Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в

...
Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са одобрени в
Коментари Харесай

Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен

Няма по-добра или по-лоша ваксина. И трите са утвърдени в изискванията на висока безвредност и висока имуногенност. На AstraZeneca е по-ниска имуногеността - сред 68 и 80%, само че това е доста условно, до момента в който на Pfizer-BioNTech и на Moderna е към 90-95%. Това изясни в ефира на имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

Според него, значимото е, че и трите ваксини основават имунитет за към 8-12 месеца.  " Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е доста мощен, по-късно стартира да понижава, само че клетъчният имунитет продължава и той е доста деен. Изграждането на имунитета стартира не по-рано от 14-ия ден след слагането на първата доза. Ако до тогава човек се разболее, явно ще прекара по-леко болестта ", безапелационен беше имунологът.

По думите му, терзанията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни.  " Трите ваксини, които са в нас, нямат някаква разлика в показанията за избрана група хора, тъй че умерено всяка една от тях може да бъде употребена при всички категории заболели със странични болести и при всички други изцяло здрави хора ", безапелационен беше акад. Петрунов. 

" Ваксиниран човек умерено може да носи вируса, да популяризира вируса и да получава вируса, само че няма да се разболява тежко, или изобщо няма да се разболява. Засега данните са доста оптимистични в тази посока. Първите данни демонстрират, че в действителност евентуално имунизацията ще даде опция да не се популяризира инфекцията. Ако се ваксинираш с първата доза, само че се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско равнище, само че той доста бързо ще затихне, тъй като втората доза е доста значима ", разяснява имунологът и посъветва всеки, който е получил първата доза, да се имунизира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е ненужно човек първо да си прави тест за антитела и тогава да върви да се имунизира. Антителата не дефинират дали да се имунизирате, или не, те не дефинират вашето имунно положение дефинитивно, категоричен беше той. Според него, няма никакъв проблем хората да се ваксинират директно след преболедуване, само че може да се изчака и 2-3 месеца. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР