Няма съмнение, че Люис Хамилтън е един от най-великите пилоти

...
Няма съмнение, че Люис Хамилтън е един от най-великите пилоти
Коментари Харесай

Кой е по-велик - Хамилтън или Шумахер?

Няма подозрение, че Люис Хамилтън е един от най-великите водачи във Формула 1. След като завоюва шестата си международна купа предходната неделя, той към този момент е доста покрай два от най-големите върхове въобще в спорта - седемте международни трофеи на Михаел Шумахер, както и неговите 91 победи в надпревари. 

Спорът кой е най-великият водач във Формула 1 няма явен отговор. Статистически Шумахер е най-великият, само че диалогът би трябвало да мине оттатък статистиката. Да се съпоставят водачи от разнообразни столетия е съвсем невероятно. Хуан Мануел Фанджо е взел участие в 51 надпревари, спечелил е 24 от тях, както и пет международни трофеи, последната на възраст 46 година Но времената тогава са били фрапантно по-различни. Спорът сред Шумахер и Хамилтън е малко по-лесен за разбор. Двамата са от съвсем една и съща епоха в спорта, а върховете им си наподобяват доста. След шестата купа на Хамилтън се появиха отзиви, че той към този момент превъзхожда германеца. Но дали е по този начин? 

 

ЧИСЛАТА

За някои Хамилтън няма по какъв начин да твърди, че е по-добър от Шумахер, до момента в който не усъвършенства върховете му. Шумахер държи върха за най-вече трофеи и за най-вече победи във Формула 1 към този момент 15 години. Изглеждаше мъчно да си представим, че някой ще се приближи до тези две достижения толкоз скоро, само че Хамилтън е напълно до тях, на 34 година е и става все по-добър. За по-точно съпоставяне е по-добре да бъдат махнати трите години на Шумахер в " Мерцедес " от 2010 до 2012-а, тъй като те трансформират статистиката. Макар и този интервал да не беше неуспех, Шумахер беше друг водач и бе далеч от най-хубавата си форма. Величието би трябвало да се мери в пика му.

Шумахер е взел участие в 249 надпревари преди завръщането си в спорта през 2010 година Хамилтън пък има 248 старта досега. Това прави сравнението подходящо. Хамилтън завоюва шестата си международна купа в 13-ия си сезон. Шумахер завоюва седмата си купа в 13-ия си цялостен сезон и приключи с този брой трофеи след общо 15 шампионата. Дотук разликата не е доста огромна. 

Победите в надпреварите са 91 на Шумахер и 83 на Хамилтън. Германецът е спечелил съвсем 37% от надпреварите, в които е взел участие преди отдръпването си в края на 2006 година (с трите години в " Мерцедес " успеваемостта пада до 30%). Хамилтън е бил първи в близо 34% от надпреварите. Никой няма огромно преимущество и в тази статистика.

В квалификациите Хамилтън има ясно предимство. Той е най-хубавият водач, в случай че се гледа обособена обиколка. Спечелил е 87 квалификации, а Шумахер има 68 полпозишъна. Британецът е с ясно преимущество и в процентите сполучливи квалификации: 35,22% против 27,22%, като се изключат трите години след завръщането на Шуми. 

Класирането на подиум не е брилянтна статистика за същинско великолепие, защото в нея влизат и успехите, само че Хамилтън е със 150 подиума, а Шумахер е със 155 (154 преди 2007 г.).

Заключение: Трудно може да се реши единствено по тези числа.

 

ЗАД ЧИСЛАТА

Няма по какъв начин да се прави същински тъкмо и почтено съпоставяне сред триумфите на водачи, в случай че не се вземе поради и силата на колите им и не се огледа какво са постигнали, когато болидът им е бил доста добър и когато не е бил. Докато основните цифри, като цяло, са доста близки, това дава повече нюанси при сравнението. 

За да измерим силата на колата в един сезон, използвахме % от общия брой вероятни точки, които един тим може да завоюва. За да е еднообразно, е употребена системата за точкуване в интервала 2010-2018 и е приложена за всички сезони. Например през 2018 година общият брой точки, вероятни за продобиване от един тим, бе 903 (21 надпревари по 43 т.). Тогава " Мерцедес " завоюва 655 т., или 76,1% от вероятните. Разбира се, качествата на водачите въздействат на сходно премерване, само че като цяло то е задоволително положително, с цел да се прецени силата на един болид. 

Колкото и ослепителен да е, никой водач през този век не е карал толкоз добра кола толкоз постоянно, колкото Хамилтън. Неговите болиди са взели приблизително 65% от вероятните точки през годините. Тези на Шумахер в интервала от 1992 до 2006 година имат успеваемост 56,3%. Така може да се каже, че тези 83 победи и шест международни трофеи на Хамилтън са пристигнали с малко по-голяма помощ от колата. 

Ако се погледнат интервалите на доминация, болидите на " Мерцедес ", които Хамилтън кара от 2014 година насам, имат по-голямо преимущество пред противниците си спрямо тези на " Ферари " по времето на хегемонията на Шумахер от 2000 до 2004 година Във въпросните сезони " Ферари " има приблизително по 73,2% извоювани точки, с пикове от 82,5% и 82% надлежно през 2001 и 2004 година

В петте шампионски години на Хамилтън с " Мерцедес " отборът печели приблизително 82% от точките с пикове от 85,8% и 86,1% през 2014 и 2015 година Британецът трябваше да се бори малко повече в последните три сезона, защото преимуществото на " Мерцедес " леко понижа, само че даже и тях болидите на отбора печелят с по-голяма разлика, спрямо " Ферари " в интервала 2000-2004. Това не потвърждава, че купите са завоювани по-лесно, само че сигурно вероятността да печелиш надпревари е по-голяма с подобен болид. 

Разлики има и в самите победи: през 2001, 2002 и 2004 " Ферари " беше доста пред останалите, само че Рубенс Баричело беше твърдо втори водач на отбора, а Шумахер нямаше същински съперник. Той завоюва 33 от 52 надпревари в тези години. През 2000 година обаче казусът не бе подобен и той трябваше да се бори с Мика Хакинен, с цел да вземе третата си купа. През 2003-та Хуан Пабло Монтоя и Кими Райконен пък бяха покрай това да го победят. Конкуренцията на Хамилтън е малко по-ожесточена.

Представянето, когато колата не е най-хубавата, също дава индикации за величието на един водач. И двамата са постигнали забележителни неща във Формула 1. И двамата печелят първата си купа с болиди, които не са задоволително положителни, с цел да донесат и купата при конструкторите на тимовете им - Шумахер с " Бенетон " през 1994 година и Хамилтън с " Макларън " през 2008 година В последните 30 години има единствено още един случай, в който водач става първенец, без тимът му да завоюва купата при конструкторите - Мика Хакинен през 1999 година

Трябва да се означи, че и Шумахер, и Хамилтън минаха в по-слаби тимове и ги трансфораха в суперсили. Това не е инцидентно. Малко други водачи са го правили. И двамата са фантастични на мокри писти.

Шумахер обаче има малко преимущество, в случай че се гледа представянето с по-слаби коли. През 1994 година той стана първенец, въпреки и противоречиво, с болид, който завоюва едвам 43% от вероятните точки. Шумахер обаче бе първи в 8 от 10-те надпревари, които приключи през тази година. От 1990 година насам никой не е ставал първенец с по-слаба кола. Шумахер го направи, макар че пропусна два старта поради заслужени санкции и бе дисквалифициран в други две. През 1997 година той води борба за купата с болид на " Ферари ", който беше доста по-лош от този на " Уилямс ". 

Най-забележителното достижение на Хамилтън е първата му купа с " Макларън ". Триумфът му пристигна с кола, която взе единствено 49% от вероятните точки. Това е втората най-ниска успеваемост от 1990 година насам. Въпреки че господства в последните години и кара несъмнено най-хубавия болид, Хамилтън постоянно намира метод да печели, даже когато обстановката наподобява доста сложна. 

През 2009 година той бе пръв в две надпревари с " Макларън ", които разказа като " кучешки ". Във въпросния сезон отборът приключи едвам трети, с съвсем два пъти по-малко точки от " Ред Бул " и " Браун ". Шумахер може би в никакъв случай не е карал толкоз слаба кола, само че неговите три победи с " Ферари " през 1996 година са сравними с това.

Ако се вземат поради и болидите, Шумахер има малко преимущество. Той се бори за купата през 1997 и 1998 година (щеше да го направи и през 1999 година, когато пропусна половината сезон, откакто си счупи крайници на " Силвърстоун " ) с коли, които не бяха най-хубавите. В сходни условия Хамилтън завоюва 13 надпревари за 5 сезона, само че в никакъв случай не приключи по-високо от 4-то място в генералното класиране. 

Заключение : И двамата са блестящи в какъвто и болид да ги сложиш, само че Хамилтън има по-голяма помощ от колите си, а достиженията на Шумахер с по-слаби коли са по-добри.

 

СТИЛ И СПОРТСМЕНСТВО

Да си най-великият не опира единствено до цифрите. Трябва и освен това. Как печелиш успехите и купите си има значение. По този индикатор Шумахер не може даже да се съпоставя с Хамилтън. Всъщност Шумахер е прекрачвал границите повече от всеки различен водач, като се изключи Аертон Сена. 

Той се размина с наказване за това, че блъсна Деймън Хил в последното съревнование през 1994 година в Австралия. Три години по-късно направи същото против Жак Вилньов от " Уилямс ", само че този път бе осъден и изваден от класирането. В по-късните му години във " Ферари " не му се постановяваше да прибягва до такива нечестни тактики, само че паркирането на болида в квалификацията в Монако през 2006 година, с цел да провокира червени знамена и да лиши Алонсо от полпозишън, е различен подобен образец. Дори след завръщането си във Формула 1 Шумахер не стана по-мек и съвсем прати някогашния си съотборник Баричело в стената в Гран при на Унгария през 2010 г. 

Хамилтън не се е замесвал в сходни неща, като се изключи оня миг, в който разгласява в Туитър телеметрията на Дженсън Бътън от Гран при на Белгия през 2012 година (която след това се оказа от симулатора). Всъщност Хамилтън трябваше да се оправя с сходни дейности на съотборниците си. Психологическите игри на Нико Розберг стигнаха своя връх през 2016 година, а Алонсо съвсем провокира протест в " Макларън " през 2007 година, когато си мислеше, че Хамилтън е привилегирован от управлението. Хамилтън не е правил сходни неща и е разчитал най-вече на скоростта и постоянството си.

Като персона Хамилтън не е харесван от всекиго, само че е в друга лига, в съпоставения с роботизираната машина за победи, какъвто беше Шумахер. Когато Михаел се отдръпна през 2006 година, за доста хора това беше верният миг и най-хубавото нещо за Формула 1. Въпреки превъзходството на Хамилтън след 2013 година спортът още се нуждае от него и ще бъде по-зле без него, даже и да изравни върховете на Шумахер през 2020 г. 

Заключение : Голямо преимущество за Хамилтън.

 

ФИНАЛНО РЕШЕНИЕ

Има доста неща, които би трябвало да се вземат поради, и разликите сред двамата са дребни. Когато те не побеждават съотборниците си в най-бързата кола (Хамилтън два пъти е бил надвит от съотборници, а преди 2010 година Шумахер в никакъв случай не е допускал това), те се показват добре и с по-слаби коли. И двамата приспособяват стила си на каране, с цел да заобиколят проблемите на болидите си, различен знак за великолепие. 

Разликата идва от цялостното качество на машината, с която са разполагали. И двамата са били в 248 надпревари, само че Шумахер към момента има преимущество в множеството индикатори, като се изключи извоюваните квалификации. Шумахер се представяше по-добре и в не толкоз положителни коли, а Хамилтън като цяло е разполагал с по-добри болиди в кариерата си. Това има значение. В момента Шумахер към момента е най-хубавият водач във Формула 1. 

Хамилтън е по-добрият първенец. Кариерата на Шумахер имаше няколко черни петна, с цел да бъде считана за " по-велика " от тази на Хамилтън. Има малко водачи, които са по-добри представители на спорта от Хамилтън в последните 20 години и на пистата, и отвън нея. Значението на това, че е първият негър водач и първенец, също не би трябвало да бъде забравяно. А с малко шанс британецът ще надмине върховете на Шумахер в идващите години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР