и в случай че е по този начин, апелът ми е да изчакат възобновяване на бизнеса си и сигурността на приходите си “, предлага Тошев. За хората от другите браншове, които не търпят сега негативи от рецесията като фармация, хранително-вкусова индустрия, енергетика, държавния бранш, те могат да излизат на кредитния пазар, само че съветът е да теглят заеми единствено за нещо, което им е в действителност належащо и значимо, тъй като в интервал на рецесия не е добре да се вършат действия за задлъжняване “, счита кредитният анализатор.

Тихомир Тошев чака спад на интереса при потребителските заеми. Той обоснова това с обстоятелството, че те се теглят за поправки на дома, за покупка на фамилен автомобил, за промяна на обзавеждане и други В интервал на рецесия, обаче, хората не са настроени да вършат такива разходи, още повече, че има браншове, които са доста наранени от изключителното състояние за преодоляването на разпространяването на ковид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР