Няма прекомерна сеч в района на наводненията, каза министърът на

...
Няма прекомерна сеч в района на наводненията, каза министърът на
Коментари Харесай

Обезщетяват потърпевшите земеделци от наводнените села на 80% от разходите

Няма несъразмерна сеч в региона на наводненията, сподели министърът на земеделието Явор Гечев

Ще обезщетим земеделските стопани от наводнените села. Вече е направена организацията. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„ В сряда в Министерския съвет ще си приказваме за финансите. Има механизми. Дори и да ги няма сега наличните средства по бюджетните сметки това не е най-големият проблем. Хората дано знаят, че ще бъдат обезщетени “, добави той.

При 100% пропаднали площи се заплащат 80% от разноските, направени по софтуерна карта, посочи Гечев. 

След като водещата го пита от кое място са пристигнали толкоз доста дървета, носени от река Стряма и дали е имало противозаконна сеч в гората, той сподели, че данните, които има, не удостоверяват тази теза. 

„ Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е към 20 квадратни километра, няма несъразмерна сеч “, твърди министърът. 

„ Въпреки това е поръчана цялостна инспекция от Агенция по горите и други институции. Ще се ревизира и положението 10 години обратно и това по какъв начин сечите въздействат обратно във времето. В инспекциите ще вземат участие освен локални екипи “, добави той.

„ При дърводобива има предписание за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, само че водата е била толкоз огромна, че 15 км от обитаемоте места тази линия я няма и дървесината непосредствено се е спряла в първите обитаеми места “, съобщи Гечев.

" Това злополучие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа ", добави той.

Служебният министър призна, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало по какъв начин да спре бедствието, само че предварителната защита е нужна.

„ Дървесината ще бъде оставена на локалните хора. По груби сметки има към 10 000 кубика по поречието. На 15 км над обитаемоте места всичко е свалено от водната буря “, сподели още той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР