Няма спор, че шопинг терапията е винаги добра идея. Да

...
Няма спор, че шопинг терапията е винаги добра идея. Да
Коментари Харесай

Как да преборим шопинг манията

Няма спор, че шопинг лечението е постоянно добра концепция. Да си оправим настроението след кофти ден или пък да се наградим след следващия триумф. Една нова дреха, да вземем за пример, няма да навреди чак толкоз на бюджета ни.

Но, както множеството привички, които генерират у нас приятни страсти и задоволство, и извършването на покупки води до пристрастяване. Бързото наслаждение, което ни носи една недомислена покупка, се съпоставя с вземането на доза опиат.

А когато от метод за разформироване се трансформира в фикс идея, идва времето за съществени ограничения. Защото и търговците единствено нас чакат със своите сякаш примамливи и преференциални понижения и предложения. Ако им се връзваме на номерата и не се борим с манията си, нищо чудно да се докараме до банкрут.

Първоизточник

Както споменахме, шопингът води след себе си позитивни страсти. Но постоянно пропущаме значимия факт, че до пристрастяването към него водят негативни страсти.

Неудовлетвореност от живота, възприятие, че сме недооценени или пък ниско самочувствие, липса на любовен сътрудник, стрес на работното място, фамилни проблеми. Всички те, а и доста други аргументи, могат да ни натикат в мола за изтощителен пазар.

Когато нещо ни липсва, ние се опитваме да го заместим с друго. Но в множеството случаи материалното няма по какъв начин да компенсира прочувственото. Затова е добре да открием къде се корени казуса и да се заемем с неговото премахване.

И самичък войнът е войник

Разбира се, ключът към преодоляването на шопинг манията е самоконтролът. Докато една част то мозъка дава отговор за тревогата, депресията и всички неприятни страсти, друга се свързва със съчувствието. Тя дава отговор за отделянето на адреналин, допамин и кортизол, които ни вършат нервни и напрегнати.

А друга част, виновна за спокойствието и удовлетворението, отделя окситоцин и ендорфин. Не е мъчно да се досетим коя се задейства при безсистемно извършване на покупки. Тя съумява да противодейства на тази, виновна за кофти въодушевление, и по този начин всичко ни наподобява по-розово.

Ако открием какво друго подтиква възприятието на задоволеност, то ще можем сполучливо да сменяем считаното за съвсем незаменимо възприятие от следващата непредвидена покупка. Среща с другари, да вземем за пример.

Често вършим огромни проекти за бъдещето, само че не можем да направляваме сегашното си. Резултати от научни проучвания демонстрират, че хората, които съумяват да устоят на моменти влечения, съумяват да подредят живота си по-добре в дълготраен проект.

Действаме с наличното

Нашият мозък ни дава задоволително принадлежности, с които да надвием шопинг манията. Просто би трябвало да знаем по какъв начин да ги използваме. Чувства като признателност и съчувствие са способни да задвижат същите тези механизми в съзнанието ни, които се задействат измежду следващата покупка. И е добре да се възползваме от тази концепция.

Не на егоизма

Във връзка с горното изказване, добра концепция за справяне с шопинг манията е да не купуваме неща единствено за себе си, а и за нашите близки. Тогава ще ни достави двойно задоволство.

Когато ги зарадва с покупките, че ще ни бъдат признателни, а ние ще се усещаме горди от себе си. Това от своя страна ще потисне желанието ни за още един шопинг тур в най-близко бъдеще, написа BBC. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР