Няма становище на Европейската комисия за прекратяване на договорите с

...
Няма становище на Европейската комисия за прекратяване на договорите с
Коментари Харесай

Петкова: Няма становище на ЕК за прекратяване на договорите с американските централи


Няма мнение на Европейската комисия за преустановяване на договорите с двете американски централи. Това съобщи от парламентарната естрада министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която в границите на петъчния парламентарен надзор отговори на депутатски въпрос, обвързван с повишението на цената на електрическата енергия на свободния пазар.

Министерство на финансите, Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг /БЕХ/ са в непрекъсната връзка с Европейска комисия, разясни Петкова. „ Когато има информация и мнение, медиите ще бъдат осведомени ", съобщи още Петкова.

Енергийният министър акцентира, че съгласно статистиката на „ Евростат” цените на електрическата сила в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. Това опровергава изказванията на работодателите, че българнските предприятия губят конкурентноспособност поради високи цени на електрическата сила, разясниха по този мотив специалисти.

„ Следвайки законовите разпореждания, сдруженията прецизно съблюдават своите задължения, както за контролирания, по този начин и за свободния пазар. Българският електроенергиен пазар подхожда на пазарните трендове в района. България не е изолиран остров и подозрение за голословно покачване в цените следва да се породи при положение, че в страната липсва сходство с ценовите трендове в региона”, изясни министър Петкова.

Тя напомни, че цената на електрическата сила на свободния пазар се дефинира по метода, по който се дефинира цената на всяка друга стока или услуга – от търсенето и предлагането.

Министър Петкова още веднъж акцентира, че Министерството на енергетиката като държавна институция не може да се намесва непосредствено на свободния пазар на електрическа сила. Тя за следващ път прикани всеки, който има аргументирана информация за голословно повишаване на цената, да сезира Комисията за защита на конкуренцията, която има пълномощия да проверява и да постанова наказания при нарушение на разпоредбите на конкуренцията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР