Няма преизпълнение на приходите извън инфлацията, одалечаваме се от еврозоната,

...
Няма преизпълнение на приходите извън инфлацията, одалечаваме се от еврозоната,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Кабинетът „Петков“ не уцели 5 пъти бюджетната прогноза

Няма преизпълнение на приходите отвън инфлацията, одалечаваме се от еврозоната, смята финансистът
Много рядко има държавно управление, което 5 пъти да прави бюджетна прогноза и 5 пъти да не я улучва. Да е ужасно друга. Бившият финансов министър Асен Василев си играе с индикаторите за осъществяване на бюджета,  но истината е, че няма  преизпълнение на бюджета от нараснала събираемост на приходите. Оценката за сериозен недостиг през 2023 година на служебния финансов министър Росица Велкова е точна и при такива данни се отдалечаваме от еврозоната.

Това разгласи в изявление за финасистът и член на фискалния съвет Любомир Дацов. Коментарите на Дацов идват ден след оповестените от МФ първични оценки за очертаващия се недостиг през 2023 година въз основата на утвърдените досега разходни политики. Без залагането на никакви нови ограничения базовата оценка на МФ за следващата година е за недостиг от 11,4 милиарда лева или 6,8% от предстоящото Брутният вътрешен продукт.
Отчитаният остатък към средата на годината е игра с данните и се дължи на неизпълнени финансови разноски, а не на повищена събираемост на приходите, изясни Дацов. „ 8,3 милиарда лева бяха заложените финансови разноски за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде към 4,5 милиарда лева В момента осъществяването на финансовите разноски е 2 милиарда лв.. Само досега има 6 милиарда лв. спестявания, които ще бъдат понижени до 4 милиарда Оттам идва превишението в бюджета сега “, разяснява Дацов. Той бе безапелационен, че в последните 20 месеца няма никакви данни за нараснала събираемост на приходите в хазната и плюсът там се дължи на инфлацията.
Изнесените калкулации от финансовото министерство са коректи и има действителен риск от процеддура по свръхдефицит, смята още  Дацов. „ Ако политиката на обещания за изпреварващо повишаване на приходи и разноски, които няма по какъв начин по-късно да ги върнем, се задържи, ще има няколко казуса. Първо - рано или късно ще стартират да се вършат дефицити, която страната не може да си разреши, и това внезапно ще усили дълга. Стабилността, която години наред беше защитавана, ще бъде нарушена. Това има и политически последици, освен стопански, тъй като, когато разклатиш стабилността на обществените финанси и на бюджета, това се отразява върху частните вложения, държанието на частните бизнесмени “, разяснява финансистът. Според него през есента при прегледът на данните за България Европейската комисия може да  открие процедура по свръхефицит. Тогава желаеме или не, ще изпълняваме доста по-строга стратегия за икономии. Но въпросът за присъединение към еврозоната (б.р. размера на недостига е един от показателите) става проблематичен “, добави Дацов. Според него идващото държавно управление ще би трябвало да взима сложни решения по какъв начин да върне в релси разходната част на бюджета.

Цялото изявление на  на Диана Янкулова с Любомир Дацов в предаването ''12+3'' може да.

Източници: БНР, segabg.com
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР