Няма по-добър обединител на уж противостоящи си сили в парламента

...
Няма по-добър обединител на уж противостоящи си сили в парламента
Коментари Харесай

Моделът "Гешев" е по-жилав от модела "Борисов"

Няма по-добър обединител на сякаш противостоящи си сили в Народното събрание от основния прокурор. Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия на часа откриха допирни точки, щом предходната седмица стана дума за отчетността на началника на държавното обвиняване. Така към предлагането на " Демократична България " за наложителното чуване на обвинител №1 в парламентарната правна комисия най-малко един път на три месеца бяха пришити и ръководителите на двете висши съдилища. Не тъй като мястото им е там, а с цел да се спести неудобството на основния прокурор от някаква форма на надзор. Така работи ГЕРБ и преди няколко месеца, когато още веднъж закачи двамата висши съдии към процедурата за премахване и следствие на основния прокурор. То в последна сметка получи съществени рецензии от Венецианската комисия и бе изоставено. Сега слагането на тримата под общ знаменател в този парламент надали ще се осъществя, тъй като третият мандат за сформиране на държавно управление надали ще се извърши. 

Изслушването на основния прокурор в Народното събрание не е задоволително за разбиването на модела " Гешев ", само че би било доста добра стъпка към някаква отчетност на тази фигура, в която е съсредоточена голяма репресивна власт. Като се има поради, че решение на Конституционния съд сега пази всеки основен прокурор от това да бъде разпитван от депутатите по конкретика на делата,  в Народното събрание шефът на държавното обвиняване би могъл да отговоря само за политиката, която институцията организира в наказателното правораздаване. Може да му се търси сметка за какво има СРС-та, които се пускат изборно, с цел да обслужат нечий интерес, за какво има инспекции, които се държат на трупчета години наред (например ), по какъв начин се ръководи и употребява преторианската армия на прокуратурата - на основния прокурор.

 

Председателите на двете висши съдилища не организират политика.

 

Годишните им отчети, както и този на основния прокурор и сега се одобряват от Народното събрание. Тъй че депутатите имат напълно легален мотив да се срещнат с тях и да им слагат въпросите си. Съдът обаче няма по какъв начин да изяснява отвън претекстовете си за какво е постановено обещано решение. Освен това ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са първи измежду равни, те не са шефове на съдиите по инстанциите и не могат да им подреждат. За разлика от основния прокурор, който е шеф на всички прокурори и следователи. Тъй че разликата е сериозна.  " Има решение на Конституционния съд, което ясно споделя: основният прокурор дава отговор за използването на държавната наказателна политика. Противно на това, което един областен арбитър в Пловдив беше споделил, съдът няма политика. Затова Венецианската комисия ви принуди не да въвеждате процедура за отчетност на " тримата огромни ", а на основния прокурор. Той упражнява друга власт, ползва държавна политика и по тази причина е разумно да бъде доста по-близко до Народното събрание и да се регистрира пред него за разлика от ръководителите на висшите съдилища, които са едни админи ", разгласи в Народното събрание Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ".

А от гласуването в Народното събрание предходната седмица може да се направи много значим политически извод - в страната няма болшинство за разтрошаване на модела " Гешев ", който към този момент се демонстрира като по-хард версията на модела " Цацаров ".

Движение за права и свободи и ГЕРБ не изненадаха никого с държанието си. Догановата партия даже в прав текст разгласи задачата си - ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Откакто се еманципира от статуквото и намерено приказва за пороците му,

 

Панов е голям бодил в петата и на Движение за права и свободи, и на ГЕРБ,

 

които другояче участваха в произвеждането му за ръководител на съда. А в този момент ще го " сложат на мястото му " с чуването в правната комисия.

В прогешевата коалиция се включи и Българска социалистическа партия, въпреки и да има претенциите, че е партия на митинга. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова може доста да се сърди, че соцпартията не се причислява към партиите на митинга и да пуска фотоси, които да напомнят наличието й на площада през лятото. Само че тогава протестиращите с изключение на за оставката на държавното управление на Борисов упорстваха и за детронирането на Гешев и гешевщината. Българска социалистическа партия обаче остава в плен на своите остарели зависимости. И каквото и да приказва Нинова, социалистите доста мъчно могат да излязат от тях.

Да си спомним единствено скандала , в който видният пловдивски социалист Георги Гергов игра медиатор на основния прокурор Сотир Цацаров. След това Цацаров намигна на Нинова по случая с приватизацията на " Техноимпекс " (проверката бе прекъсната по давност), а по-късно алените ядоха прокурорски плесници и около Елена Йончева, която сега е с обвиняване за пране на пари, а ръководената от Цацаров антикорупционна комисия заведе против нея.

Нинова може и да не е директно подвластна от държавното обвиняване, но 

 

Гешев и Цацаров съумяха да й вземат страха.

 

Което значи, че нейната партия няма по какъв начин да стане детайл от смяната. Разбира се, партията има алена точка поради чуването на Иван Гешев предходната година. Но общата политика на партията остава вярна на настоящия парламентарен модел, който бе акуширан точно от преди малко преродените в социалисти комунисти.

В последна сметка е разумно един 30-годишен политико-съдебен модел, вграден в конституцията, да е доста по-устойчив от модела " Борисов ", против който всички сега са скочили. За разбиването на модела " Борисов " са нужни 121 гласа в Народното събрание. За торпилирането на модела " Гешев " обаче трябват 160 гласа за ремонт в главния закон. Това в сегашната политическа обстановка звучи повече от немислимо. Няма по какъв начин сега да чакаме прокуратурата да бъде извадена от правосъдната власт, където не й е мястото, и основният прокурор да бъде открита, а не подмолна политическа фигура, да си носи политическата отговорност и да не е свещена крава, когато идва тирада за отчетност и надзор. Но хватката на модела може най-малко да бъде разхлабвана с дребни отстъпки и промени, въпреки и партиите на статуквото да са първи на амбразурата. 

Знаково е и мълчанието на Гешев сега. Той се е снишил, въпреки че несъмнено вътрешно му идва да громи в Туитър врага, който вижда в лицето на " Демократична България " и препоръчаните от обединението промени в конституцията, които биха го изхвърлили от поста. Гешев обаче очевидно не желае да влиза в политически конфликт. Не му и би трябвало. В следващите 5 години и половина до края на 7-годишния му мандат е в сигурност. Стига единствено партиите на настоящето статукво да не престават да имат болшинство в Народното събрание и да са в заверата за опазването на основния прокурор. Който пък да пази тях. Затова има и голяма заплаха моделът " Гешев " да се окаже непреклонен. Освен в случай че гласоподавателите не покажат друго в задаващите се предварителни избори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР