Няма система, която не може да се манипулира. Всяка една

...
Няма система, която не може да се манипулира. Всяка една
Коментари Харесай

Кирилов иска одит на системата за разпределение на дела

" Няма система, която не може да се манипулира. Всяка една система може да се манипулира ". До това умозаключение стигна министърът на правораздаването Данаил Кирилов, откакто взе участие в инцидентното систематизиране на каузи на Търговската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). Посещението е в отговор на отправена покана от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов .

Кирилов счита, че той като правосъден министър и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов са длъжни да пазят и да съхраняват доверието в правосъдната система , както и във всички нейни системи. Той посочи, че не е споделил че: " ръководителят (на Върховен касационен съд - б.р.) не може да манипулира системата, а провежда възлагането на такава система ".

Новият правосъден министър Данаил Кирилов би желал да има доста повече време, с цел да изследва материя, която е строго профилирана и техническа . Той се нуждае и от професионална експертиза в региона на инцидентното систематизиране на каузи. По думите на правосъдния министър тази система не може да се види по никакъв метод извън , т.е. " тя е невидима даже за министъра на правораздаването ".

Той разясни, че системата има един сървър във Висшия правосъден съвет и потребителите, които са обособените съдилища . " Тази система е била създадена в огромната си част случайно . Тя е била една от трите публикувани и настоящи системи в правосъдната система ", изясни Кирилов.

Той напомни, че е имало спор във Висш съдебен съвет на 18 април, само че в последна сметка се е стигнало до заключението да се извърши самостоятелен външен одит на системата . " Субект, който не е обвързван нито с възложителя, нито с потребителя, нито с разработчика би трябвало да оцени външните и вътрешни опасности системата да се манипулира от техническа страна ", изясни Кирилов.

По думите му това, което се видяло на мониторите при системата за инцидентното систематизиране на каузи, би могло да се види от инспектората на Висш съдебен съвет . Целта на визитата била да изиска и да ангажира вниманието на медиите към скорошното осъществяване на подобен самостоятелен одит на тази система. Съобразно рекомендациите от одита, тя би трябвало да бъде усъвършенствана .

Системата сега е на доброволна гаранция и не се знае описът на хората, които имат достъп до нея , изясни Кирилов и упрекна медиите, че са си написали материалите по тематиката, за която приказва още през вчерашния ден и помоли публицистите да го изслушат.

Министърът ще желае и от Висшия правосъден съвет (ВСС) във всеки един спор да се одитират тези системи. " Време е да се направи идната стъпка, само че до момента в който се направи тази система би трябвало да се работи точно ", прикани Кирилов.

Изводът на министъра на правораздаването е, че все още има съображение да се твърди, че системата е една нелоша система, която обаче се нуждае от грижа, нуждае се от верификация, поддръжка и одитиране.

" Одит се постанова и поддържам решението на Висшия правосъден съвет. Одитът е назначен и е почнала процедурата ", уточни Кирилов. Според него неприятното е, че не е явил нито един претендент, само че се надява, че при повторното осъществяване на процедурата да има по-голям интерес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР