Няма съмнение в отдадеността на Сам Олтман на OpenAI, компанията,

...
Няма съмнение в отдадеността на Сам Олтман на OpenAI, компанията,
Коментари Харесай

Драмата около Сам Олтман показва по-дълбоко разделение в технологичния свят

Няма подозрение в отдадеността на Сам Олтман на OpenAI, компанията, която е отпред на революцията при изкуствения разсъдък (AI). Като съосновател и началник той, наподобява, работеше също толкоз неуморно за нейния триумф, колкото и в предходен стартъп, където неговата целеустременост докара до появяването на скорбут - болест, по-често свързвана с моряците от отминала ера, които са били прекомерно дълго в морето без достъп до прясна храна. Поради това неочакваното му уволняване на 17 ноември беше шокиращо. Причините, заради които управителният съвет на компанията е изгубил доверието си в господин Олтман, са неразбираеми. Слуховете сочат към обезпокоения по отношение на страничните му планове и опасения, че той се стреми прекомерно бързо да разшири комерсиалните оферти на OpenAI, без да обмисля последствията за сигурността във компания, която също по този начин е дала обещание да създава технологията за " оптималната изгода за човечеството ".

Инвеститорите и някои от чиновниците на компанията упорстват за връщането на господин Олтман. Но съветът се придържа към решението си: късно на 19 ноември той назначи Емет Шиър, някогашен началник на Twitch - услуга за стрийминг на видео, за краткотраен основен изпълнителен шеф.

Той обаче се задържа на позицията едвам няколко дни - във вторник OpenAI разгласи в X, че е постигнала съглашение с Олтман, който ще се завърне на поста изпълнителен шеф. Освен това компанията се е съгласила отчасти да реорганизира управителния съвет, който го в профил предходната седмица.
Реклама
Събитията в OpenAI са най-драматичната демонстрация до момента на по-широкото разделяне в Силициевата котловина. От една страна са " песимистите ", които имат вяра, че изкуственият разсъдък съставлява екзистенциален риск за човечество, в случай че остане без надзор, заради което упорстват за по-строги правила. Срещу тях са " оптимистите " , които омаловажат страховете от AI апокалипсис и акцентират капацитета му да форсира напредъка. Страната, която се окаже по-влиятелна, може или да насърчи, или да попречи на по-строгите регулации, което на собствен ред ще дефинира кой ще завоюва най-вече от изкуствения разсъдък в бъдеще.

Корпоративната конструкция на OpenAI се намира на границата. Основана като организация с нестопанска цел през 2015 година, три години по-късно компанията основава дъщерно сдружение със стопанска цел, с цел да финансира потребността си от безценен изчислителен и мисловен потенциал, с цел да развива технологията. Удовлетворяването на противоположните цели на " песимистите " и " оптимистите " постоянно е щяло да бъде мъчно. Песимисти против оптимисти Разделението частично отразява метафизичен разлики. Мнозина в лагера на " песимистите " са повлияни от " ефикасния алтруизъм " - придвижване, което е обезпокоено от опцията изкуствения разсъдък да унищожи човечеството. Сред разтревожените е Дарио Амодей, който напусна OpenAI, с цел да основе Anthropic, различен основател на модели. Други софтуерни колоси, в това число Microsoft и Amazon, също са измежду загрижените по отношение на сигурността на изкуствения разсъдък.

" Оптимистите " споделят светоглед, наименуван " дейно ускоряване ", който твърди, че освен че развиването на AI би трябвало да продължи необезпокоявано, само че и да се форсира. Водещ покровител е Марк Андрийсън, съосновател на компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz. И други AI специалисти, наподобява, симпатизират на идеята. Ян Лекун и Андрю Нг от Meta, както и голям брой други стартъпи, в това число Hugging Face и Mistral AI, упорстват за по-малко рестриктивни регулации.

Г-н Олтман, наподобява, симпатизираше и на двете групи, като обществено призоваваше за " защитни огради ", които да създадат AI безвреден, като в същото време насърчаваше OpenAI да създава по-мощни модели и да пуска нови принадлежности, като да вземем за пример магазин за приложения, в който потребителите да основават свои лични чатботове. Твърди се, че най-големият ѝ вложител - Microsoft, който е вложил над 10 милиарда $ в OpenAI в подмяна на 49% дял, без да получи място в съвета на компанията майка, е неудовлетворен, защото е схванал за уволнението единствено минути преди господин Олтман.
Реклама
След връщането на Олтман основният изпълнителен шеф Сатя Надела написа в X: " Окуражени сме от измененията в борда на OpenAI. Вярваме, че това е първата основна стъпка по пътя към по-стабилно, добре осведомено и дейно ръководство ".

И въпреки всичко наподобява, че става дума за освен това от нереална философия. Случва се по този начин, че двете групи са разграничени и по по-комерсиални линии. " Песимистите " са ранните участници в AI конкуренцията, имат по-дълбоки джобове и поддържат затворените модели. " Оптимистите ", въпреки това, са по-скоро компании, които наваксват, са по-малки и избират програмен продукт с отворен код. Лидерството не е гаранция за триумф в технологиите Да стартираме с ранните спечелили. ChatGPT на OpenAI притегли 100 млн. консуматори единствено за два месеца след стартирането си, следвана компактно от учредената от дезертьори от OpenAI и в този момент оценена на 25 милиарда $ Anthropic. Изследователи от Гугъл написаха истинския труд за огромните езикови модели - програмен продукт, подготвен върху голямо количество данни и който е в основата на чатботове, в това число ChatGPT. Компанията създава все по-големи и по-интелигентни модели, както и чатбот, наименуван Bard.

В същото време водачеството на Microsoft значително се дължи на огромния му залог на OpenAI. Amazon възнамерява да влага до 4 милиарда $ в Anthropic. Но в региона на технологиите това, че си отпред, не всеки път подсигурява триумф. На пазар, в който както технологиите, по този начин и търсенето се развиват бързо, новите участници имат доста благоприятни условия да попречат на одобрените компании.

Това може да даде спомагателен тласък на устрема на " песимистите " към по-строги регулации. По време на свидетелството си пред американския Конгрес през май господин Олтман изрази опасения, че промишлеността може да " аргументи забележителна щета на света ", и прикани политиците да вкарат съответни правила за AI. Същия месец група от 350 AI откриватели и софтуерни ръководители, в това число от OpenAI, Anthropic и Гугъл, подписаха едноредово изказване, което предизвестява за провокирания от AI " риск от изтриване ", равносилен на нуклеарна война и пандемии. Въпреки ужасяващите вероятности нито една от фирмите, подписали изказването, не спря личната си работа по основаването на по-способни Ai модели. Политиците одобряват рисковете от AI съществено Политиците се надпреварват да покажат, че одобряват рисковете съществено. През юли администрацията на президента Джо Байдън подтикна седем водещи основатели на модели, в това число Microsoft, OpenAI, Meta и Гугъл, да поемат " доброволни задължения ", че техните артикули ще бъдат проверявани от специалисти, преди да бъдат предоставени на обществеността. На 1 ноември английското държавно управление накара сходна група да подпише друго необвързващо съглашение, което разрешава на регулаторите да ревизират надеждността и съществуването на нездравословни качества, като да вземем за пример застрашаването на националната сигурност, на техните AI артикули. Няколко дни преди този момент Байдън издаде доста по-строга изпълнителна заповед. Тя задължава всяка AI компания, която основава модели над избран размер - избран от изчислителната мощ, нужна на софтуера - да уведоми държавното управление и да показа резултатите от тестванията си за сигурност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР